Ψευτογιατρός: Η Βασιλική της ΕΛ.ΑΣ. που είχε ορκιστεί να συλλάβει τον «Νίκο Κόντο»

28/6/2020 14:11    αστυνόµος Β’
Στον 6ο όροφο του µεγάρου της ΓΑΔΑ στη λεωφόρο Αλεξάνδρας υπάρχει ένα τµήµα που δεν είναι από τα «πολυδιαφηµισµένα» της Αστυνοµίας. ∆εν διαθέτει ιδιαίτερα µεγάλο αριθµό αστυνοµικών και ασχολείται µε απάτες και µε εγκλήµατα σε βάρος περιουσιακών δικαιωµάτων. Σε αυτό το τµήµα διαβιβάστηκε στις 23 Μαΐου 2019 η µήνυση δύο οικογενειών από τις Σέρρες και την Κω, οι οποίες κατήγγειλαν ότι έπεσαν θύµατα ψευτογιατρού µε το όνοµα «Νίκος Κόντος».

Η µήνυση παρελήφθη σε ένα µικρό γραφείο από την 34χρονη αξιωµατικό Βασιλική, αστυνόµο Β’ στον βαθµό, η οποία συνταράχθηκε διαβάζοντας ότι δύο παιδιά, ο 14χρονος Θεοδόσης και η 16χρονη ∆έσποινα, έχασαν τη ζωή τους από τις «θεραπείες» του. Από εκείνη τη στιγµή έδωσε όρκο στον εαυτό της ότι θα περάσει χειροπέδες στον περιβόητο «Νίκο Κόντο». Η αστυνόµος πήρε πάνω της την υπόθεση, άρχισε να δουλεύει χωρίς ρεπό από 12 έως 14 ώρες την ηµέρα και έγινε η αιτία που αποκαλύφθηκε η δράση του 47χρονου Νίκου Κοντοστάθη, ο οποίος βρίσκεται πλέον στη φυλακή.

Οι γονείς τής έσφιξαν το χέρι

Δεκατρείς µήνες µετά την ανάληψη της υπόθεσης από την ίδια, οι γονείς των παιδιών που χάθηκαν από τη δράση του απατεώνα «ογκολόγου» ταξίδεψαν στην Αθήνα και την αναζήτησαν, την περασµένη Τετάρτη, στο γραφείο της στο Τµήµα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωµάτων της Ασφάλειας Αττικής. Οπως περιγράφουν αστυνοµικές πηγές στο «Εθνος της Κυριακής», της έσφιξαν το χέρι και την ευχαρίστησαν για όλα όσα έκανε για να δικαιωθούν οι ίδιοι αλλά και για να µην πέσουν άλλοι άνθρωποι στα δίχτυα του ψευτογιατρού. Ποια είναι, όµως, η 34χρονη αξιωµατικός που κατάφερε να γίνει η αφανής ηρωίδα πίσω από την υπόθεση που απασχόλησε το πανελλήνιο; Συνάδελφοί της την περιγράφουν ως µια αστυνοµικό-πρότυπο, η οποία τους τελευταίους µήνες ήταν «ταγµένη» στην υπόθεση του Νίκου Κοντοστάθη. «Πήγαινε στο γραφείο της νωρίς το πρωί και έφευγε αργά το βράδυ. Είχε ξεχάσει τα Σαββατοκύριακα και το σπίτι της. Πάντα ήταν εργασιοµανής, αλλά µε αυτή την υπόθεση ταυτίστηκε» είναι η χαρακτηριστική φράση αστυνοµικού που έβλεπε τη δουλειά της. Συγκαταλέγεται ανάµεσα στους διαπραγµατευτές της ΕΛ.ΑΣ. µε ειδική εκπαίδευση στη διαχείριση κρίσεων, ενώ στις 7 Ιουνίου του 2007 είχε περάσει πρώτη στις κατατακτήριες εξετάσεις για την εισαγωγή πτυχιούχων αστυνοµικών στη Σχολή Αξιωµατικών της Αστυνοµίας. Τα γραπτά της είχαν τον καλύτερο βαθµό και εντυπωσίασαν τους εξεταστές. Ο αστυνοµικός διευθυντής και προϊστάµενός της, Σωτήρης Κυπράκης, την εµπιστεύεται µε κλειστά µάτια. Ηταν δίπλα της όταν από τον περασµένο Οκτώβριο µέχρι και τις αρχές του έτους ήταν απογοητευµένη, γιατί όλες οι προσπάθειές της είχαν καταλήξει σε αδιέξοδο.

