26,4 εκατ. ευρώ, για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ από την δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος

9/6/2020 16:34    Κυρώθηκε, κατά πλειοψηφία
Κυρώθηκε, κατά πλειοψηφία, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, η τροποποίηση της Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του ελληνικού Δημοσίου, για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στο τομέα της Υγείας για την αεροδιακομιδή ασθενών.

Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ. Επιφυλάξεις εξέφρασαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση, ενώ ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 δήλωσαν «παρών».

Σύμφωνα με τη νέα σύμβαση, αυξάνεται το ποσόν της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος από τα 25 εκατ. ευρώ στα 26,4 εκατ. ευρώ, με σκοπό την ενίσχυση της δυναμικότητας του ΕΚΑΒ για τις αερομεταφορές ασθενών και παράλληλα, αντί να επισκευαστούν δύο ελικόπτερα αεροδιακομιδής του ΕΚΑΒ, όπως προβλεπόταν αρχικά, να αγοραστούν δύο καινούργια.

Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, χαρακτήρισε «μεγάλη στιγμή τη κύρωση της σύμβασης με τη δωρεά από το Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», και τόνισε ότι το ΕΚΑΒ, ενισχύεται και αναβαθμίζεται αποκτώντας δικά του πτητικά μέσα για τις αεροκομιδές.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για ιδιωτικοποίηση του πτητικού έργου του ΕΚΑΒ για αερομεταφορές ασθενών, απορρίπτοντας σχετικές αιτιάσεις που είχαν εκφράσει, ο πρώην υπουργός Υγείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης.

«Πρέπει να έχουμε ένα εναλλακτικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης με το κορονοϊό ενόψει της αυξανόμενης κίνησης τουριστών το καλοκαίρι. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τον ρόλο του ΕΚΑΒ στο σύστημα αεροκομιδών ασθενών. Δεν υπάρχουν φαντάσματα και θεωρίες συνομωσίας», τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Νωρίτερα, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, έκανε λόγο για προκλητική τροποποίηση της αρχικής σύμβασης και κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι προσπαθεί, εμμέσως πλην σαφώς, να δώσει τη δυνατότητα στον ιδιοκτήτη της Aegean να «βάλει χέρι» στις αεροκομιδές ασθενών.

«Καθιστώ προσωπικά υπεύθυνους, τον κ. Κικίλια, εσάς και τον πρωθυπουργό, αν φύγει από την Πολεμική Αεροπορία η διαχείριση των πτήσεων των διακομιδών ασθενών του ΕΚΑΒ», ανέφερε ο κ. Πολάκης.

Από την πλευρά του, ο κ. Ξανθός σημείωσε, ότι με την τροποποίηση της αρχικής σύμβασης την οποία είχε υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, «περιγράφεται, για πρώτη φορά, η δυνατότητα να εκτελούνται αεροκομιδές ασθενών, όχι με την επιχειρησιακή ευθύνη της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά από ιδιώτες».

«Δημιουργεί εύλογες ανησυχίες ο κίνδυνος ιδιωτικοποίησης αυτής της δράσης», πρόσθεσε ο κ. Ξανθός.

Ακόμα, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των μέτρων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης ενόψει καλοκαιριού, έκανε λόγο για «αισθητά σημάδια αποδιοργάνωσης της κυβέρνησης και επιτελικό χάος στη τουριστική αγορά».

