Αντιμετώπιση του καρκίνου του δέρματος με σύστημα τεχνητής νοημοσύνης

30/5/2018 10:59    ερευνητές ανέπτυξαν ένα σύστημα..

Ευρωπαίοι και Αμερικανοί ερευνητές ανέπτυξαν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο φαίνεται να είναι καλύτερο ακόμα και από τους δερματολόγους στη διάγνωση του πιο επιθετικού και θανατηφόρου καρκίνου του δέρματος, του μελανώματος.

Πρόκειται σύμφωνα με tovima, για ένα συνεξελικτικό νευρωνικό δίκτυο βαθιάς μάθησης (deep learning convolutional neural network), το οποίο εκπαιδεύθηκε να ανιχνεύει τον καρκίνο, έχοντας προηγουμένως τροφοδοτηθεί με περισσότερες από 100.000 εικόνες κακοήθων μελανωμάτων, καθώς επίσης - για λόγους σύγκρισης- με εικόνες αβλαβών σπίλων.

Οι επιστήμονες από τη Γερμανία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον καθηγητή Χόλγκερ Χένσλε του Τμήματος Δερματολογίας του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Annals of Oncology" της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας.

Η διαγνωστική αξιοπιστία του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης συγκρίθηκε με εκείνη 58 δερματολόγων από 17 χώρες, μεταξύ των οποίων και από την Ελλάδα. Διαπιστώθηκε ότι το σύστημα διέγνωσε περισσότερα μελανώματα (95%) σε σχέση με τους γιατρούς (89%), ενώ είχε και λιγότερες ψευδώς θετικές διαγνώσεις (αθώοι σπίλοι που εσφαλμένα διαγνώσθηκαν ως καρκίνοι).

Το σύστημα, το οποίο μιμείται τη λειτουργία του ανθρωπίνου εγκεφάλου, μαθαίνει να γίνεται ολοένα καλύτερο όσες περισσότερες εικόνες βλέπει. 

Τα περιστατικά μελανωμάτων αυξάνουν συνεχώς, με περίπου 232.000 νέες διαγνώσεις και 55.500 θανάτους κάθε χρόνο διεθνώς. Το μελάνωμα μπορεί να θεραπευθεί, αν διαγνωσθεί έγκαιρα, αλλά δυστυχώς συχνά η διάγνωση γίνεται καθυστερημένα, όταν πια ο καρκίνος έχει προχωρήσει. 

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν προβλέπουν η τεχνητή νοημοσύνη να αντικαταστήσει τους δερματολόγους, όμως θα τους βοηθήσει να κάνουν καλύτερες διαγνώσεις στο μέλλον. 

Προτού πάντως ένα τέτοιο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης βρει ευρεία κλινική εφαρμογή, θα πρέπει πρώτα να λυθούν ορισμένα τεχνικά προβλήματα, όπως η δυσκολία να απεικονισθούν σωστά ορισμένα μελανώματα σε περιοχές όπως τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών ή το κρανίο, με συνέπεια να μειώνεται η ικανότητα του συστήματος να «διαβάζει» τις εικόνες. 



Επόμενο Προηγούμενο
 

Καλαμαριά: Στο δημοτικό συμβούλιο οι εργαζόμενοι - Ποια είναι τα αιτήματά τους;

Καλαμαριά: Στο δημοτικό συμβούλιο οι εργαζόμενοι - Ποια είναι τα αιτήματά τους;

22:08 18/5/2026

την Τέταρτη 20 Μάϊου

Καλαμαριά - Αράπογλου: Οπωσδήποτε πάρκινγκ στη Μίκρα και σύνδεση της Πόντου με την Γεωργικής σχολής

Καλαμαριά - Αράπογλου: Οπωσδήποτε πάρκινγκ στη Μίκρα και σύνδεση της Πόντου με την Γεωργικής σχολής

21:50 18/5/2026

«έργο – θρύλος» η κατασκευή της Πόντου

Φάρμακα χωρίς επαρκή τεκμηρίωση χορηγούνται στα παιδιά, επισημαίνουν επιστήμονες

Φάρμακα χωρίς επαρκή τεκμηρίωση χορηγούνται στα παιδιά, επισημαίνουν επιστήμονες

18:25 18/5/2026

Conect4Children-Stichting (c4c-S)

Πενταετής φυλάκιση σε 55χρονο για το θανατηφόρο τροχαίο στη λεωφ. Γεωργικής Σχολής

Πενταετής φυλάκιση σε 55χρονο για το θανατηφόρο τροχαίο στη λεωφ. Γεωργικής Σχολής

18:23 18/5/2026

με θύμα 29χρονο μοτοσικλετιστή

Καλαμαριά: Μετρό τέλος Ιουλίου - Συρμός κάθε 90 δευτερόλεπτα!

Καλαμαριά: Μετρό τέλος Ιουλίου - Συρμός κάθε 90 δευτερόλεπτα!

18:00 18/5/2026

Το χρονοδιάγραμμα της επέκτασης του Μετρό

Καλαμαριά: Πένθιμα θα χτυπήσουν οι καμπάνες για τη Γενοκτονία των Ποντίων!

Καλαμαριά: Πένθιμα θα χτυπήσουν οι καμπάνες για τη Γενοκτονία των Ποντίων!

16:59 18/5/2026

Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς

Καλαμαριά: Συνέλαβαν υπεύθυνους καταστημάτων για ηχορύπανση

Καλαμαριά: Συνέλαβαν υπεύθυνους καταστημάτων για ηχορύπανση

11:01 18/5/2026

συνέλαβαν συνολικά έξι (6) άτομα

Κλασικά Έπιπλα