Κλείνουν τα σχολεία - Ποιες οι εξαιρέσεις - Πως θα γίνεται η εκπαίδευση

14/11/2020 13:31    Υπουργός Παιδείας
Από την ερχόμενη Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2020, και για δύο εβδομάδες, θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως ανακοίνωσε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως.

   «Από τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου και για δύο εβδομάδες αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των δομών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα. Νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία παραμένουν κλειστά, όπως και τα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας, μέχρι και τις 27 Νοεμβρίου. Ανοιχτές θα παραμείνουν οι σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων», ανέφερε η κ. Κεραμέως σύμφωνα με το Αθηναικο Πρακτορείο.

   Πώς θα λειτουργήσει η εξ αποστάσεως εκπαίδευση στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

    Με δύο τρόπους, συμπληρωματικούς ο ένας προς τον άλλον, θα συνεχίσουν τα μαθήματά τους οι μικροί μαθητές: με την εκπαιδευτική τηλεόραση και τη σύγχρονη τηλεκπαίδευση.

   - Εκπαιδευτική τηλεόραση

   Από το πρωί της Δευτέρας, 16 Νοεμβρίου 2020, στις 9 π.μ. θα αρχίσουν να προβάλλονται από την ΕΡΤ2 τηλεοπτικά μαθήματα για μαθητές δημοτικού. Το πρόγραμμα των μαθημάτων αυτών θα ανακοινωθούν αύριο, Κυριακή.

   - Σύγχρονη τηλεκπαίδευση

   Από την ερχόμενη Δευτέρα επίσης, η διεύθυνση του κάθε σχολείου σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, θα καταρτίσουν πρόγραμμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης και θα κάνουν τις απαραίτητες δοκιμές. Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, η τηλεκπαίδευση θα ξεκινήσει την Τετάρτη, μετά τη σχολική αργία της 17ης Νοεμβρίου.

   Η τηλεκπαίδευση για τις δομές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα είναι υποχρεωτική, η κάθε διδακτική ώρα θα έχει διάρκεια 30' -μετά από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής- και θα πραγματοποιείται από τις 14:00 έως τις 17:00 για τα δημοτικά, και 14:00 έως 16:20 για τα νηπιαγωγεία, συμπεριλαμβανομένων μικρών, δεκάλεπτων διαλειμμάτων.

   Όπως ανέφερε η κ. Κεραμέως το μεσημεριανό/απογευματινό ωράριο επιλέχθηκε για δύο βασικούς λόγους: αφενός, για να διευκολυνθούν οι οικογένειες, είτε επειδή έχουν μεγαλύτερα παιδιά που θα έχουν τηλεκπαίδευση τις πρωινές ώρες είτε επειδή οι γονείς τηλε-εργάζονται, και επίσης όλοι κάνουν χρήση συσκευών για την εξ αποστάσεως εργασία ή εκπαίδευση, αφ' ετέρου για να περιορίσουμε την ταυτόχρονη χρήση όλων των δικτύων από μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους κ.ο.κ.

   Οδηγίες θα σταλούν σήμερα, Σάββατο, σε όλα τα δημοτικά και νηπιαγωγεία της χώρας, ώστε να ακολουθήσουν δύο ημέρες προσαρμογής, πριν την έναρξη των ψηφιακών μαθημάτων την Τετάρτη.

    Υπενθυμίζεται ότι, εφ' όσον κάποιος συνδέεται στις πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το υπουργείο για την τηλεκπαίδευση, δεν θα υπάρχει χρέωση δεδομένων (data). Υπάρχει επίσης δυνατότητα σύνδεσης στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης και μέσω σταθερού τηλεφώνου με αστική χρέωση.

   Η κ. Κεραμέως συμπλήρωσε, δε, ότι από τον Μάρτιο, το υπουργείο Παιδείας στέλνει τεχνολογικό εξοπλισμό στα σχολεία, μέσα από σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια και δωρεές.

   Ν. Κεραμέως: «Καθαρά προληπτικού χαρακτήρα τα μέτρα»

   Η υπουργός Παιδείας κατά την ομιλία της τόνισε ότι τα μέτρα είναι «καθαρά προληπτικού χαρακτήρα».

   «Δεν υποδεικνύονται (σ.σ. τα μέτρα) από το επιδημιολογικό φορτίο στις σχολικές μονάδες καθ' εαυτές, στις οποίες δεν έχουμε διαπιστώσει τάση διασποράς του ιού, αλλά στοχεύουν στην ευρύτερη μείωση της κινητικότητας των ενηλίκων», εξήγησε η κ. Κεραμέως.

   Πρόσθεσε ότι η πρόσφατη εξέλιξη της πανδημίας στη Ελλάδα «είναι τέτοια που καθιστά αυτά τα μέτρα αναγκαία, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά από κοινού, ο καθένας και η καθεμία από εμάς με θυσίες και προσωπικό κόστος, τη διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα».

   Στόχος, όπως είπε η υπουργός Παιδείας, είναι «να βρεθούμε γρήγορα και πάλι όλες και όλοι μαζί στις τάξεις των σχολείων μας και στη συντροφιά των αγαπημένων μας ανθρώπων».

   «Πρόκειται για μέτρα αναγκαία, για μέτρα προληπτικά, για μέτρα προσωρινά, που λαμβάνονται προκειμένου να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού και να προστατευθούμε όλοι», επεσήμανε.

   Όπως και την περασμένη 'Ανοιξη, η κ. Κεραμέως τόνισε ότι θα αξιοποιηθούν όλα τα εργαλεία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, προκειμένου να κρατηθεί η μαθησιακή διαδικασία ζωντανή, «σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες».