«Πρέπει να φτάσουµε µέχρι το τέλος. Οφείλω να επιµείνω. ∆εν θα αφήσω την υπόθεση µε τίποτα. Λόγω τιµής» φέρεται να είπε τη δύσκολη εκείνη περίοδο για τις έρευνες. ∆ίπλα της ήταν ο κ. Κυπράκης και όταν στις αρχές Απριλίου το γραφείο της γέµισε χαµόγελα, ύστερα από την ταυτοποίηση του πραγµατικού ονόµατος του «Νίκου Κόντου» από µία επιταγή µε την οποία πλήρωσε το ιδιωτικό σχολείο των παιδιών του, ηλικίας 7 και 11 ετών. Η επιταγή βρέθηκε χάρη στην επιµονή της αστυνόµου. Παρότι είχαν ληφθεί αναλυτικές καταθέσεις από τους γονείς των παιδιών που έκαναν τις πρώτες καταγγελίες, είχε χαθεί µια σηµαντική λεπτοµέρεια, η οποία ήρθε στο φως από το ένστικτο της αξιωµατικού. Η 34χρονη πίστευε βαθιά µέσα της ότι κάπου υπάρχει «κρυµµένο» κάποιο στοιχείο που θα µπορούσε να οδηγήσει στον δράστη. Ηξερε ότι κάτι έχει διαφύγει της προσοχής όλων.

Αντίστροφη μέτρηση

Ετσι, ύστερα από νέες ερωτήσεις της, ο πατέρας ενός εκ των δύο παιδιών θυµήθηκε ότι κάποια στιγµή είχε πληρώσει τον ψευτογιατρό µε επιταγή. Η 34χρονη ακολούθησε την ανάποδη διαδροµή της επιταγής και έφτασε στο πραγµατικό όνοµα του δράστη. Η αντίστροφη µέτρηση για τη σύλληψή του είχε ξεκινήσει. Οταν τελικά οι αστυνοµικοί τού πέρασαν χειροπέδες, η αστυνόµος αναφώνησε: «Δικαιώθηκαν τα παιδάκια. Δικαιώθηκαν». Η ίδια είχε «σαρώσει» δηµόσια και ιδιωτικά νοσοκοµεία, ιδρύµατα περίθαλψης ηλικιωµένων, ιατρικούς συλλόγους, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και είχε καταφέρει να εντοπίσει ακόµα 43 θύµατά του, εκ των οποίων το ένα (ένας άνδρας 76 ετών) είχε καταλήξει. ∆ύο φορές χρειάστηκε να ταξιδέψει εκτός Αθήνας, σε Λαµία και Βόλο, για να πάρει καταθέσεις για συνεργούς του Κοντοστάθη. Η δικογραφία 400 σελίδων δεν άφηνε περιθώρια στον κατηγορούµενο, που άρχισε να δηλώνει «εµπειρικός βοτανολόγος». Η αφανής αξιωµατικός πήρε το πρώτο της ρεπό, ύστερα από πολλούς µήνες, µία ηµέρα µετά την επίσηµη ανακοίνωση της ΓΑΔΑ για τη σύλληψη του 47χρονου. Η ανάπαυση, ωστόσο, δεν κράτησε για πολύ, καθώς φαίνεται ότι η υπόθεση έχει ακόµα πολύ δρόµο.

