Παρατείνεται το lockdown - Τι θα ισχύει έως τις 18 Ιανουαρίου (βίντεο)

8/1/2021 23:33    Νίκος Χαρδαλιάς
Παράταση μιας εβδομάδας στο υφιστάμενο καθεστώς των περιοριστικών μέτρων, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Συγκεκριμένα από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου στις 6 το πρωί μέχρι και τις 18 Ιανουαρίου ισχύουν τα εξής:

-Παραμένει σε ισχύ η αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου, καθώς και κομμωτηρίων, βιβλιοπωλείων και υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής συμπεριλαμβανομένης της περιποίησης νυχιών.

Επίσης, παρατείνεται η απαγόρευση του κυνηγιού και του ψαρέματος.

-Επιπλέον, για τους χώρους λατρείας παρατείνεται το υφιστάμενο σήμερα καθεστώς, δηλαδή τέλεση λειτουργιών και κάθε είδους θρησκευτικής τελετής χωρίς την παρουσία πιστών. Η ατομική λατρεία είναι δυνατή παρεμπιπτόντως, δηλαδή στο πλαίσιο άλλης επιτρεπόμενης μετακίνησης. Ενώ ως προς τις κηδείες υπενθυμίζεται ότι επιτρέπεται η συμμετοχή α' βαθμού συγγενών έως και 9 άτομα.

-Σχετικά με τις εταιρείες, συνεχίζεται η υποχρεωτική τηλε-εργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό, καθώς και η εξυπηρέτηση του κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού, με τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου.

-Όσον αφορά τη λειτουργία των δικαστηρίων, εξακολουθούν να λειτουργούν με πολύ περιορισμένες δραστηριότητες, με ορισμένες επιπλέον δίκες, ιδίως εκούσιας δικαιοδοσίας. Την ίδια στιγμή, παραμένουν σε ισχύ τα υφιστάμενα μέτρα, που μεταξύ άλλων προβλέπουν ανώτατο όριο 15 ατόμων στην αίθουσα, καθώς και τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ τους.

-Από το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο, 16-17 Ιανουαρίου, ξεκινούν αγώνες της Σούπερλιγκ 2 και της volley league με όλα τα υγειονομικά αυστηρά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στη super league 1 και χωρίς παρουσία κοινού.

-Όσον αφορά τους προς κατάταξη υπόχρεους Στρατιωτικής Θητείας με την 2021 Α' ΕΣΣΟ, οι νεοσύλλεκτοι μπορούν κατά τη μετάβασή τους στα σημεία κατάταξης να συνοδεύονται από τους γονείς τους και μόνο. Κατά τη μετάβαση, θα πρέπει να έχουν μαζί τους το φύλλο πορείας τους. Για την επιστροφή τους, οι γονείς πρέπει να έχουν βεβαίωση που θα χορηγείται από τις πύλες των κέντρων κατάταξης. Όλοι οι νεοσύλλεκτοι θα υποβληθούν σε rapid test αντιγόνου για Covid-19 για προφανείς προληπτικούς επιδημιολογικούς λόγους.

-Σχετικά με τις αφίξεις από το εξωτερικό, όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στη χώρα μας έως και την 21η Ιανουαρίου 2021 από οποιοδήποτε κράτος της αλλοδαπής, συμπεριλαμβανομένων και των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπόκεινται σε υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό κατ' οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στη φόρμα PLF, για επτά ημέρες, εκτός αν παραμένουν στην Ελλάδα για μικρότερο χρονικό διάστημα, οπότε ο προσωρινός περιορισμός ισχύει για αυτό το χρονικό διάστημα, δηλαδή μέχρι την αναχώρηση τους. Στους επιβάτες εξωτερικού επιπρόσθετα γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος (rapid test) κατά την άφιξη τους βάση της διαδικασίας που προβλέπει το Passenger Locator Form (PLF). Ειδικά για τους εισερχόμενους επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνεται σε όλους και rapid test κατά την άφιξη. Παράλληλα, προκειμένου να βγουν από την καραντίνα οι επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να υποβληθούν σε νέο PCR τεστ όταν συμπληρωθεί το επταήμερο, το οποίο να είναι αρνητικό για να γίνει η άρση του υποχρεωτικού προληπτικού περιορισμού. Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι επιβάτες διεθνών πτήσεων προκειμένου να εισέλθουν στη χώρα μας πρέπει να διαθέτουν αρνητικό τεστ Covid-19 το οποίο να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξη τους και να έχουν συμπληρώσει τη φόρμα PLF.

Όσον αφορά τη λειτουργία των σχολείων, από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου ανοίγουν τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά Σχολεία και τα σχολεία ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων, καθώς και οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί. Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι η έναρξη της διά ζώσης εκπαίδευσης συνοδεύεται από επιπλέον μέτρα, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία της υγείας των μελών της σχολικής κοινότητας. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει πρόβλεψη για διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών), καθώς και για χρήση περισσοτέρων της μίας εισόδου της σχολικής μονάδας, όπου αυτές υπάρχουν.

