Φωτιά στη μονή Βαρνάκοβας: Κάηκε η εικόνα της Παναγίας και ο ιερός ναός του μοναστηριού

15/6/2020 11:29    φωτο
Μπορεί εικόνα της Παναγίας στο μοναστήρι της Βαρνάκοβας στη Φωκίδα να γλίτωσε το 2017 από τις φλόγες, δεν συνέβη όμως το ίδιο με τη φωτιά που ξέσπασε χθες του βράδυ. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Δωρίδας Γιώργο Καπετζώνη, ο οποίος μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «η εικόνα καταστράφηκε ολοσχερώς. Υπάρχουν μόνο κάποια μικρά υπολείμματα τα οποία θα αξιολογήσει η Αρχαιολογική Υπηρεσία και θα εκδώσει το πόρισμά της».




   Όπως ανέφερε ο δήμαρχος και σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε ο υποστράτηγος, συντονιστής των Πυροσβεστικών δυνάμεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος Ιωάννης Πετρούτσος, τόσο στον ίδιο όσο και στον μητροπολίτη Φωκίδας Θεόκτιστο πως «μαζί με την εικόνα καταστράφηκε το ιερό ευαγγέλιο και άλλα κειμήλια, ενώ έχουν σωθεί μερικά από τα τάματα των πιστών».

   «Είναι ένα βαρύ πλήγμα και για τη μητρόπολη αλλά και για το Μοναστήρι» ανέφερε ο μητροπολίτης Φωκίδας Θεόκτιστος που βρέθηκε στον τόπο της πυρκαγιάς από τις πρώτες στιγμές. Ο ίδιος έδειξε προβληματισμένος για το γεγονός ότι το Μοναστήρι «έπιασε φωτιά δυο φορές μέσα σε τρία χρόνια χωρίς να ξέρουμε από πού προήλθε» και συμπλήρωσε ότι «ευχαριστούμε τις δυνάμεις της πυροσβεστικής που έφτασαν αμέσως και απέτρεψαν τα χειρότερα».



   Η φωτιά ξέσπασε λίγο πριν από τις 11 χθες το βράδυ. Ξεκίνησε από τη σκεπή του ναού και πήρε αμέσως μεγάλες διαστάσεις. Οι πυροσβέστες που έφτασαν εκεί απομάκρυναν αμέσως τις μοναχές που βρίσκονταν στο Μοναστήρι, αλλά οι φλόγες είχαν κυκλώσει ήδη τον ναό. Όπως υπογράμμισε ο δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπετσώνης «λίγο μετά τα μεσάνυχτα οι πυροσβέστες περιόρισαν τις φλόγες και έχουν αποτρέψει την πιθανότητα επέκτασης της πυρκαγιάς στο εφαπτόμενο δάσος το οποίο απειλήθηκε άμεσα λόγω της έντασης των ανέμων».

   Υπενθυμίζεται ότι τον Γενάρη του 2017 είχε παραδοθεί και πάλι στις φλόγες το Μοναστήρι και τότε , εκτός από εγκαταστάσεις, είχε καταστραφεί η πλούσια βιβλιοθήκη του. Επίσης, με τον σεισμό του 1995 ο κυρίως ναός του Μοναστηριού έχει πάθει σημαντικές ζημιές και από τότε έχει κλείσει.

   Ο ναός που χρησιμοποιείται από τότε ήταν ένα παρεκκλήσι και βρίσκεται στον τρίτο όροφο της οικοδομής, καθώς κάτω από τον ναό υπάρχουν υπόγεια κελιά και εγκαταστάσεις του Μοναστηριού. Ο συγκεκριμένος ναός καταστράφηκε τώρα ολοσχερώς, ενώ οι πυροσβέστες κατέβαλαν αγωνιώδεις προσπάθειες και απέτρεψαν να προχωρήσουν οι φλόγες και σε άλλα σημεία του Μοναστηριού.


Επόμενο Προηγούμενο
 

H Νατάσσα Μποφίλιου έρχεται Θεσσαλονίκη

H Νατάσσα Μποφίλιου έρχεται Θεσσαλονίκη

20:00 29/6/2025

Δευτέρα 30/6

Φεστιβάλ Επταπυργίου 2025: Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα

Φεστιβάλ Επταπυργίου 2025: Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα

15:00 29/6/2025

Δευτέρα 30/6

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

09:00 29/6/2025

Κυριακή 29/6

Ο Πάνος Βλάχος γίνεται «Δον Ζουάν»

Ο Πάνος Βλάχος γίνεται «Δον Ζουάν»

18:00 28/6/2025

24-25/7

Μετρό Θεσσαλονίκης: Ανοίγει το κλειστό τμήμα στη «Νέα Ελβετία»

Μετρό Θεσσαλονίκης: Ανοίγει το κλειστό τμήμα στη «Νέα Ελβετία»

12:00 28/6/2025

Μπαίνουν φανάρια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

09:00 28/6/2025

Σάββατο 28/6

Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2025 στην Παραλία του Λευκού Πύργου

Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2025 στην Παραλία του Λευκού Πύργου

20:00 27/6/2025

27 Ιούν - 13 Ιούλ 2025

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

17:00 27/6/2025

Από Τετάρτη 27 Ιουνίου έως και Τετάρτη 2 Ιουλίου

Αλλαγή σελίδας για τον μπασκετικό Άρη: Νέος ιδιοκτήτης ο 24χρονος Richard Hsiao

Αλλαγή σελίδας για τον μπασκετικό Άρη: Νέος ιδιοκτήτης ο 24χρονος Richard Hsiao

14:13 27/6/2025

H οικονομική δύναμη και η φιλία με Αντετοκούνμπο

Θερινή Δημιουργική Απασχόληση στο Δήμου Καλαμαριάς

Θερινή Δημιουργική Απασχόληση στο Δήμου Καλαμαριάς

14:01 27/6/2025

Ξεκινάει από Δευτέρα 30 Ιουνίου

Κλασικά Έπιπλα