Βρετανία-Covid-19: Υποχρεωτική καραντίνα δύο εβδομάδων για όσους εισέρχονται στη χώρα

22/5/2020 22:11    351 νέοι θάνατοι
Από τις 8 Ιουνίου θα τεθεί σε ισχύ η υποχρεωτική καραντίνα δύο εβδομάδων για όσους φτάνουν στη Βρετανία από το εξωτερικό, από αέρος, θαλάσσης και σιδηροδρόμων, με στόχο να αποφευχθεί ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε η υπουργός Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ, στην ενημέρωση της κυβέρνησης.

Ξεκαθάρισε ότι σε όσους δεν συμμορφώνονται με το μέτρο της υποχρεωτικής καραντίνας θα επιβάλλεται πρόστιμο, ύψους 1.000 λιρών - ποσό το οποίο μπορεί να αυξηθεί ανάλογα με τις συνθήκες - που θα αφορά την Αγγλία, ή ποινική δίωξη με την δυνατότητα να επιβληθεί απεριόριστο ποσό, ενώ τα υπόλοιπα έθνη της Βρετανίας θα θέσουν τους δικούς τους κανόνες στις παραβιάσεις του μέτρου.

Από την καραντίνα εξαιρούνται συγκεκριμένες ελάχιστες κατηγορίες πολιτών (όσοι έρχονται από την Ιρλανδία, γιατροί που ειδικεύονται στην αντιμετώπιση της Covid-19, κάποιοι εποχιακοί εργάτες αγροτικών εργασιών). Για όσους δεν έχουν κανονίσει πού θα περάσουν τις μέρες της καραντίνας, η κυβέρνηση θα κανονίζει τη διαμονή τους.

Επίσης οι επιβάτες που φτάνουν στη Βρετανία, προβλέπεται ότι θα συμπληρώνουν έντυπο με στοιχεία επικοινωνίας τους και του χώρου διαμονής τους κατά την καραντίνα, όπως και πληροφορίες για το ταξίδι τους, ώστε να είναι εφικτός ο εντοπισμός τους στο ενδεχόμενο της μόλυνσης, αλλά και πιθανοί τυχαίοι έλεγχοι στη διάρκεια της καραντίνας τους, τους οποίους θα διεξάγουν οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας για να διαπιστωθεί η συμμόρφωση με τον κανόνα. Κατά την παραμονή τους στην καραντίνα δεν θα μπορούν να δεχτούν επισκέπτες, ούτε να βγουν για την αγορά των βασικών αγαθών, για τα οποία θα πρέπει να φροντίσουν άλλοι.

«Πρέπει να προστατέψουμε τον πληθυσμό της Βρετανίας, μειώνοντας τον αριθμό των περιστατικών που θα διέρχονται των συνόρων μας. Εισάγουμε αυτά τα νέα μέτρα τώρα για να κρατήσουμε τον ρυθμό μετάδοσης σε χαμηλό επίπεδο και να αποτρέψουμε ένα καταστροφικό δεύτερο κύμα», εξήγησε η υπουργός. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να βρει νέο τρόπο να ανοίξει τα διεθνή ταξίδια και τον τουρισμό, όπως και ότι τα μέτρα αυτά θα επανεξετάζονται κάθε τρεις εβδομάδες. «Δεν κλείνουμε τα σύνορά μας, αυτά τα μέτρα θα επανεξετάζονται. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να ελέγξουμε την εξάπλωση του ιού γιατί δεν θέλουμε ένα δεύτερο κύμα» τόνισε.