Επιπλέον, όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν να υποβληθούν σε δωρεάν έλεγχο Covid-19, μπορούν να αιτηθούν δωρεάν εξέταση για τον κορονοϊό μέσω της πλατφόρμας edu.testing.gov.gr και θα ενημερώνονται για το ραντεβού τους με SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα. Ήδη σήμερα, όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, πραγματοποιήθηκαν τα πρώτα τεστ σε εκπαιδευτικούς και η διαδικασία θα συνεχιστεί, καθώς τα τεστ πραγματοποιούνται με σειρά προτεραιότητας, ενώ υπενθύμισε ότι δυνατότητα δωρεάν δειγματοληπτικού ελέγχου έχουν όλοι οι πολίτες. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες και να υποβάλουν αίτηση προκειμένου να γίνουν υποψήφιοι για δωρεάν δειγματοληπτικό έλεγχο στην σελίδα testing.gov.gr.

Ακόμη, σημείωσε ότι σχετικά με τα σχολεία διατηρούνται σε ισχύ όλα τα ήδη ληφθέντα μέτρα πρόληψης και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων. Όσον αφορά τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, υπενθυμίζεται ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για τους εργαζόμενους και προαιρετική για τους μαθητές.

Παράλληλα τόνισε ότι τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί θα ανοίξουν και στις περιοχές που ισχύουν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, έπειτα από σχετική εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορονοϊού. Οι περιοχές αυτές είναι: οι δήμοι Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Αλιάρτου-Θεσπιέων, Κοζάνης, Βοΐου, Εορδαίας, οι Τοπικές Κοινότητες Κέλλης της ΠΕ Φλώρινας, Σπερχιάδας της ΠΕ Φθιώτιδας, Παλαικάστρου Σητείας της ΠΕ Λασιθίου, Ανθήλης της ΠΕ Φθιώτιδας, καθώς και Στροφής, Νέδας, Αγιοχωρίου, Ηπίου της ΠΕ Ροδόπης. Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι στις περιοχές αυτές χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ενώ κάλεσε τους κατοίκους των περιοχών αυτών να είναι ιδιαίτερα συνεπείς στην τήρηση των μέτρων και να τα εφαρμόζουν με μεγάλη προσήλωση. Ακόμη, τόνισε ότι «ιδιαίτερα προσεκτικοί στην εφαρμογή των μέτρων πρέπει να είμαστε όλοι μας, αλλά μια επιπρόσθετη προσοχή απαιτείται στη Βοιωτία, τη Δυτική Αττική, την Κοζάνη, τη Ροδόπη και από χθες και στη Χαλκιδική, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται στις περιοχές αυτές».

Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι «η χώρα μας, όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη, συνεχίζει να δίνει σκληρή μάχη με την πανδημία. Είμαστε πάνω από 10 μήνες σε αυτή τη μάχη και έχουμε όλοι πλέον αρκετή εμπειρία. Γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται για μια ευθύγραμμη πορεία. Υπάρχουν στιγμές και περιοχές όπου κρίνεται ότι πρέπει να ληφθούν πιο αυστηρά δυναμικά μέτρα, υπάρχουν περίοδοι όπου τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι πιο ευνοϊκά κι επιτρέπουν άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων», ενώ προσέθεσε ότι έτσι «πορευτήκαμε κι έτσι θα πορευτούμε, όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη μέχρι να εμβολιαστεί ένα σημαντικό μέρος των πολιτών και να επιτρέψουν οι συνθήκες να αφήσουμε την πανδημία πίσω μας».