   «Δυσκολίες ασφαλώς και υπάρχουν και θα υπάρχουν - εδώ είμαστε για να επιλύουμε όποια δυσκολία προκύπτει, για να διορθώνουμε όποια αρρυθμία, για να βελτιώνουμε τις λύσεις», υπογράμμισε η υπουργός.

   «Είμαστε όλοι μαζί σε αυτόν τον αγώνα, σε αυτή τη μάχη. Θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να κρατήσουμε την εκπαιδευτική διαδικασία ζωντανή, για να επιτρέψουμε στα παιδιά μας να συνεχίσουν όσο πιο απρόσκοπτα γίνεται τη μαθησιακή διαδικασία. Ξέρω ότι είναι δύσκολο για όλους, θα τα καταφέρουμε όμως όλοι μαζί. Και μαζί θα βγούμε από αυτή την κρίση, πιο δυνατοί.», κατέληξε στην ομιλία της η κ. Κεραμέως.

   Πώς λειτούργησε η τηλεκπαίδευση σε γυμνάσια και λύκεια

   Κατά την περασμένη εβδομάδα, την πρώτη λειτουργίας της τηλεκπαίδευσης, όλα τα γυμνάσια και λύκεια της επικράτειας προχώρησαν κανονικά σε πλήρες 6ωρο ή 7ωρο πρόγραμμα - κατά περίπτωση - μέσω τηλεκπαίδευσης.

   Η κ. Κεραμέως ανακοίνωσε ότι κατά την πραγματοποίηση της τηλεκπαίδευσης, λειτουργούν ταυτόχρονα πάνω από 40.000 διαδικτυακά τμήματα την ημέρα και 700.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί έχουν προσαρμοστεί άριστα στις νέες αυτές συνθήκες.

   «Η καθολική αυτή τηλεκπαίδευση είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο εγχείρημα, το οποίο πιστώνεται στην ίδια την εκπαιδευτική κοινότητα. Και η χώρα μας είναι πρωτοπόρος σε αυτό. Δεν είναι μόνο ένα άλμα της εκπαιδευτικής κοινότητας στον ψηφιακό μετασχηματισμό, αλλά ένα φωτεινό παράδειγμα προσαρμοστικότητας της κοινωνίας μας στις ακραίες συνθήκες που ζούμε», ανέφερε η κ. Κεραμέως.

Ο Β. Κικίλιας, μιλώντας κι αυτός στην κοινή συνέντευξη τύπου με την υπ.Παιδείας, εξήγησε ότι η απόφαση ελήφθη κατόπιν εισήγησης της επιτροπής λοιμωξιολόγων, επιδημιολόγων και ειδικών.

«Η εισήγηση της επιτροπής βασίστηκε στην έντονη κινητικότητα που παρατηρείται ευλόγως από γονείς που πηγαίνουν τα παιδιά τους από και προς το σχολείο, παππούδες και γιαγιάδες επίσης, δασκάλους, διοικητικό προσωπικό. Σύμφωνα με την επιτροπή η μείωση της κυκλοφορίας και η πιστή τήρηση των υπολοίπων μέτρων μπορεί να επιφέρει μείωση των κρουσμάτων», επισήμανε ενώ προσέθεσε ότι «πρόεχει η δημόσια υγεία».

« Τα σχολεία και κυρίως τα δημοτικά ήταν το τελευταίο πράγμα που επιθυμούσαμε να κλείσει κι αυτό από μόνο του είναι ένα σαφές μήνυμα προς όλους για το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση», κατέληξε ο κ. Κικίλιας.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Δ. Θεσσαλονίκης: Φυτεύονται 500 δέντρα στη νέα παραλία

Δ. Θεσσαλονίκης: Φυτεύονται 500 δέντρα στη νέα παραλία

15:23 28/3/2024

Έρχονται δύο νέα πάρκα τσέπης

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

15:08 27/3/2024

Τετάρτη 27/03 και Πέμπτη 28/03

Ένωση Γονέων Καλαμαριάς: Επικίνδυνη η πρόταση για αθώωση Μίχου - Να προστατευτεί η 12χρονη

Ένωση Γονέων Καλαμαριάς: Επικίνδυνη η πρόταση για αθώωση Μίχου - Να προστατευτεί η 12χρονη

21:19 25/3/2024

Η ανακοίνωση της Ένωσης

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

12:46 22/3/2024

Παρασκευή 22/03, Σάββατο 23/03 και Κυριακή 24/03

Καλαμαριά: Δράσεις για την στοματική υγεία στον Φοίνικα και στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού

Καλαμαριά: Δράσεις για την στοματική υγεία στον Φοίνικα και στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού

23:18 20/3/2024

Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας

Καλαμαριά: Έρχονται 11 πάρκα, σιντριβάνια, πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομος!

Καλαμαριά: Έρχονται 11 πάρκα, σιντριβάνια, πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομος!

23:03 20/3/2024

έπεσαν οι υπογραφές

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

15:52 20/3/2024

Τετάρτη 20/03 και Πέμπτη 21/03

Θεσσαλονίκη: 1292 παραβάσεις σημείωσε η τροχαία σε δύο μέρες!

Θεσσαλονίκη: 1292 παραβάσεις σημείωσε η τροχαία σε δύο μέρες!

00:00 20/3/2024

αναλυτικά στοιχεία

Καλαμαριά: Δεκάδες κεραίες τηλεφωνίας δίπλα στα σχολεία! Τί καταγγέλλουν οι γονείς

Καλαμαριά: Δεκάδες κεραίες τηλεφωνίας δίπλα στα σχολεία! Τί καταγγέλλουν οι γονείς

23:49 19/3/2024

«Όχι στις κεραίες δίπλα στα σχολεία μας»

Η Καλαμαριά γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down

Η Καλαμαριά γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down

23:22 19/3/2024

«Μελίνα Μερκούρη»

Κλασικά Έπιπλα