Σύμφωνα με την Πρίτι Πατέλ, η συνοριακή φύλαξη της χώρας θα πραγματοποιεί ελέγχους και θα μπορεί να αρνηθεί την είσοδο σε ξένους πολίτες (που δεν είναι κάτοικοι Βρετανίας), ενώ η απομάκρυνση από τη χώρα θα χρησιμοποιηθεί ως τελευταία λύση.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη ματαίωση των φετινών διακοπών των Βρετανών είπε: «Η συμβουλή είναι ότι δεν είναι η στιγμή για κρατήσεις διακοπών, αυτά τα μέτρα ελήφθησαν για τους σαφείς λόγους που υπογραμμίσαμε» και πρόσθεσε: «η σύσταση του υπουργείου Εξωτερικών είναι να μην ταξιδεύουμε παρά μόνο για πολύ βασικούς λόγους. Δεν μιλάμε για κρατήσεις διακοπών τώρα, θέλουμε να αποφύγουμε ένα δεύτερο κύμα».

Στους 351 οι νέοι θάνατοι - Αμετάβλητη ή σε πτώση η επιδημία

Ο αριθμός των θανάτων από περιστατικά με κορονοϊό το τελευταίο 24ωρο είναι 351 και ο συνολικός αριθμός φτάνει τους 36.393, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Χθες πραγματοποιήθηκαν πάνω από 140.000 διαγνωστικά τεστ, και καταγράφηκαν 3.287 νέα περιστατικά που βρέθηκαν θετικά στον ιό.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής επιστημονικό σύμβουλο της κυβέρνησης, Πάτρικ Βάλανς, η επιδημία στη Βρετανία «είτε παραμένει αμετάβλητη ή βρίσκεται σε πτώση», αν και στις περισσότερες περιοχές της χώρας βρίσκεται σε πτώση, ενώ ο ρυθμός αναπαραγωγής του ιού στη χώρα βρίσκεται μεταξύ του 0,7 και 1. Επεσήμανε ότι αν και ο ρυθμός αυτό είναι χαμηλός, θα πρέπει επίσης να παρακολουθούνται τα νέα περιστατικά, που αυτή τη στιγμή υπολογίζονται σε 61.000 ανά εβδομάδα (δηλαδή περίπου ένα για κάθε 1.000 άτομα).

Αντιδράσεις για το μέτρο της καραντίνας

Ο διευθυντής της ADS, της Ένωσης που εκπροσωπεί τους τομείς αεροδιαστημικής, άμυνας, ασφάλειας και διαστήματος του Ηνωμένου Βασιλείου, Πολ Έβεριτ, υποστήριξε ότι η υποχρεωτική απομόνωση στους ταξιδιώτες θα φρενάρει την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας, και ότι το μέτρο θα πρέπει να έχει περιορισμένη διάρκεια, δηλαδή να αρθεί αμέσως μόλις οι ενδείξεις το επιτρέψουν, ώστε να επαναληφθούν οι πτήσεις όσο το δυνατό συντομότερα.

Η διευθύντρια της Ένωσης Φορέων Διαχείρισης Αερολιμένων, Κάρεν Ντι, καταθέτοντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή για εσωτερικές υποθέσεις, τόνισε ότι θα ήθελε περισσότερες λεπτομέρειες για την «χρησιμότητα» κάποιων εξαιρέσεων στην εφαρμογή της καραντίνας. «Μία αεροπορική εταιρία δεν πρόκειται να πετάξει εάν υπάρχουν μόνο ένας ή δύο άνθρωποι που εξαιρούνται. Ανησυχούμε για τον τρόπο που θα λειτουργήσει αυτό το σύστημα, γιατί απλά θα οδηγήσει στην παράταση της διακοπής λειτουργίας όλης της αεροπλοΐας» είπε.

Ο επικεφαλής της ταξιδιωτικής εταιρίας Vivid και πρώην διευθυντής της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων, ABTA, Κέιν Πίρι, καταδίκασε το σχέδιο της κυβέρνησης για την ισχύ καραντίνας σε όσους εισέρχονται στη Βρετανία, λέγοντας ότι είναι σαν να «ρίχνεις λάδι στη φωτιά» για τις επιχειρήσεις του κλάδου, τη στιγμή που οι ταξιδιωτικές εταιρίες παλεύουν να φέρουν σε πέρας τις επιστροφές χρημάτων (σε πελάτες των οποίων τα ταξίδια ακυρώθηκαν).