Ο εισηγητής της ΝΔ, Διονύσης Ακτύπης, χαρακτήρισε τη σύμβαση ως ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ, ενώ τόνισε ότι «σε αυτή τη πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση που περνά η χώρα, είναι καθοριστικός ο ρόλος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην ενίσχυση της δημόσιας υγείας».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Θραψανιώτης, εξέφρασε το σκεπτικισμό του κόμματος του ως προς τους στόχους της τροποποίησης της αρχικής σύμβασης, ενώ εξήρε τη συμβολή του Ιδρύματος Νιάρχος στην ενίσχυση του ΕΣΥ και της δυναμικότητας των αεροκομιδών του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Πουλάς, εξέφρασε επιφυλάξεις σχετικά «με την ανατροπή του ισχύοντος νομικού καθεστώτος των αεροκομιδών» και τόνισε ότι χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας και όχι αποσπασματικές λύσεις.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, δήλωσε «παρών», διευκρινίζοντας ότι το κόμμα του δεν είναι αντίθετο σε μέτρα βελτίωσης της δημόσιας υγείας, ωστόσο, όπως είπε, δεν μπορεί να εξαρτώνται από την ατομική διάθεση της προσφοράς, αλλά πρέπει πλήρως να καλύπτονται από το κράτος.

Επιφυλάξεις για την τροποποίηση της αρχικής σύμβασης, εξέφρασε η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης, Μαρία Αθανασίου, κάνοντας λόγο για αναπάντητα ερωτηματικά που υπάρχουν ως προς το σκοπό της αγοράς δύο καινούργιων ελικοπτέρων για την αερομεταφορά ασθενών.

«Είναι ανάγκη να εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και όχι να επαφίεται το κράτος στη φιλανθρωπία των ιδιωτών», τόνισε η ειδική αγορήτρια του ΜεΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα ενώ εξέφρασε φόβους για ιδιωτικοποίηση του ΕΚΑΒ.


ΑΜΠΕ

Επόμενο Προηγούμενο
 

Παγκόσμια πρωταθλήτρια η Ελλάδα στο πόλο γυναικών

Παγκόσμια πρωταθλήτρια η Ελλάδα στο πόλο γυναικών

18:16 23/7/2025

Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με 12-9 κόντρα στην Ουγγαρία

Το Πανηγύρι Αγίας Παρασκευής έρχεται στο Άλσος Νέας Κρήνης

Το Πανηγύρι Αγίας Παρασκευής έρχεται στο Άλσος Νέας Κρήνης

17:10 23/7/2025

25/07 - 9:00 μμ - 11:00 μμ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

09:00 23/7/2025

Τετάρτη 23/7

Το εμβληματικό έργο που αλλάζει τον Φοίνικα και την εικόνα της πόλης

Το εμβληματικό έργο που αλλάζει τον Φοίνικα και την εικόνα της πόλης

21:13 22/7/2025

Ανατολική Είσοδος Καλαμαριάς

H «Αντιγόνη» του Σοφοκλή στο Θέατρο Δάσους

H «Αντιγόνη» του Σοφοκλή στο Θέατρο Δάσους

20:00 22/7/2025

Τετάρτη 23/7

Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) από τον Δήμο Καλαμαριάς

Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) από τον Δήμο Καλαμαριάς

15:00 22/7/2025

Ο Δήμος Καλαμαριάς ανακοινώνει την υλοποίηση θερινού κατασκηνωτικού προγράμματος

Άνοιξε η πλατφόρμα ξανά για αιτήσεις εγγραφής σε κενές θέσεις στους Παιδικούς Σταθμούς

Άνοιξε η πλατφόρμα ξανά για αιτήσεις εγγραφής σε κενές θέσεις στους Παιδικούς Σταθμούς

13:00 22/7/2025

Λόγω κενών θέσεων

Μετακομίζει στον Φοίνικα το ΚΕΠ Πλατείας Σκρα

Μετακομίζει στον Φοίνικα το ΚΕΠ Πλατείας Σκρα

11:00 22/7/2025

Προσωρινή αναστολή λειτουργίας για τις ανάγκες της μετεγκατάστασης

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

09:00 22/7/2025

Τρίτη 22/7

Η Θεατρική Παράσταση «Δον Ζουάν» στο θέατρο Δάσους

Η Θεατρική Παράσταση «Δον Ζουάν» στο θέατρο Δάσους

17:00 21/7/2025

24 - 25/7

Κλασικά Έπιπλα