Ο αρµόδιος ανακριτής έχει δώσει εντολή στην ΕΛ.ΑΣ. να συνεχίσει την έρευνα, καθώς φαίνεται ότι έχει αποκαλυφθεί µόνο ένα µέρος της εγκληµατικής δράσης του «ογκολόγου». Η αστυνόµος έχει πιάσει εδώ και µέρες ξανά δουλειά, ανοίγοντας νέο γύρο καταθέσεων από πολίτες που καταγγέλλουν τον Νίκο Κοντοστάθη, τον οποίο αναγνώρισαν στις φωτογραφίες που είδαν το φως της δηµοσιότητας, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας. Οι νέες καταγγελίες ξεπέρασαν τις 50 και προέρχονται από την επαρχία (Λαµία, Λάρισα, Ρόδο, Βόλο) και την Αθήνα. Σύµφωνα µε αστυνοµικές πηγές, αποκαλύπτεται ότι ο Νίκος Κοντοστάθης είχε «πελατολόγιο» που µπορεί να ξεπερνά τα 100 άτοµα. Η Ασφάλεια σχηµατίζει συµπληρωµατική δικογραφία σε βάρος του, η οποία θα διαβιβαστεί στον εισαγγελέα µετά την ολοκλήρωση της έρευνας.

Οι «αποταμιεύσεις»

Ενα από τα ερωτήµατα που δεν έχουν ακόµα απαντηθεί από τις Αρχές είναι πού κατέληγαν τα έσοδα του 47χρονου και πού βρίσκονται οι «αποταµιεύσεις» του. Η ζωή του Νίκου Κοντοστάθη, όπως αποκαλύφθηκε από τη φυσική παρακολούθησή του που διήρκεσε περίπου ενάµιση µήνα, φανερώνει ότι ο 47χρονος είχε µεγάλη ρευστότητα. Συντηρούσε µία βίλα, τουλάχιστον 1.000 τ.µ., στο Κορωπί, κυκλοφορούσε µε πολυτελές αυτοκίνητο και πλήρωνε το ιδιωτικό σχολείο των δύο παιδιών του. Επίσης, φέρεται να εισέπραξε στο παρελθόν πολλά εκατοµµύρια ευρώ, ύστερα από απάτη που έστησε µε θύµα τον επιχειρηµατία ∆ηµήτρη Κοντοµηνά, στον οποίο είχε συστηθεί ως Ελληνοαµερικανός, υψηλόβαθµο στέλεχος της NSA, µε στενές σχέσεις µε το «βαθύ κράτος» των ΗΠΑ.

Παρά ταύτα, κατά την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. στη βίλα του στο Κορωπί δεν βρέθηκαν χρήµατα. Αστυνοµικές πηγές εκτιµούν ότι «ένας ευφυής απατεώνας-εγκληµατίας, ο οποίος κατάφερε να εξαπατήσει ακόµα και ανθρώπους µε ιδιαίτερα υψηλό IQ, πιθανότατα γνωρίζει πώς να κρύψει τα χρήµατά του». Μία από τις εκδοχές είναι να διατηρούσε offshore εταιρείες, που ακόµα δεν έχουν εντοπιστεί από τις Αρχές.

Οι έρευνες οδήγησαν σε νέα υπόθεση απάτης

Η «βροχή» καταγγελιών που δέχεται η Ασφάλεια Αττικής, µε αφορµή την υπόθεση του ψευτογιατρού, έχει φέρει στο φως διάφορες ανθρώπινες ιστορίες από συγγενείς ασθενών που έπασχαν από σοβαρές ή ανίατες ασθένειες. Οι αστυνοµικοί παρατήρησαν ότι µία από τις καταγγελίες δεν έχει πρωταγωνιστή τον Νίκο Κοντοστάθη, όπως οι υπόλοιπες. Πολίτης κάλεσε στην Αστυνοµία και περιέγραψε τη δράση γιατρού-µαϊµού, ο οποίος τον εξαπάτησε για υπόθεση συγγενή του που έπασχε από ανίατη ασθένεια.