Και εκπρόσωπος της Virgin Atlantic υποστήριξε ότι η υποχρεωτική καραντίνα δεν θα επιτρέψει επανάληψη των υπηρεσιών προς τους επιβάτες πριν τον Αύγουστο, το νωρίτερο, και ζήτησε την εφαρμογή μίας πολυεπίπεδης προσέγγισης μέτρων υγιεινής και ελέγχων της δημόσιας υγείας, που θα επιτρέψουν την επιτυχημένη και ασφαλή επανεκκίνηση των διεθνών αεροπορικών ταξιδιών για επιβάτες και επιχειρήσεις.


ΑΜΠΕ

Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Θεσσαλονίκη: Δεκάδες έλεγχοι για την πρόληψη της παραβατικότητας των ανηλίκων

Θεσσαλονίκη: Δεκάδες έλεγχοι για την πρόληψη της παραβατικότητας των ανηλίκων

22:30 18/3/2024

Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων

Ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως στην Καλαμαριά (φωτο)

Ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως στην Καλαμαριά (φωτο)

22:00 18/3/2024

κατανυκτική και μυσταγωγική ατμόσφαιρα

Όλη η Καλαμαριά μια παρέα - Καθαρά Δευτέρα δίπλα στη θάλασσα (φωτο)

Όλη η Καλαμαριά μια παρέα - Καθαρά Δευτέρα δίπλα στη θάλασσα (φωτο)

21:49 18/3/2024

Κούλουμα με παραδοσιακό γλέντι

Καλαμαριά: Έπιασαν δύο κελεπούρια, που έκλεψαν 6 καταστήματα!

Καλαμαριά: Έπιασαν δύο κελεπούρια, που έκλεψαν 6 καταστήματα!

17:53 17/3/2024

Στο πλαίσιο του αυτοφώρου..

Καλαμαριά: Συναυλία για τα θύματα των Τεμπών με 40 μουσικούς και ελεύθερη είσοδο!

Καλαμαριά: Συναυλία για τα θύματα των Τεμπών με 40 μουσικούς και ελεύθερη είσοδο!

01:19 17/3/2024

Συναυλία στη Μνήμη των 57

Η Καλαμαριά υποδέχθηκε το πρώτο πανελλαδικά Jamboree γυναικών Κ12 (φωτο)

Η Καλαμαριά υποδέχθηκε το πρώτο πανελλαδικά Jamboree γυναικών Κ12 (φωτο)

00:25 17/3/2024

στο ΔΑΚ

Καλαμαριά: Έκλεψαν κοσμήματα αξίας 5.000€ από ηλικιωμένη, αλλά τις τσάκωσαν

Καλαμαριά: Έκλεψαν κοσμήματα αξίας 5.000€ από ηλικιωμένη, αλλά τις τσάκωσαν

00:09 17/3/2024

τρεις συλλήψεις

Καλαμαριά: 35χρονος είχε στο σπίτι του αντικείμενα βυζαντινής εποχής! (φωτο)

Καλαμαριά: 35χρονος είχε στο σπίτι του αντικείμενα βυζαντινής εποχής! (φωτο)

23:56 16/3/2024

συνελήφθη μετά από έρευνα

Καλαμαριά: Τους έπιασαν στα πράσα, όταν πήγαν να διαρρήξουν αυτοκίνητο!

Καλαμαριά: Τους έπιασαν στα πράσα, όταν πήγαν να διαρρήξουν αυτοκίνητο!

22:54 15/3/2024

αυτόφωρες συλλήψεις

Καλαμαριά: Το ΤΑΙΠΕΔ ψάχνει επενδυτές για την μαρίνα της Αρετσούς, στις Κάννες!

Καλαμαριά: Το ΤΑΙΠΕΔ ψάχνει επενδυτές για την μαρίνα της Αρετσούς, στις Κάννες!

22:38 15/3/2024

Τα 11 ακίνητα που παρουσιάζει το ΤΑΙΠΕΔ

Κλασικά Έπιπλα