Μυκήνες: Ασυγχώρητα λάθη και παραλείψεις στην αντιπυρική οργάνωση στον αρχαιολογικό χώρο

1/9/2020 15:17    τι σχεδιάζεται
Οι εικόνες με τις φλόγες μέσα στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, που κάνουν το γύρο του κόσμου από το μεσημέρι της Κυριακής, μπορεί να έχουν προκαλέσει έντονες πολιτικές αντιδράσεις, ωστόσο ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά όλων των αρμόδιων φορέων, που ετοιμάζουν πυρετωδώς ειδική μελέτη ώστε άμεσα να απλουστευθεί ο τρόπος ανεφοδιασμού των πυροσβεστικών οχημάτων σε περίπτωση νέου “συναγερμού”.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr μέσα στο επόμενο διάστημα συνεργεία του δήμου Αργολίδας, με την καθοδήγηση αρχαιολόγων, θα αναλάβουν να σκάψουν σε ειδικά σημεία που θα τους υποδείξουν, ώστε πυροσβεστικός κρουνός να τοποθετηθεί μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει επιπλέον υδροδότηση, ώστε οι πυροσβεστικές υδροφόρες να μην χρειαστεί ποτέ ξανά να μετακινηθούν 1,5 και 2 χιλιόμετρα, ώστε να μεταβούν στον πλησιέστερο κρουνό για ανεφοδιασμό.

Από την άλλη πολλά είναι και τα ερωτήματα που έχουν προκύψει από την δήλωση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, αναφορικά με το αν λειτούργησαν τελικά τα μέτρα πυροπροστασίας των Μυκηνών ή όχι.





Σύμφωνα με την ίδια ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην σχολαστική αποψίλωση του χώρου που είχε ξεκινήσει από τον Μάρτιο, όμως σε υποψίες βάζουν τα όσα είπε για τους πλαστικούς σωλήνες που κάηκαν από την φωτιά και που ενώνονται με τις δεξαμενές νερού που υπάρχουν στον αρχαιολογικό χώρο, σε περίπτωση πυρκαγιάς. Το συγκεκριμένο σύστημα δεν λειτούργησε καθόλου ούτε και ως βοηθητικό των πυροσβεστικών δυνάμεων. Έγινε χρήση του ή εξαιτίας του ότι κάηκαν οι πλαστικοί σωλήνες δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί;

Όλη η δήλωση της Λίνας Μενδώνη

«Στην περίπτωση των Μυκηνών λειτούργησε απολύτως η πρόληψη, με την εξαιρετικά συστηματική και σχολαστική αποψίλωση του αρχαιολογικού χώρου από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων, που δεν επέτρεψε στη φωτιά να αναπτυχθεί. Οι χώροι πρέπει να καθαρίζονται εγκαίρως. Είναι μία διαδικασία που ξεκινάει από τον Μάρτιο και επαναλαμβάνεται μέχρι τουλάχιστον τον Ιούλιο. Ειδικά για τις Μυκήνες, το μόνιμο προσωπικό που βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο, ασχολείται συστηματικά με την αποψίλωση. Η τελευταία φορά που έγινε αποψίλωση, ήταν δύο ημέρες πριν. Στο σύστημα πυρασφάλειας υπάρχουν μεγάλες δεξαμενές, σε επιλεγμένα σημεία, με δεκάδες τόνους νερού και το σύστημα, το οποίο τις διασυνδέει. Ωστόσο, δεν χρειάστηκε να λειτουργήσει, διότι η παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ήταν άμεση και δυναμική.
Επενέβησαν, σε πολύ σύντομο χρόνο, και τα εναέρια μέσα – δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο- οπότε δεν υπήρξε λόγος ενεργοποίησης του συστήματος δεξαμενών του αρχαιολογικού χώρου. Από τη φωτιά κάηκαν σε ορισμένα σημεία οι πλαστικοί σωλήνες, τα οποία συνδέουν τις δεξαμενές. Ήταν το πρώτο θέμα που συζητήσαμε στη διευρυμένη σύσκεψη και εντός δύο ημερών θα αντικατασταθούν. Αποφασίσαμε να ενισχυθεί το σύστημα πυρόσβεσης και με κρουνούς υψηλής πίεσης. Προϋποθέτει να εκτελεστεί το έργο ύδρευσης που θα συνδέσει τον αρχαιολογικό χώρο με τον τελευταίο κρουνό του οικισμού και αυτό είναι στην αρμοδιότητα του Δήμου. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανέλαβε να χρηματοδοτήσει το έργο, προκειμένου να υπάρξει και αυτή η επιπλέον ενίσχυση. Ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας ανέλαβε τον καθαρισμό των ρεμάτων, των εκατέρωθεν του αρχαιολογικού χώρου. Σύμφωνα με τον διοικητή της Πυροσβεστικής και τον Αντιπεριφερειάρχη, έχουν ανοιχθεί με συστηματικό τρόπο και πολλοί δασικοί δρόμοι πυροπροστασίας».



Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ στις 17/4

Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ στις 17/4

20:24 15/4/2024

Ποια θα είναι στους δρόμους

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

20:22 15/4/2024

Δευτέρα 15/4 και Τρίτη 16/04

Δήμος Καλαμαριάς:  Βάζει στο επίκεντρο τη δημόσια υγεία

Δήμος Καλαμαριάς: Βάζει στο επίκεντρο τη δημόσια υγεία

18:00 6/4/2024

Δωρεάν εξετάσεις και δράσεις ενημέρωσης

Το Thessaloniki Tuning Show έρχεται από σήμερα στη ΔΕΘ

Το Thessaloniki Tuning Show έρχεται από σήμερα στη ΔΕΘ

14:20 5/4/2024

Η μεγαλύτερη έκθεση αυτοκινήτου στην Βόρεια Ελλάδα

Δήμος Καλαμαριάς: Στηρίζει την 10 η Εθελοντική Αιμοδοσία της ΧΑΝΘ

Δήμος Καλαμαριάς: Στηρίζει την 10 η Εθελοντική Αιμοδοσία της ΧΑΝΘ

14:11 5/4/2024

5/04 - 9:00 πμ - 6/04 - 3:00 μμ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

13:18 5/4/2024

Παρασκευή 05/04, Σάββατο 06/04 και Κυριακή 07/04

Καλαμαριά: Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κανόε-Καγιάκ Μεγάλων Αποστάσεων

Καλαμαριά: Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κανόε-Καγιάκ Μεγάλων Αποστάσεων

20:15 3/4/2024

Πρόκειται για μία μεγάλη επιτυχία του ΝΑΟΚΘ, καθώς το συγκεκριμένο πρωτάθλημα διοργανώνεται για πρώτη φορά στη Βόρεια Ελλάδα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

13:01 3/4/2024

Τετάρτη 03/04 και Πέμπτη 04/04

Ο ΟΑΣΘ ενισχύεται με ακόμη 150 λεωφορεία

Ο ΟΑΣΘ ενισχύεται με ακόμη 150 λεωφορεία

20:24 1/4/2024

Πλήρως ανανεωμένος ο στόλος λεωφορείων του ΟΑΣΘ από την 1 Ιανουαρίου του 2025

Η Καλαμαριά τίμησε τους 57 νεκρούς των Τεμπών με μια καθηλωτική συναυλία

Η Καλαμαριά τίμησε τους 57 νεκρούς των Τεμπών με μια καθηλωτική συναυλία

18:00 1/4/2024

Ένα ρέκβιεμ με τις νότες του Μότσαρτ

Κλασικά Έπιπλα