Η Τουρκία ανοίγει τώρα και θέμα Θράκης: Εχουμε «τουρκική» μειονότητα εκεί, ελάτε για διάλογο!

9/7/2020 09:33    εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας
Νέα πρόκληση από την Τουρκία, η οποία μετά τις απειλές για Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, εγείρει εκ νέου και θέμα των μουσουλμάνων της Θράκης, τους οποίους αποκαλεί «Τουρκική μειονότητα».

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι ασφάλεια της Άγκυρας συνδέεται άμεσα με την ασφάλεια των γειτονικών χωρών και της Μεσογείου. Κάνοντας ειδική αναφορά στην Ελλάδα, είπε ότι η Αγκυρα είναι πρόθυμη για διάλογο τόσο για το Αιγαίο όσο και για την μουσουλμανική κοινότητα της Δυτικής Θράκης την οποία αποκάλεσε τουρκική!

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος αξιωματούχος υποστήριξε πως «με την Ελλάδα μπορούμε να μιλήσουμε άμεσα για ζητήματα, όπως το Αιγαίο, και να επιλύσουμε διαφορές απόψεων ή διαφορές που προκύπτουν κατά καιρούς. Αυτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας ήταν ανοιχτοί στο παρελθόν και ενδέχεται να είναι ανοιχτοί και από δω και πέρα».

«Έχουμε μουσουλμάνους πολίτες μας τουρκικής καταγωγής που ζουν εκεί, υπάρχει τουρκική μουσουλμανική μειονότητα στην Δυτική Θράκη, έχουν ζητήματα και άλλα θέματα» είπε ο Ιμπραήμ Καλίν.

«Μητσοτάκης και Ερντογάν επέδειξαν βούληση» για διαπραγματεύσεις

«Μέσω διαπραγματεύσεων είναι πάντοτε δυνατόν, μιλώντας μεταξύ μας, να διανύσουμε απόσταση. Οι δύο ηγέτες κατά την τελευταία τηλεφωνική τους επικοινωνία επέδειξαν βούληση προς αυτή την κατεύθυνση», αναφερόμενος στην πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία των Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν.

Ωστόσο, στη συνέντευξή του στο Anadolu ο Καλίν χαρακτήρισε ιστορικό βήμα τη συμφωνία που υπογράφηκε με τη Λιβύη με εντολή του προέδρου Ερντογάν. «Επειδή μέχρι σήμερα δεν υπογράψαμε παρόμοια συμφωνία στη Μεσόγειο με τους γείτονές μας, δεν δημιουργήθηκε ένα διεθνές κεκτημένο, οπότε ας πούμε στο πλαίσιο των κανόνων του ΟΗΕ ότι δεν υπάρχει ένα καθορισμένο πλαίσιο κανόνων» είπε.

«Ιστορικό βήμα η συμφωνία Λιβύης -Τουρκίας»

Στην πραγματικότητα, συνέχισε, «αυτό συνιστά στα μέρη να επιλύσουν μεταξύ τους ζητήματα του διεθνούς θαλάσσιου δικαίου, των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων, της υφαλοκρηπίδας, της ΑΟΖ, αυτή είναι η πρακτική. Όταν υπάρχει σύγκρουση, μπορούν να μεταφερθούν στα δικαστήρια ή αλλού».

Ως προς την συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, ο κ. Καλίν, υποστήριξε ότι ικανοποιεί την Αγκυρα - κάτι που είχε κάνει πρόσφατα και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Δεν είναι θέμα που μας αφορά άμεσα, αλλά οι δύο χώρες συναντήθηκαν και καθόρισαν τα δικά τους όρια θαλάσσιας δικαιοδοσίας» είπε.

«Το ίδιο κάναμε κι εμείς με τη Λιβύη και το σημαντικό είναι πως με τη συμφωνία αυτή επιβεβαιώσαμε πως είμαστε θαλάσσιοι γείτονες με τη Λιβύη. Τώρα θα αναπτυχθεί μια συμφωνία kazan kazan (win-win) μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας. Άρα, αύριο, όταν ωριμάσουν οι πολιτικές συνθήκες θα γίνουν έρευνες σε αυτή την περιοχή που συμφωνήσαμε και, αν βρεθεί κάτι, η Τουρκία και η Λιβύη θα μοιραστούν τα έσοδα» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Τουρκικής προεδρίας.

«Ευχόμαστε η Ανατολική Μεσόγειος να γίνει θάλασσα ειρήνης»

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, ανέφερε ακόμη ότι «εμείς ευχόμαστε η Aνατολική Μεσόγειος να γίνει μια τέτοια θάλασσα ειρήνης. Και οι εμπειρογνώμονες λένε ότι θα αποτύχουν οι προσπάθειες αποκλεισμού της Τουρκίας από τον EastMed. Δεν είναι δυνατόν αγνοώντας την Τουρκία η οποία έχει τις μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο να σχεδιάζεται ενεργειακός χάρτης και να οικοδομείται πολιτική σταθερότητα», είπε.