Παράλληλα επανέλαβε ότι παρακολουθούν στενά τα δεδομένα και θα προχωρούν με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών, και μόνο βήμα-βήμα, με στόχο να προλαβαίνουν τις εξελίξεις παρότι αναγνωρίζουν όλοι ότι το lockdown έχει σημαντικό κόστος ψυχολογικό και οικονομικό. Όπως είπε, το lockdown έχει συμβάλει σημαντικά στη μείωση της διασποράς όπως δείχνουν τα στοιχεία κι όπως αποτυπώνεται και στους πίνακες του Ευρωπαϊκού CDC. Ακόμη, κατέστησε σαφές ότι αν κριθεί ότι πρέπει σε περιοχές όπου παρατηρούνται ιδιαίτερα προβλήματα, να ληφθούν έκτακτα μέτρα στο ενδιάμεσο σε συνεννόηση με τους ειδικούς, θα ανακοινώνονται από τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. «Σε κάθε περίπτωση, ειδικά σε περιοχές που συνεχίζεται χωρίς σημαντική μείωση η ύπαρξη αυξημένων φορτίων παρά τα αυξημένα μέχρι σήμερα μέτρα, την επόμενη εβδομάδα θα αξιολογήσουμε εκ νέου την κατάσταση και τη λήψη περαιτέρω μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Επιπλέον, ανέφερε ότι σε εβδομαδιαία πλέον βάση και σύμφωνα με τις εισηγήσεις των ειδικών, τα μέτρα θα επικαιροποιούνται και θα προσαρμόζονται στην εξέλιξη της πανδημίας. «Όλη η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με το τρίτο κύμα της πανδημίας. Εδώ στη χώρα μας, χάρη στα μέτρα που έχουν ληφθεί και της επιμονής και υπομονής της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών στην τήρησή τους, φαίνεται πως αντέχουμε ακόμα. Και είναι στο χέρι μας να συνεχίσουμε να τηρούμε πιστά, για να μετριάσουμε τις επιπτώσεις κάθε κύματος σε κρούσματα και θανάτους στην πατρίδα μας», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Παράλληλα, τόνισε ότι η κατάσταση εξελίσσεται διαρκώς και απαιτεί προσαρμοστικότητα αλλά κυρίως υπομονή κι επιμονή, ενώ προσέθεσε ότι η προσπάθειά μας αυτή μετρά ήδη 10 μήνες, και είναι απολύτως φυσιολογικό να υπάρχει κόπωση.

«Δεν είναι όμως η στιγμή για να επιδείξουμε πιο χαλαρή συμπεριφορά στην τήρηση των μέτρων. Δεν πρέπει να αφήσουμε την πανδημία να επιστρέψει δριμύτερη, μετά τους τόσους κόπους που έχουμε όλοι καταβάλλει. Ας μην διακινδυνεύσουμε τώρα, ένα μεγάλο πισωγύρισμα, ας συνεχίσουμε να προστατεύουμε τους αγαπημένους μας. Βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους μιας πρωτοφανούς παγκόσμιας κατάστασης μιας απίστευτης υγειονομικής πρόκλησης αλλά έχουμε μπροστά μας ακόμα μερικούς μήνες, έχουμε μερικές ακόμα εβδομάδες δύσκολης προσπάθειας, συνεχίζουμε με συνέπεια, χωρίς εκπτώσεις, χωρίς προφάσεις, χωρίς δικαιολογίες με σεβασμό στους συνανθρώπους μας που παλεύουν κάθε μέρα για τη ζωή τους», κατέληξε σύμφωνα με το ΑΜΠΕ ο κ. Χαρδαλιάς.


Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Δ. Θεσσαλονίκης: Φυτεύονται 500 δέντρα στη νέα παραλία

Δ. Θεσσαλονίκης: Φυτεύονται 500 δέντρα στη νέα παραλία

15:23 28/3/2024

Έρχονται δύο νέα πάρκα τσέπης

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

15:08 27/3/2024

Τετάρτη 27/03 και Πέμπτη 28/03

Ένωση Γονέων Καλαμαριάς: Επικίνδυνη η πρόταση για αθώωση Μίχου - Να προστατευτεί η 12χρονη

Ένωση Γονέων Καλαμαριάς: Επικίνδυνη η πρόταση για αθώωση Μίχου - Να προστατευτεί η 12χρονη

21:19 25/3/2024

Η ανακοίνωση της Ένωσης

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

12:46 22/3/2024

Παρασκευή 22/03, Σάββατο 23/03 και Κυριακή 24/03

Καλαμαριά: Δράσεις για την στοματική υγεία στον Φοίνικα και στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού

Καλαμαριά: Δράσεις για την στοματική υγεία στον Φοίνικα και στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού

23:18 20/3/2024

Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας

Καλαμαριά: Έρχονται 11 πάρκα, σιντριβάνια, πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομος!

Καλαμαριά: Έρχονται 11 πάρκα, σιντριβάνια, πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομος!

23:03 20/3/2024

έπεσαν οι υπογραφές

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

15:52 20/3/2024

Τετάρτη 20/03 και Πέμπτη 21/03

Θεσσαλονίκη: 1292 παραβάσεις σημείωσε η τροχαία σε δύο μέρες!

Θεσσαλονίκη: 1292 παραβάσεις σημείωσε η τροχαία σε δύο μέρες!

00:00 20/3/2024

αναλυτικά στοιχεία

Καλαμαριά: Δεκάδες κεραίες τηλεφωνίας δίπλα στα σχολεία! Τί καταγγέλλουν οι γονείς

Καλαμαριά: Δεκάδες κεραίες τηλεφωνίας δίπλα στα σχολεία! Τί καταγγέλλουν οι γονείς

23:49 19/3/2024

«Όχι στις κεραίες δίπλα στα σχολεία μας»

Η Καλαμαριά γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down

Η Καλαμαριά γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down

23:22 19/3/2024

«Μελίνα Μερκούρη»

Κλασικά Έπιπλα