Εκπληκτοι οι άνδρες της Ασφάλειας κατάλαβαν από την αφήγησή του ότι ο Νίκος Κοντοστάθης δεν έχει σχέση µε την υπόθεση και ότι υπήρχε (ή υπάρχει) και δεύτερος απατεώνας που παρίστανε τον γιατρό για να κερδίζει χρήµατα από απελπισµένους ανθρώπους. Σύµφωνα µε πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», η καταγγελία, που έγινε την περασµένη εβδοµάδα, αφορά σε εξαπάτηση που συνέβη προ πενταετίας στην Αθήνα. Η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί για να διαπιστωθεί εάν ο ίδιος απατεώνας έχει προχωρήσει και σε άλλες απάτες µε θύµατα ασθενείς το διάστηµα που ακολούθησε. Η Ασφάλεια, πάντως, έχει βάλει ήδη στο µικροσκόπιο το «όνοµα» του συγκεκριµένου «γιατρού».


ethnos

Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Τέτη Σχοινάκη: Πέθανε η ηθοποιός

Τέτη Σχοινάκη: Πέθανε η ηθοποιός

15:00 3/3/2024

Σε ηλικία 68 ετών από καρκίνο

Καλαμαριά: Τα κάλαντα της Άνοιξης άκουσε από μαθητές η δήμαρχος (φωτο)

Καλαμαριά: Τα κάλαντα της Άνοιξης άκουσε από μαθητές η δήμαρχος (φωτο)

22:08 2/3/2024

μαθητές έφεραν την άνοιξη

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

12:33 1/3/2024

Παρασκευή 01/03, Σάββατο 02/03 και Κυριακή 03/03

Καλαμαριά: Έρχεται το 7ο Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών

Καλαμαριά: Έρχεται το 7ο Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών

22:27 29/2/2024

Δημοτικό Θέατρο Μελίνα Μερκούρη

Καλαμαριά: Νέα εθελοντική δράση καθαρισμού την Κυριακή

Καλαμαριά: Νέα εθελοντική δράση καθαρισμού την Κυριακή

22:17 29/2/2024

TEDxAUTH & CLEANINGANS

Γνωρίζεις τον Πάρη της πλαζ Αρετσούς; Μάθε γι' αυτόν (βιντεο)

Γνωρίζεις τον Πάρη της πλαζ Αρετσούς; Μάθε γι' αυτόν (βιντεο)

21:33 29/2/2024

Τον αγαπάμε, τον φροντίζουμε..

Καλαμαριά: Έγινε το άλμα για μια σύγχρονη βιβλιοθήκη μπροστά στη θάλασσα (φωτο)

Καλαμαριά: Έγινε το άλμα για μια σύγχρονη βιβλιοθήκη μπροστά στη θάλασσα (φωτο)

21:19 29/2/2024

Remezzo

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

12:29 28/2/2024

Τετάρτη 28/02 και Πέμπτη 29/02

Καλαμαριά: Πένθιμες καμπάνες, μεσίστιες σημαίες και μαύρα μπαλόνια για τα Τέμπη!

Καλαμαριά: Πένθιμες καμπάνες, μεσίστιες σημαίες και μαύρα μπαλόνια για τα Τέμπη!

22:13 27/2/2024

Ο Δήμος Καλαμαριάς θυμάται και τιμά τους 57 νεκρούς

Συλλήψεις σε Καλαμαριά και Χορτιάτη - Παρήγγειλαν χασίς από τις ΗΠΑ!

Συλλήψεις σε Καλαμαριά και Χορτιάτη - Παρήγγειλαν χασίς από τις ΗΠΑ!

21:55 27/2/2024

δύο υποθέσεις

Κλασικά Έπιπλα