Όλο το σχέδιο για εκπτώσεις φόρου έως και 50% - Ποιους αφορά

22/5/2020 11:40     σχέδιο στήριξης επιχειρήσεων
Σε εφαρμογή θα βάλει η κυβέρνηση το σχέδιο στήριξης πάνω από 1 εκατ. επιχειρήσεων που είδαν τους τζίρους τους να μειώνεται δραματικά το τελευταίο τρίμηνο λόγω κορονοϊού.

Ήδη έχουν δει το φως διάφορα σενάρια για μείωση της προκαταβολής φόρου αλλά και κινήσεις που θα ελαφρύνουν τους ιδιοκτήτες ακινήτουν που απώλεσαν εισόδημα λόγω τις έκπτωσης 40% στα ενοίκια.

Ψαλίδι 30%-50% στην προκαταβολή φόρου εισοδήματος για το 2021 που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι. Αυτό σημαίνει ότι ο συντελεστής υπολογισμού της προκαταβολής φόρου από το 100% του κύριου φόρου που ισχύει σήμερα θα μειωθεί στο 70% ή ακόμα και στο 50%. Η έκπτωση θα είναι οριζόντια και θα ισχύει μόνο για επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους με μείωση τζίρου από ένα ποσοστό και άνω. Κλειδιά θα είναι τα στοιχεία του ΦΠΑ για το Μάιο καθώς και η συνολική πτώση του τζίρου στο τρίμηνο Μαρτίου – Μαΐου. 

Το 1/3 του ποσού που θα χάσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων λόγω της μείωσης ενοικίου κατά 40% θα συμψηφιστεί με τους φόρους που θα κληθούν να πληρώσουν από τον Ιούλιο και μετά. Η διάταξη που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει κάλυψη του 33,3% των απωλειών ενώ δεν θα υπάρχει περιορισμός ως προς το είδος των φορολογικών υποχρεώσεων με τις οποίες θα γίνει ο συμψηφισμός. Για παράδειγμα εάν ένας ιδιοκτήτης ακινήτων χάσει 1.000 ευρώ εισοδήματος από ενοίκια στο τρίμηνο Μαρτίου – Μαΐου θα μπορεί να περιορίσει από τον Ιούλιο και μετά φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ ή άλλη φορολογική υποχρέωση συνολικού ύψους 333 ευρώ. Οι φορολογούμενοι που θα εισπράξουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια το τρίμηνο Μαρτίου – Μαίου θα κληθούν να δηλώσουν σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ τις εισοδηματικές τους απώλειες και να συνυποβάλλουν το μισθωτήριο συμβόλαιο των ακινήτων με το αποδεικτικό της είσπραξης των μειωμένων ποσών. Από τις απώλειες που θα προκύψουν το 33,3% θα συμψηφιστεί με το φόρο εισοδήματος, ή ΕΝΦΙΑ ή άλλες φορολογικές υποχρεώσεις που θα προκύψουν από την 1η Ιουλίου και μετά. 


dikaiologitika
Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki