Καλαμαριά: Το 2021 ο διαγωνισμός για τη μαρίνα Αρετσούς;

15/9/2020 22:22    Αλλαγές στα χρονοδιαγράμματα του ΤΑΙΠΕΔ
Αλλαγές και στα χρονοδιαγράμματα για την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, τα οποία βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, επέφερε η πανδημική κρίση, όπως προκύπτει από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης (Asset Development Plan - ADP) του Ταμείου, το οποίο εγκρίθηκε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), στις 9 Σεπτεμβρίου. Όπως σχολίαζαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές που παρακολουθούν από κοντά τις διαδικασίες, σε ένα έντονα ρευστό περιβάλλον, το ΤΑΙΠΕΔ μελετά όλες τις εξελίξεις, εξετάζει τα δεδομένα καθημερινά και προχωρά ό,τι μπορεί να προχωρήσει αυτή τη στιγμή, όπως για παράδειγμα τις ωριμάνσεις περιουσιακών στοιχείων, αλλά και διαγωνισμούς.

   Κατά τις ίδιες πηγές, ειδικά στην περίπτωση των περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό, έναν από τους κλάδους που επλήγησαν ισχυρότερα από την Covid-19, το ΤΑΙΠΕΔ μελετά πολύ προσεκτικά όλες τις κινήσεις του, επιδιώκοντας να βρει τη «χρυσή τομή» ανάμεσα στην προσέλκυση επαρκούς επενδυτικού ενδιαφέροντος και την επίτευξη αποτίμησης, που να ανταποκρίνεται στις επιδιώξεις του Ταμείου για την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων στον τουριστικό κλάδο.

   Εγνατία Οδός: Πριν από τα Χριστούγεννα η υποβολή δεσμευτικών προσφορών

   Αναλυτικότερα, στην περίπτωση της Εγνατίας Οδού, για την οποία προβλέπεται η 35ετής παραχώρηση του δικαιώματος λειτουργίας, συντήρησης και εμπορικής εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου και τριών κάθετων αξόνων του, η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών, που αρχικά έληγε τον Οκτώβριο, μετατίθεται για τις 11 Δεκεμβρίου, ενώ το επόμενο βήμα στη διαδικασία είναι η προετοιμασία και αποστολή αναθεωρημένου σχεδίου Σύμβασης Παραχώρησης στους προεπιλεγέντες επενδυτές (το τρίτο σχέδιο της σύμβασης απεστάλη στους προεπιλεγέντες τον περασμένο Φεβρουάριο).

   Από την πλευρά του Δημοσίου αναμένονται οι εξής κινήσεις: η Διοικητική Αρχή Σηράγγων πρέπει να προχωρήσει αμελλητί στην αδειοδότηση του συνόλου των τούνελ (απεριόριστη ή εκτός επικίνδυνων φορτίων κατά περίπτωση). Παράλληλα, εκκρεμεί η έκδοση αποφάσεων έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για ορισμένα σημεία του αυτοκινητόδρομου, οι οποίες έχουν λήξει ή αναμένεται να λήξουν. Η Εγνατία Οδός, από την πλευρά της, πρέπει να υποβάλει τις σχετικές αιτήσεις και μελέτες στη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙΠΑ) του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Από την πλευρά της, η ΔΙΠΑ (Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης) πρέπει να προβεί στην έκδοση νέων Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων-ΑΕΠΟ (για τις άδειες που έχουν λήξει) ή να ανανεώσει όσες λήγουν σύντομα.

   Επιπλέον, η Εγνατία Οδός πρέπει να προχωρήσει στην ολοκλήρωση κατασκευής μετωπικών και πλευρικών σταθμών διοδίων, καθώς και στον λεπτομερή καθορισμό όλων των απαιτούμενων ενεργειών, ή/και κατασκευαστικών εργασιών και προσδιορισμό του κόστους τους, οι οποίες απαιτούνται για την αποκατάσταση ορισμένων γεφυρών. Παράλληλα, πρέπει να προχωρήσει και στην οριστική επίλυση του ζητήματος των εκκρεμών συμβάσεων υλοποίησης Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) Ελευθεροχωρίου, Ωραιοκάστρου, Αρδανίου και Σώστη, καθώς και να ολοκληρωσει κάποιες απαλλοτριώσεις, στο πλαίσιο των εγασιών που περιγράφονται στη Σύμβαση Παραχώρησης και ειδικά για την αναβάθμιση των κάθετων αξόνων.

   Ως 30/9 η εκδήλωση ενδιαφέροντος για την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου στην Καβάλα

   Σε ό,τι αφορά την παραχώρηση του δικαιώματος κατασκευής, συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης του εξαντλημένου κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα, προς την κατεύθυνση της δημιουργίας της πρώτης Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου (ΥΑΦΑ) της χώρας, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα πρέπει να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους ως τις 30 Σεπτεμβρίου (αρχικά η σχετική προθεσμία έληγε στις 30 Αυγούστου, αλλά δεδομένου ότι ο Αύγουστος είναι «νεκρός» μήνας, αποφασίστηκε η παράτασή της). Η δημοσίευση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος έγινε στο τέλος του περασμένου Ιουνίου, εν μέσω πανδημικής κρίσης, ενώ ολοκληρώθηκαν επιτυχώς οι διαγωνισμοί για την επιλογή συμβούλων ως προς την ανάθεση της εκπόνησης τριών κατηγοριών εξειδικευμένων τεχνικών μελετών για το έργο της ΥΑΦΑ και επελέγησαν οι σύμβουλοι για τις τεχνικές μελέτες.

