Θεσσαλονίκη: Ανοίγει ο δρόμος για την ανάπλαση της πλατείας Διοικητηρίου

12/11/2020 16:58    ακριβώς απέναντι από το ΥΜΑ-Θ
Ανοίγει ο δρόμος για την ανάπλαση της πλατείας Διοικητηρίου, ακριβώς απέναντι από το ΥΜΑ-Θ, στη Θεσσαλονίκη, με τη σημερινή υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του δήμου Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της «Εγνατίας Οδός Α.Ε.». 

Την προγραμματική σύμβαση που έχει ως αντικείμενο τη «Μελέτη της κατασκευής της πλατείας Διοικητηρίου και των προσβάσεών της με πιθανή κατασκευή Συγκοινωνιακού Πολυτροπικού Κέντρου - Μελέτη αποκατάστασης της Πλατείας Διοικητηρίου με ταυτόχρονη προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου» υπέγραψαν η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου εκ μέρους της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ο διευθύνων σύμβουλος της Εγνατίας Οδού Α.Ε. Κωνσταντίνος Κουτσούκος.

Η κ. Μενδώνη δήλωσε σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, πως η συγκεκριμένη υπογραφή «είναι μία τονωτική ένεση αισιοδοξίας και ελπίδας. Είναι πολύ σημαντικό ότι ξεκινάει μία μελέτη, η οποία θα αποκαταστήσει την πλατεία έτσι όπως την ήξερε η Θεσσαλονίκη και συγχρόνως θα αναδείξει τις αρχαιότητες». Επισήμανε, δε, πως το συγκεκριμένο θέμα έχει απασχολήσει τις υπηρεσίες του υπουργείου για τουλάχιστον τρεις - τέσσερις δεκαετίες, καθώς οι αρχαιότητες οι οποίες προέκυψαν από την ανασκαφή, ξεκινώντας τις εργασίες για την κατασκευή ενός υπόγειου πάρκινγκ στη θέση αυτή, είναι εξαιρετικά σημαντικές.

«Έγιναν πολλές προσπάθειες και υπήρξαν αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε τοπικούς και μη παράγοντες για το κατά πόσον θα μπορούσε να κατασκευαστεί εκεί ένας χώρος στάθμευσης. Τελικά, τα πράγματα ήταν απαγορευτικά. Πιστεύουμε ότι η λύση που προτείνεται στη μελέτη, είναι η καλύτερη: Να αποκατασταθεί η εικόνα της πόλης στο σημείο εκείνο και να επανέλθει η συνέχεια του αστικού ιστού. Όπως είναι σήμερα τα πράγματα, υπάρχει μία ασυνέχεια στον αστικό ιστό σε εκείνη την περιοχή», πρόσθεσε η υπουργός, εκτιμώντας πως πολύ σύντομα θα ολοκληρωθεί η μελέτη και σε συγκεκριμένο χρόνο θα κατασκευαστεί και το έργο. 

Σημαντική χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι «σε μια δύσκολη στιγμή για την πόλη δίνουμε μια νότα αισιοδοξίας και προοπτικής». Συμπλήρωσε ότι «επί 30 χρόνια, δυστυχώς, το έργο αυτό δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί. Δεν κοιτάμε, όμως, πίσω. Κοιτάμε μπροστά, κοιτάμε η πόλη να αποκτήσει ακριβώς αυτό που της αξίζει», ενώ εξέφρασε τη σιγουριά πως πολύ σύντομα η Θεσσαλονίκη θα έχει μία πλατεία, που θα αποτελεί στολίδι, με την ταυτόχρονη ανάδειξη των αρχαιοτήτων.

Στην υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, η κ. Πατουλίδου, από την πλευρά της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τόνισε πως ο δήμος Θεσσαλονίκης στην προσπάθεια του «βρήκε σύμμαχο την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα να ανακοινώνει ότι η πλατεία Διοικητηρίου θα συμπεριληφθεί στα έργα που θα ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027».



Επόμενο Προηγούμενο
 
Καλαμαριά: 27χρονη ξυλοκοπήθηκε από τον σύντροφό της και φοβόταν να το πει στους αστυνομικούς

Καλαμαριά: 27χρονη ξυλοκοπήθηκε από τον σύντροφό της και φοβόταν να το πει στους αστυνομικούς

18:38 17/8/2026

συνελήφθη ο 29χρονος σύντροφος

Στην Ιταλία πηγαίνουν οι πρωταθλητές της Καλαμαριάς - Καλή επιτυχία Ηλία, Ιφιγένεια και Πέτρο!

Στην Ιταλία πηγαίνουν οι πρωταθλητές της Καλαμαριάς - Καλή επιτυχία Ηλία, Ιφιγένεια και Πέτρο!

18:12 17/8/2026

Με τις ευχές όλης της Καλαμαριάς

Καλαμαριά: Πέντε συλλήψεις και τραυματισμός αστυνομικού στον Φοίνικα!

Καλαμαριά: Πέντε συλλήψεις και τραυματισμός αστυνομικού στον Φοίνικα!

11:10 17/8/2026

Άμεση Δράση Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη: Συνέλαβαν τρεις μεθυσμένους οδηγούς

Θεσσαλονίκη: Συνέλαβαν τρεις μεθυσμένους οδηγούς

14:30 16/8/2026

Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης

Μετρό: Στην τελική ευθεία η Καλαμαριά - Στο επίκεντρο η επέκταση προς τα δυτικά

Μετρό: Στην τελική ευθεία η Καλαμαριά - Στο επίκεντρο η επέκταση προς τα δυτικά

14:23 16/8/2026

τελευταίες δοκιμές

Καλαμαριά: Συνελήφθη 35χρονη που πούλησε αλκοόλ σε επτά ανήλικους

Καλαμαριά: Συνελήφθη 35χρονη που πούλησε αλκοόλ σε επτά ανήλικους

14:07 16/8/2026

ελέγχθηκαν συνολικά 41 ανήλικοι

ΕΟΔΥ για ιό Δυτικού Νείλου: Από τις πιο δύσκολες η φετινή περίοδος - Συμβουλές προστασίας

ΕΟΔΥ για ιό Δυτικού Νείλου: Από τις πιο δύσκολες η φετινή περίοδος - Συμβουλές προστασίας

13:55 16/8/2026

Η Ελλάδα καταγράφει σημαντική επιβάρυνση

Κλασικά Έπιπλα