Θεσσαλονίκη: Πληροφορίες για καθολικό lockdown - Με κλείσιμο σχολείων κι απαγόρευση κυκλοφορίας

11/11/2020 17:04    τι μελετάται
Προ των πυλών φαίνεται πως είναι μια νέα δέσμη μέτρων στη Θεσσαλονίκη, μετά την υπαγωγή της πόλης σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης τρίτου επιπέδου από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια. Ο τελευταίος βρίσκεται από το πρωί στην πόλη, συμμετέχοντας σε αλλεπάλληλες συσκέψεις με τις υγειονομικές αρχές της πόλης, ενώ το Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδης, συντονίζοντας τους σαρωτικούς ελέγχους για την τήρηση των μέτρων και απευθύνοντας νέες εκκλήσεις στους πολίτες.

Με δεδομένο ότι η Θεσσαλονίκη είχε υπαχθεί στο καθεστώς της «κόκκινης ζώνης», σύμφωνα με το οποίο ίσχυε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι τα ξημερώματα από την περασμένη Τρίτη και για τέσσερις ημέρες, δηλαδή μέχρι το πρωί του περασμένου Σαββάτου, οπότε ξεκίνησε το πανελλαδικό απαγορευτικό, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να επανέλθει άμεσα η ίδια απαγόρευση της κυκλοφορίας, αφού μεγάλη μερίδα πολίτων δεν αντιλήφθηκε καν την μετάβαση στο νέο καθεστώς.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το protohtema.gr, μελετάται και η λύση του κόφτη ως προς τον αριθμό των γραπτών μηνυμάτων στο 13033, ώστε να μπει ένα όριο στον αριθμό των ατομικών μετακινήσεων και να αποφευχθούν οι όποιες καταχρήσεις. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο να εφαρμοσθεί τεχνικά, αφού εκτός των SMS υπάρχει και η δυνατότητα μετακίνησης με τη χρήση της ειδικής φόρμας που μπορεί κάποιος να τυπώσει σε απεριόριστο αριθμό.

Στις σχετικές συζητήσεις υπάρχει ενεργό, αλλά λιγότερο πιθανό και το σενάριο αναστολής και των δημοτικών σχολείων, μόνο που οι τελικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν από τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι συνεδριάζουν σήμερα, στην τακτική συνάντησή τους κάθε Τετάρτη με τους αρμόδιους υπουργούς. Με αγωνία περιμένουν τις όποιες εξελίξεις και οι τοπικές αρχές, καθώς δεν έχει υπάρξει ακόμη σχετική ενημέρωση για το ενδεχόμενο εφαρμογής νέων μέτρων ακόμη και σήμερα.

Η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη με βάση τα στοιχεία για την πορεία του κορονοϊού, βρίσκεται στο επίκεντρο των επαφών του Πρωθυπουργού με τον Σωτήρη Τσιόδρα και την Επιστημονική Επιτροπή για την διαχείριση της πανδημίας στο πλαίσιο των τακτικών συσκέψεων που γίνονται τρεις φορές την εβδομάδα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητείται το ενδεχόμενο επιβολής σκληρότερων μέτρων, ιδίως για την Θεσσαλονίκη. Αν αυτά αποφασιστούν, δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν σήμερα, απο τον Νίκο Χαρδαλιά, στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος σε όλη την Ελλάδα, δήλωσε ότι «πάντα υπάρχουν νέα μέτρα στο τραπέζι εάν δεν εφαρμόζουμε τα υφιστάμενα. Αυτό έγινε τους τελευταίους μήνες της αντιμετώπισης της πανδημίας. Όταν δεν τηρούμε τα μέτρα που συστήνουν οι ειδικοί σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, αναγκαζόμαστε αργότερα να παίρνουμε πιο σκληρά περιοριστικά μέτρα. Υπάρχουν κάποιοι λόγοι που δικαιολογούν την αυξημένη κινητικότητα, όπως είναι τα Δημοτικά Σχολεία. Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση πηγαίνουν κάθε πρωί 650.000 μαθητές και υπάρχει μετακίνηση γονέων και μαθητών. Επίσης, υπάρχουν και κάποιες άλλες οικονομικές δραστηριότητες που παραμένουν ανοιχτές, ενώ ήταν κλειστές στο πρώτο lockdown. Θα δούμε τι πρέπει παραπάνω να κάνουμε για να περιορίσουμε την κινητικότητα η οποία είναι και ο βασικός εχθρός που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, γιατί αυτός είναι που τρέφει τον κορονοϊό. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας υπάρχει μια μείωση του 35-40% της κινητικότητας τις πρώτες ημέρες του lockdown. Χρειάζεται να πάμε λίγο πιο κάτω απ’ αυτά τα επίπεδα κι ό,τι χρειαστεί να κάνουμε είτε σε εθνικό επίπεδο είτε σε περιφερειακό επίπεδο το επόμενο χρονικό διάστημα, θα το κάνουμε.

