Θεσσαλονίκη: Στην ανακρίτρια οι εμπλεκόμενοι σε υπόθεση αγοράς ακινήτου από το ΑΠΘ

10/7/2020 19:57    δαπάνη 11,9 εκατ. ευρώ
Στην ειδική ανακρίτρια διαφθοράς άρχισαν οι απολογίες κατηγορουμένων για υπόθεση αγοράς ακινήτου από το ΑΠΘ, με δαπάνη 11,9 εκατ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση, κατά 85%, από ευρωπαϊκούς πόρους.

Σε βάρος των εμπλεκόμενων είχαν ασκηθεί σύμφωνα με το ΑΜΠΕ κακουργηματικές διώξεις που στηρίχθηκαν στο πόρισμα έρευνας της Οικονομικής Αστυνομίας, σύμφωνα με το οποίο το κτιριακό συγκρότημα που τελικώς επελέγη φέρεται να είχε πολεοδομικές αυθαιρεσίες και η εμπορική του αξία εκτιμήθηκε αρχικώς τέσσερις φορές κάτω από την προϋπολογιζόμενη δαπάνη.

Η δικογραφία περιλαμβάνει περίπου δέκα άτομα, μεταξύ αυτών μέλη παλιότερων πρυτανικών αρχών του ΑΠΘ, υπηρεσιακά στελέχη του Ιδρύματος κ.ά. Ανάμεσα σε όσους απολογήθηκαν μέχρι στιγμής είναι πρώην πρύτανης του ΑΠΘ, ο οποίος, με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα, αφέθηκε ελεύθερος άνευ περιοριστικών όρων. Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες που του αποδίδονται, τονίζοντας ότι οι διαδικασίες για την αγορά ξεκίνησαν πριν αναλάβει εκείνος καθήκοντα πρύτανη. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να απολογηθούν και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι.  

Η υπόθεση πήρε το δρόμο της Δικαιοσύνης ύστερα από μήνυση που υπέβαλαν ιδιοκτήτες τριών άλλων κτιρίων που κατήγγειλαν ότι παραβιάστηκαν οι όροι του διαγωνισμού. Η προκήρυξη του ΑΠΘ αφορούσε διεθνή δημόσιο διαγωνισμό για την αγορά κτιρίου προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες στέγασης των ερευνητικών δραστηριοτήτων του Ιδρύματος.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, αναζητούνταν κτίριο ή κτίρια στη νοτιοανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης, συνολικής επιφάνειας κατ' ελάχιστον 6.601 τ.μ., ενώ η δαπάνη του καθορίστηκε στα 12 εκατ. ευρώ (με την αξία του ΦΠΑ). Η αγορά εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Μακεδονίας - Θράκης 2007-13, που επιδοτούνταν κατά 85% από το ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και 15% από το Δημόσιο.

Υπό αυτές τις συνθήκες -όπως περιγράφεται στο κατηγορητήριο- συγκροτήθηκαν δύο επιτροπές, μία για τον διαγωνισμό και μία δεύτερη για την εκτίμηση του ακινήτου, αποτελούμενες στο σύνολό τους από πανεπιστημιακούς, μηχανικούς, υπαλλήλους, ελεγκτές εφορίας και τράπεζας.

Έπειτα από πολύμηνη διαδικασία (και δύο άγονους διαγωνισμούς που μεσολάβησαν), η επιτροπή διαγωνισμού μελετώντας όλες τις προσφορές προέκρινε ως επικρατέστερο κτιριακό συγκρότημα στη Θέρμη παρότι, σύμφωνα με τους μηνυτές, για το συγκεκριμένο ακίνητο η επιτροπή εκτιμητών είχαν επισημάνει παραβιάσεις των όρων προκήρυξης αλλά και πολεοδομικές αυθαιρεσίες στο επίμαχο ακίνητο, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία τους για οικονομικές υποχρεώσεις που θα επιβάρυναν στο μέλλον το Ίδρυμα. Επιπλέον, οι ίδιοι φαίνεται ότι εκτίμησαν την εμπορική του αξία στα 3 εκατ. ευρώ, τιμή υποτετραπλάσια από την δαπάνη που προϋπολογίστηκε.

Η κατακύρωση της αγοράς του ακινήτου και η επικύρωση του διαγωνισμού από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου δρομολογήθηκε με τη βεβαίωση οικονομικού συμβούλου ότι οι κτιριακές εγκαταστάσεις πληρούν τις προδιαγραφές, ενώ η αγοραία αξία του εκτιμήθηκε τελικά στα 11,9 εκατ. ευρώ.



Επόμενο Προηγούμενο
 
Καλαμαριά: Αναπαράσταση του ερχομού των προσφύγων - Εκδηλώσεις για τη Μικρασιατική καταστροφή από το σύλλογο Αγία Παρασκευή

Καλαμαριά: Αναπαράσταση του ερχομού των προσφύγων - Εκδηλώσεις για τη Μικρασιατική καταστροφή από το σύλλογο Αγία Παρασκευή

21:54 31/8/2026

μια συγκλονιστική στιγμή για τα πολιτιστικά δρώμενα

Μετρό Καλαμαριάς: Τι γίνεται με τα ασανσέρ - Τι απαντά η διοίκηση

Μετρό Καλαμαριάς: Τι γίνεται με τα ασανσέρ - Τι απαντά η διοίκηση

15:04 31/8/2026

μιλά στο e-kalamaria.gr o διευθυντής του μετρό Νίκος Δένης

Καλαμαριά: Οι Βορεάδες μας καλούν σε ένα αντάμωμα με ελεύθερη είσοδο - Χοροστάσι στον Αη Γιάννη

Καλαμαριά: Οι Βορεάδες μας καλούν σε ένα αντάμωμα με ελεύθερη είσοδο - Χοροστάσι στον Αη Γιάννη

12:44 31/8/2026

στην αυλή του 10ου Δημοτικού Σχολείου

Καλαμαριά - Παρά θιν’ αλός: Πρεμιέρα σήμερα η Μαρία Παπαγεωργίου στην Αρετσού για μια συναυλιακή εμπειρία

Καλαμαριά - Παρά θιν’ αλός: Πρεμιέρα σήμερα η Μαρία Παπαγεωργίου στην Αρετσού για μια συναυλιακή εμπειρία

12:06 31/8/2026

μία από τις σημαντικότερες ερμηνεύτριες...

Θεσσαλονίκη: Έπιασαν Τούρκο που καταζητούνταν για παιδική πορνεία

Θεσσαλονίκη: Έπιασαν Τούρκο που καταζητούνταν για παιδική πορνεία

11:47 31/8/2026

αυτόφωρη σύλληψη δεκατριών (13) ατόμων

Καλαμαριά: Ο Δρόμος προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο κομβικός ρόλος των νέων

Καλαμαριά: Ο Δρόμος προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο κομβικός ρόλος των νέων

10:31 31/8/2026

ένα άρθρο του Τσουπλάκη Δημήτρη

Θεσσαλονίκη: Πυροβόλησε με καραμπίνα σε κατάστημα ψιλικών

Θεσσαλονίκη: Πυροβόλησε με καραμπίνα σε κατάστημα ψιλικών

22:19 30/8/2026

Αναστάτωση προκλήθηκε το απόγευμα

Κλασικά Έπιπλα