«Όλοι οι ειδικοί βλέπουν ότι από οικονομικής άποψης το πιο εφικτό πρόγραμμα είναι ο πλούτος που θα εξορυχθεί από την Ανατολική Μεσόγειο -φυσικό αέριο ή πετρέλαιο- να φτάσει στην ευρωπαϊκή αγορά μόνο μέσω Τουρκίας» πρόσθεσε ο Καλίν και συνέχισε: «Με το να παρακάμτουν την Τουρκία προκειμένου να πραγματοποιήσουν κάποια πολιτικά σχέδια, να εργάζονται για αγωγούς και ούτω καθεξής δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα, και αυτό το βλέπουν και οι ίδιοι».

«Η Τουρκία ζητά να επωφεληθούν όλοι από τον πλούτο» της Ανατολικής Μεσογείου
Η δική μας έκκληση, συμπλήρωσε, τόσο εδώ όσο και στην Κύπρο, είναι στο πλαίσιο του δίκαιου διαμοιρασμού, όλοι να αποκτήσουν τους φυσικούς πόρους ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου, να τους διαμοιραστούν και να επωφεληθούν όλοι από τον πλούτο αυτό.

«Υπάρχουν πολλοί τρόποι αλλά αγνοώντας την Τουρκία αυτό δεν μπορείτε να το πετύχετε. Αντί να επικεντρώνονται σε ακριβά προγράμματα που τελικά θα αποτύχουν, είναι προς το συμφέρον όλων να μιλήσουν για αυτά τα θέματα με την Τουρκία και να κινηθούν με σχέδια στα οποία θα συμμετάσχει και η Τουρκία. Από την αρχή αυτή ήταν η προσέγγισή μας αλλά δεν είναι δυνατόν να μην αντιδράσουμε απέναντι στις προσπάθειες να μας φυλακίσουν στον Κόλπο της Αττάλειας» είπε.

Ευκαιρία για τις ευρωτουρκικές σχέσεις η γερμανική προεδρεία

Ερωτηθείς για την επίσκεψη του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ Ζοζέπ Μπόρελ στην Άγκυρα, ο Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι «η γερμανική προεδρία μπορεί να είναι μια ευκαιρία για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Τώρα με την γερμανική προεδρία μπορούν να γίνουν μια σειρά βήματα, ελπίζουμε ότι θα υπάρξει πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση».

«Ωστόσο βλέπουμε ότι κάποιες χώρες, όπως η Γαλλία, συνεχίζουν με μπλοκάρισμα, συνεχίζουν να έχουν μια αρνητική στάση», συμπλήρωσε για την κόντρα Άγκυρας - Παρισιού. Είπε ακόμη ότι το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου δεν είναι ένα θέμα μόνο μιας χώρας ή της ΕΕ αλλά θέμα όλων των γειτονικών χωρών εκεί.


iefimerida
Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Δ. Θεσσαλονίκης: Φυτεύονται 500 δέντρα στη νέα παραλία

Δ. Θεσσαλονίκης: Φυτεύονται 500 δέντρα στη νέα παραλία

15:23 28/3/2024

Έρχονται δύο νέα πάρκα τσέπης

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

15:08 27/3/2024

Τετάρτη 27/03 και Πέμπτη 28/03

Ένωση Γονέων Καλαμαριάς: Επικίνδυνη η πρόταση για αθώωση Μίχου - Να προστατευτεί η 12χρονη

Ένωση Γονέων Καλαμαριάς: Επικίνδυνη η πρόταση για αθώωση Μίχου - Να προστατευτεί η 12χρονη

21:19 25/3/2024

Η ανακοίνωση της Ένωσης

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

12:46 22/3/2024

Παρασκευή 22/03, Σάββατο 23/03 και Κυριακή 24/03

Καλαμαριά: Δράσεις για την στοματική υγεία στον Φοίνικα και στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού

Καλαμαριά: Δράσεις για την στοματική υγεία στον Φοίνικα και στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού

23:18 20/3/2024

Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας

Καλαμαριά: Έρχονται 11 πάρκα, σιντριβάνια, πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομος!

Καλαμαριά: Έρχονται 11 πάρκα, σιντριβάνια, πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομος!

23:03 20/3/2024

έπεσαν οι υπογραφές

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

15:52 20/3/2024

Τετάρτη 20/03 και Πέμπτη 21/03

Θεσσαλονίκη: 1292 παραβάσεις σημείωσε η τροχαία σε δύο μέρες!

Θεσσαλονίκη: 1292 παραβάσεις σημείωσε η τροχαία σε δύο μέρες!

00:00 20/3/2024

αναλυτικά στοιχεία

Καλαμαριά: Δεκάδες κεραίες τηλεφωνίας δίπλα στα σχολεία! Τί καταγγέλλουν οι γονείς

Καλαμαριά: Δεκάδες κεραίες τηλεφωνίας δίπλα στα σχολεία! Τί καταγγέλλουν οι γονείς

23:49 19/3/2024

«Όχι στις κεραίες δίπλα στα σχολεία μας»

Η Καλαμαριά γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down

Η Καλαμαριά γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down

23:22 19/3/2024

«Μελίνα Μερκούρη»

Κλασικά Έπιπλα