Έναρξη σχολείων με μάσκες και σε βάρδιες - Καθυστέρηση ανοίγματος προτείνουν οι επιστήμονες

2/8/2020 16:21    πότε θα παρθούν οι αποφάσεις
Το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου αναμένονται οι τελικές αποφάσεις για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου τα σχολεία όλης της χώρας. 

Συνθήκες που θα διαμορφωθούν καθοριστικά από την πορεία της εξέλιξης του κορωνοϊού μέσα στον Αύγουστο. Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών, με την ανακοίνωση από τον ΕΟΔΥ για τα 110 νέα κρούσματα, διαμορφώνουν ένα νέο σκηνικό, που επηρεάζει κρίσιμα και την έναρξη των σχολείων, θέτοντας στο τραπέζι νέα δεδομένα, σύμφωνα με το real.gr.

Καθυστέρηση ανοίγματος σχολείων προτείνουν οι επιστήμονες

Δεν είναι ενθαρρυντική η μελέτη επιστημονικής ομάδας του ΑΠΘ αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας μέσα στον Αύγουστο.

«Ο περιορισμός τόσο του ημερησίου αριθμού κρουσμάτων σε περίπου 60 ημερησίως για όλη την περίοδο του Αυγούστου, αλλά και της αυξητικής τάσης που αναμένεται μετά το τέλος Αυγούστου, θα μπορούσε να αναχαιτιστεί με επιπλέον μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, τα οποία δεν θα έπλητταν την τουριστική δραστηριότητα (π.χ. καθυστέρηση ανοίγματος των σχολείων, περιορισμός συγχρωτισμού σε δημόσιες υπηρεσίες και κλειστούς δημόσιους χώρους και μέσα μαζικής μεταφοράς, σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα, κ.α.)» , επισημαίνει ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης και προτείνει:

Τη διατήρηση και μαζική εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης σε κλειστούς χώρους και σε μέσα μαζικής μεταφοράς (με περιορισμό στο 50% της πληρότητάς τους και ανάλογη αύξηση των δρομολογίων για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού).

Την αποφυγή άσκοπου συγχρωτισμού, μαζικών κοινωνικών εκδηλώσεων και η μη τήρηση κανόνων σε χώρους θρησκευτικής λατρείας.

Την υποχρεωτική και ορθή χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους.

Τα συγκεκριμένα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν υποχρεωτικά και να παρακολουθηθεί η εφαρμογή τους από όλους.

Τα επικρατέστερα σενάρια

Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια για την επιστροφή των μαθητών τον Σεπτέμβριο.

Η πρώτη εναλλακτική είναι να ξεκινήσουν τα μαθήματα με όλους τους μαθητές κάθε τμήματος σε μία αίθουσα, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, όπως η χρήση μάσκας. Η δεύτερη εναλλακτική είναι να συνεχιστεί η εκ περιτροπής διδασκαλία με επίσης αυξημένα μέτρα προστασίας.

Τον Αύγουστο οι τελικές αποφάσεις

Όπως είπε η υπουργός: «επικρατέστερο αυτή τη στιγμή είναι το πρώτο σενάριο, ωστόσο απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη γιατί σε αυτή την πρωτοφανή πανδημία πρέπει να εξετάζουμε ανά πάσα στιγμή τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα. Άρα, οι αποφάσεις θα ληφθούν τον Αύγουστο μαζί με τους ειδικούς».

Σύμφωνα με την ίδια, η ηγεσία του υπουργείου μελετά τα επιδημιολογικά δεδομένα και είναι σε τακτική επαφή και συνεννόηση με όλα τα μέλη της επιτροπής του ΕΟΔΥ προκειμένου να συζητήσει πώς τα δεδομένα αυτά επηρεάζουν τη λειτουργία των σχολείων.

«Σε όλη την κρίση προσαρμοζόμαστε διαρκώς στα επιδημιολογικά δεδομένα και ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών. Γι' αυτό και δεν μπορούμε από τώρα να ανακοινώσουμε πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία γιατί θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας και τον μήνα Αύγουστο. Είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο» πρόσθεσε.

Το Plan Β

Ερωτηθείσα τι θα γίνει σε περίπτωση που υπάρξει κρούσμα κορωνοϊού σε σχολείο, η κ. Κεραμέως υποστήριξε πως η επιτροπή των ειδικών θα εκδώσει επικαιροποιημένα πρωτόκολλα σχετικά με το πώς μεταχειριζόμαστε την κάθε περίπτωση.

Ωστόσο επεσήμανε πως: «είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουμε γιατί δεν ξέρουμε για πόσο καιρό ο ιός θα είναι κοντά μας. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν».



Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki