Ποιοι και πώς θα αξιολογήσουν τους δημοσίους υπαλλήλους

19/9/2017 08:47    Σήμερα ψηφίζεται η τροπολoγία Γεροβασίλη
του Δημήτρη Κατσαγάνη


Σήμερα ψηφίζεται η τροπολoγία Γεροβασίλη που στόχο έχει το ξεμπλοκάρισμα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων και έτσι την εκπλήρωση του σχετικού προαπαιτούμενου της γ΄ αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής. 

Βασικότερο "όπλο" της Υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγας Γεροβασίλη, προκειμένου να πιέσει τους προϊσταμένους να προχωρήσουν στην αξιολόγηση των υφισταμένων τους, δεν είναι άλλο από τον αποκλεισμό όσων από αυτούς δεν προβούν σε αυτήν την ενέργεια από την ανάληψη ανάλογης θέσης στο μέλλον.

Το "μέλλον" αυτό, μάλιστα, είναι πολύ κοντινό, καθώς οι νέοι προϊστάμενοι σε ολόκληρη τη δημόσια διοίκηση, θα πρέπει να έχουν αναλάβει τα καθήκοντα τους το αργότερο μέχρι τον Απρίλιο του 2018.

Αν οι νυν προϊστάμενοι δεν "τρέξουν" την αξιολόγηση, η οποία ας σημειωθεί έχει φέτος αποκλειστικά συμβολικό χαρακτήρα (δεδομένου ότι οι βαθμοί της δεν θα ληφθούν υπόψιν στην βαθμολογική εξέλιξη των υπαλλήλων κλπ.), τότε θα κληθούν οι νέοι προϊστάμενοι – που σίγουρα σε αυτούς δεν θα συγκαταλέγονται όσοι αρνηθούν να αξιολογήσουν τους υφισταμένους τους- από το 2018 να "τρέξουν" τη σχετική διαδικασία, σημειώνουν κύκλοι του Υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης.  

Τότε, δηλαδή στην αξιολόγηση του 2018 (με βάση τις επιδόσεις των υπαλλήλων του 2017), οι βαθμοί της αξιολόγησης θα είναι δεσμευτικοί, δηλαδή θα παίζουν ρόλο στην βαθμολογική –μισθολογική εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και στις μετατάξεις–αποσπάσεις τους στα πλαίσια του συστήματος "κινητικότητας".

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι ίδιες πηγές στο Capital.gr, στα ηγετικά κλιμάκια του  Υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης εκτιμούν πως δεν θα χρειαστεί η ενεργοποίηση ενός τέτοιου –τρίτου κατά σειρά- σχεδίου υλοποίησης του νόμου για την αξιολόγηση (δηλαδή της έναρξης της αξιολόγησης από τους επόμενους και όχι από τους νυν προϊσταμένους).

Και αυτό γιατί η ψήφιση της σχετικής τροπολογίας σήμερα θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τους  νυν προϊσταμένους σε περίπου 30 ημέρες (όπως ορίζεται στην ίδια τροπολογία), παρά το γεγονός ότι η ΑΔΕΔΥ έχει αποφασίσει τη συνέχιση της απεργίας–αποχής.

Υπενθυμίζεται πως τόσο η αρχική προθεσμία (τέλη Ιουνίου), όσο και η μετέπειτα (αρχές Αυγούστου), η οποία είχε δοθεί από το Υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης στους δημοσίους υπαλλήλους για να προχωρήσουν την αξιολόγηση, είχαν παρέλθει χωρίς καμία πρόοδο.

Επιχειρώντας να κάμψει τις αντιστάσεις –κυρίως των προϊσταμένων– η Ο. Γεροβασίλη κατέθεσε στις 5  Σεπτεμβρίου τροπολογία, σύμφωνα με την οποία "οι αξιολογητές των υπαλλήλων, προκειμένου να μπορούν να συμμετέχουν σε διαδικασίες επιλογής και τοποθέτησης προϊσταμένων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (ν.3528/2007 και ν.3584/2007), πρέπει να έχουν εκπληρώσει την υποχρέωση αξιολόγησης των υφισταμένων τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του ανωτέρω νόμου (ν.4369/2016)" .