   Στις 2/10 το επόμενο βήμα για τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας

   Για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας και της Ηγουμενίτσας, ως ημερομηνία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος και για τους τρεις διαγωνισμούς έχει οριστεί η 2α Οκτωβρίου. Το επόμενο βήμα ως προς το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι η έναρξη της διαδικασίας απαλλοτρίωσης ιδιωτικών εκτάσεων 200 στρεμμάτων, εντός της χερσαίας ζώνης.

   Στην παρούσα φάση έχει προχωρήσει η προετοιμασία για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών στα λιμάνια ή και την υπο-παραχώρηση δραστηριότητας, έχει καθοριστεί το δικαίωμα διαχείρισης και εκμετάλλευσης ακινήτων του ΟΣΕ εντός χερσαίας ζώνης λιμένος (άρθρο 8, Ν.4706/2020) και αυξάνεται η ανώτατη επιτρεπόμενη διάρκεια συμβάσεων παραχώρησης, που είχαν συναφθεί μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και των οργανισμών λιμένος από τα 50 στα 60 χρόνια.

   Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ, στις 17 του περασμένου Ιουλίου άρχισαν οι διαγωνισμοί για την πώληση του 67% των Οργανισμών Λιμένος Αλεξανδρούπολης και Ηγουμενίτσας, ενώ για εκείνον της Καβάλας προβλέπεται η υποπαραχώρηση σταθμού πολλαπλών χρήσεων στον λιμένα «Φίλιππος Β'».

   Το 2021 ο διαγωνισμός για τη μαρίνα Αρετσούς; Ως τον Ιούνιο ο διαγωνισμός για το κάμπινγκ Αγίας Τριάδας

   Στο μεταξύ, ακόμα και εντός του 2021 ενδέχεται να προκηρυχθεί -αν οι συνθήκες γύρω από την εξέλιξη της πανδημίας και την επίπτωσή της στον τουρισμό το επιτρέψουν- ο διαγωνισμός για τη μαρίνα της Αρετσούς, δυναμικότητας 388 θέσων, με χερσαία ζώνη έκτασης 76 στρεμμάτων στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, για την οποία το ΤΑΙΠΕΔ θα εκπονήσει νέο σχέδιο χωροθέτησης. Το επόμενο βήμα στη διαδικασία είναι η ολοκλήρωση της διαβούλευσης επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), ώστε να αρχίσει η διαδικασία του διαγωνισμού.

   Στην περίπτωση του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας, ακίνητου έκτασης 126,6 στρεμμάτων, με εκτεταμένο παραλιακό μέτωπο μήκους περίπου 600 μέτρων, η διαγωνιστική διαδικασία αναμένεται να αρχίσει στο πρώτο εξάμηνο του 2021, ενώ τα επόμενα βήματα αφορούν την έγκριση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης του Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) και της ΣΜΠΕ και τη διαβούλευση επί της τελευταίας.

   Σχετικά με την Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ), για την οποία προγραμματίζεται η πώληση του 24,02% του μετοχικού κεφαλαίου, που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ, δεν υπάρχουν αλλαγές ως προς τα χρονοδιαγράμματα. Τα επόμενα βήματα είναι η αξιολόγηση των εναλλακτικών σεναρίων αξιοποίησης και η πρόσληψη συμβούλων για την επιλογή της μεθόδου αξιοποίησης του ποσοστού του ΤΑΙΠΕΔ στην ΕΥΑΘ ΑΕ.


ΑΜΠΕ

Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Δ. Θεσσαλονίκης: Φυτεύονται 500 δέντρα στη νέα παραλία

Δ. Θεσσαλονίκης: Φυτεύονται 500 δέντρα στη νέα παραλία

15:23 28/3/2024

Έρχονται δύο νέα πάρκα τσέπης

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

15:08 27/3/2024

Τετάρτη 27/03 και Πέμπτη 28/03

Ένωση Γονέων Καλαμαριάς: Επικίνδυνη η πρόταση για αθώωση Μίχου - Να προστατευτεί η 12χρονη

Ένωση Γονέων Καλαμαριάς: Επικίνδυνη η πρόταση για αθώωση Μίχου - Να προστατευτεί η 12χρονη

21:19 25/3/2024

Η ανακοίνωση της Ένωσης

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

12:46 22/3/2024

Παρασκευή 22/03, Σάββατο 23/03 και Κυριακή 24/03

Καλαμαριά: Δράσεις για την στοματική υγεία στον Φοίνικα και στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού

Καλαμαριά: Δράσεις για την στοματική υγεία στον Φοίνικα και στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού

23:18 20/3/2024

Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας

Καλαμαριά: Έρχονται 11 πάρκα, σιντριβάνια, πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομος!

Καλαμαριά: Έρχονται 11 πάρκα, σιντριβάνια, πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομος!

23:03 20/3/2024

έπεσαν οι υπογραφές

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

15:52 20/3/2024

Τετάρτη 20/03 και Πέμπτη 21/03

Θεσσαλονίκη: 1292 παραβάσεις σημείωσε η τροχαία σε δύο μέρες!

Θεσσαλονίκη: 1292 παραβάσεις σημείωσε η τροχαία σε δύο μέρες!

00:00 20/3/2024

αναλυτικά στοιχεία

Καλαμαριά: Δεκάδες κεραίες τηλεφωνίας δίπλα στα σχολεία! Τί καταγγέλλουν οι γονείς

Καλαμαριά: Δεκάδες κεραίες τηλεφωνίας δίπλα στα σχολεία! Τί καταγγέλλουν οι γονείς

23:49 19/3/2024

«Όχι στις κεραίες δίπλα στα σχολεία μας»

Η Καλαμαριά γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down

Η Καλαμαριά γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down

23:22 19/3/2024

«Μελίνα Μερκούρη»

Κλασικά Έπιπλα