Η απαγόρευση μετακινήσεων μετά τις 9 το βράδυ είναι ένα από τα μέτρα τα οποία θα μπορούσε να ξανατεθεί στο τραπέζι αν υπάρξει καταστρατήγηση του πλαισίου που έχουμε σήμερα σε εφαρμογή. Αν αυτό θα είναι γενικό μέτρο ή αν θα είναι τοπικό, αυτό θα το δούμε ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων. Για παράδειγμα, ακούσαμε χθες όλοι τον Υπουργό Υγείας να μιλάει για ένα επιδημιολογικό φορτίο πολύ βαρύ στη Θεσσαλονίκη και γενικά στη Βόρεια Ελλάδα. Εάν χρειαστεί να κάνουμε κάτι παραπάνω εκεί, εδώ είμαστε να το συζητήσουμε. Πάντα όμως προέχει η εκτίμηση των ειδικών, όχι μόνο για την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα, αλλά και για το πώς θα εξελιχθεί το επιδημιολογικό φορτίο τις επόμενες μέρες. Επομένως, έχει σημασία η παρακολούθηση της εφαρμογής των μέτρων, ιδίως, επαναλαμβάνω, στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη, γιατί εκεί τα μέτρα πάρθηκαν και αρκετές μέρες πιο νωρίς απ’ ό,τι στην υπόλοιπη χώρα».

Όπως σημείωσε, «Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι θα δούμε μια επιπέδωση της καμπύλης των κρουσμάτων αυτήν την εβδομάδα, αλλά το Σύστημα Υγείας θα συνεχίσει να πιέζεται και θ’ αυξάνουν οι εισαγωγές σε Μ.Ε.Θ. και οι διασωληνώσεις, και αυτό γιατί έχουμε το φορτίο των προηγούμενων ημερών. Τα κρούσματα εκτιμάται ότι θα πέσουν σχετικά γρήγορα σ’ ένα λογικό επίπεδο. Το θέμα όμως είναι το πόσο γρήγορα μπορεί να πέσουν σ’ επίπεδο που δεν θα προκαλούν πίεση το Σύστημα Υγείας. Αυτό θα το δούμε μετά τις 14 ημέρες. Ελπίζουμε με την τήρηση των μέτρων οι τρεις εβδομάδες του lockdown να είναι αρκετές».


ant1news

Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ στις 17/4

Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ στις 17/4

20:24 15/4/2024

Ποια θα είναι στους δρόμους

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

20:22 15/4/2024

Δευτέρα 15/4 και Τρίτη 16/04

Δήμος Καλαμαριάς:  Βάζει στο επίκεντρο τη δημόσια υγεία

Δήμος Καλαμαριάς: Βάζει στο επίκεντρο τη δημόσια υγεία

18:00 6/4/2024

Δωρεάν εξετάσεις και δράσεις ενημέρωσης

Το Thessaloniki Tuning Show έρχεται από σήμερα στη ΔΕΘ

Το Thessaloniki Tuning Show έρχεται από σήμερα στη ΔΕΘ

14:20 5/4/2024

Η μεγαλύτερη έκθεση αυτοκινήτου στην Βόρεια Ελλάδα

Δήμος Καλαμαριάς: Στηρίζει την 10 η Εθελοντική Αιμοδοσία της ΧΑΝΘ

Δήμος Καλαμαριάς: Στηρίζει την 10 η Εθελοντική Αιμοδοσία της ΧΑΝΘ

14:11 5/4/2024

5/04 - 9:00 πμ - 6/04 - 3:00 μμ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

13:18 5/4/2024

Παρασκευή 05/04, Σάββατο 06/04 και Κυριακή 07/04

Καλαμαριά: Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κανόε-Καγιάκ Μεγάλων Αποστάσεων

Καλαμαριά: Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κανόε-Καγιάκ Μεγάλων Αποστάσεων

20:15 3/4/2024

Πρόκειται για μία μεγάλη επιτυχία του ΝΑΟΚΘ, καθώς το συγκεκριμένο πρωτάθλημα διοργανώνεται για πρώτη φορά στη Βόρεια Ελλάδα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

13:01 3/4/2024

Τετάρτη 03/04 και Πέμπτη 04/04

Ο ΟΑΣΘ ενισχύεται με ακόμη 150 λεωφορεία

Ο ΟΑΣΘ ενισχύεται με ακόμη 150 λεωφορεία

20:24 1/4/2024

Πλήρως ανανεωμένος ο στόλος λεωφορείων του ΟΑΣΘ από την 1 Ιανουαρίου του 2025

Η Καλαμαριά τίμησε τους 57 νεκρούς των Τεμπών με μια καθηλωτική συναυλία

Η Καλαμαριά τίμησε τους 57 νεκρούς των Τεμπών με μια καθηλωτική συναυλία

18:00 1/4/2024

Ένα ρέκβιεμ με τις νότες του Μότσαρτ

Κλασικά Έπιπλα