Οι ίδιες πηγές αντικρούουν τα επιχειρήματα της ΑΔΕΔΥ σύμφωνα με τα οποία δεν υπήρξε διάλογος της κυβέρνησης μαζί τους ή πως η αξιολόγηση που προβλέπει ο σχετικός νόμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχει τιμωρητικό χαρακτήρα.

Και αυτό γιατί, όπως κύκλοι του Υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης επισημαίνουν στο Capital.gr, η αρμόδια Υπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις με την Εκτελεστική Επιτροπή της εν λόγω συνδικαλιστικής οργάνωσης πριν προχωρήσει στην υλοποίηση του σχετικού νόμου ο οποίος είχε ψηφισθεί από τις αρχές του 2016 (δηλαδή περισσότερο από ένα χρόνο πριν επιχειρηθεί η εφαρμογή του).

Εξάλλου από το Υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης επισημαίνεται πως πουθενά ο εν λόγω νόμος δεν συνδυάζει το βαθμό της αξιολόγησης με ενδεχόμενες απολύσεις, όπως έκανε ο προηγούμενος νόμος για την αξιολόγηση που είχε ψηφιστεί επί της προηγούμενης κυβέρνησης.  

Παράλληλα, στο ίδιο Υπουργείο εξακολουθούν να απορρίπτουν τη λήψη οποιουδήποτε πειθαρχικού μέτρου σε βάρος υπαλλήλου που αρνηθεί την αξιολόγηση. 



capital

Επόμενο Προηγούμενο
 
Καλαμαριά: Συναυλία με ελεύθερη είσοδο δίπλα στη θάλασσα ''Μια εμπειρία υψηλής αισθητικής''

Καλαμαριά: Συναυλία με ελεύθερη είσοδο δίπλα στη θάλασσα ''Μια εμπειρία υψηλής αισθητικής''

13:01 24/8/2026

Είσοδος ελεύθερη – χωρίς κρατήσεις

Γυναικοκτονία στη Νέα Σμύρνη: Το φονικό καρτέρι, οι απειλές και το σκοτεινό παρελθόν του 48χρονου

Γυναικοκτονία στη Νέα Σμύρνη: Το φονικό καρτέρι, οι απειλές και το σκοτεινό παρελθόν του 48χρονου

12:46 24/8/2026

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως

Έπιασαν ''μπουμπούκι'' - Εκλεβε από περαστικούς χρήματα και κινητά - Οδηγούσε κλεμμένη μηχανή!

Έπιασαν ''μπουμπούκι'' - Εκλεβε από περαστικούς χρήματα και κινητά - Οδηγούσε κλεμμένη μηχανή!

11:34 24/8/2026

Οι άμεσες και συντονισμένες ενέργειες

Καλαμαριά: Ιστορική επιτυχία για την Ένωση Σκακιστών - Δεύτερη στην Ελλάδα!

Καλαμαριά: Ιστορική επιτυχία για την Ένωση Σκακιστών - Δεύτερη στην Ελλάδα!

11:11 24/8/2026

στο ομαδικό πρωτάθλημα Rapid 2026

Μητρόπολη Καλαμαριάς: Πλήθος κόσμου στην περιφορά της Θαυματουργής εικόνας της Παναγίας στη Μηχανιώνα (φωτο)

Μητρόπολη Καλαμαριάς: Πλήθος κόσμου στην περιφορά της Θαυματουργής εικόνας της Παναγίας στη Μηχανιώνα (φωτο)

14:00 23/8/2026

τιμήθηκαν ιατροί για την προσφορά τους

Θεσσαλονίκη: Αστυνομικός βίαζε την πρώην του και την βιντεοσκοπούσε!

Θεσσαλονίκη: Αστυνομικός βίαζε την πρώην του και την βιντεοσκοπούσε!

13:35 23/8/2026

Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία

GLP-1: Μπορεί αυτό το φάρμακο να «φρενάρει» επιτέλους τον καρκίνο;

GLP-1: Μπορεί αυτό το φάρμακο να «φρενάρει» επιτέλους τον καρκίνο;

23:37 22/8/2026

έδειξε χαμηλότερα ποσοστά

Κλασικά Έπιπλα