Τσιόδρας: Ο αριθμός όσων έχουν νοσήσει από κορονοϊό στην Ελλάδα

14/5/2020 21:42    θα παλεύουμε για πολύ καιρό ακόμη
Με τα έως τώρα δεδομένα, θα παλεύουμε για πολύ καιρό ακόμη, παρατήρησε στην αποψινή του ενημέρωση ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος έκανε ξεκάθαρο για μια ακόμη φορά ότι είναι σημαντικό όσο ο ιός βρίσκεται ανάμεσα μας, να συνεχίζουμε να τηρούμε τα μέτρα προφύλαξης για να έχουμε τον έλεγχο του.

«Είναι δύσκολο να προβλέψεις για πόσο καιρό θα κυκλοφορεί ο ιός, ιδίως όταν πρόκειται για ένα νέο ιό που ελάχιστοι έχουν ανοσία γι αυτόν και δεν υπάρχει αποτελεσματικό εμβόλιο» τόνισε σύμφωνα με το newsbeast ο κος Τσιόδρας αναφερόμενος και σε πρόσφατη εκτίμηση του ΠΟΥ ότι ο ιός ήρθε για να μείνει για χρόνια.

«Το ότι η Ελλάδα περιόρισε την κυκλοφορία του ιού, δεν σημαίνει πως τον εξαφανίσαμε. Θα συνεχίσει να κυκλοφορεί ίσως και μετά την ανακάλυψη ενός επιτυχημένου εμβολίου», παρατήρησε και πρόσθεσε ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να γίνει ενδημικός ο κορονοϊός, δηλαδή να εμφανίζεται κάθε χρόνο όπως τη γρίπη, ακόμα κι αν έχουν βρεθεί αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης του.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η αναφορά αυτή του παγκόσμιου οργανισμού Υγείας προέκυψε από τρία ανησυχητικά στοιχεία των τελευταίων ημέρων: «Την εμφάνιση ψευδών ειδήσεων πως τελειώσαμε. Αυτό ήταν όλο... κι άλλα που θεωρώ ότι αδικούν την επιστημονική λογική. Συμπεριφορές που δεν ταιριάζουν στις συστάσεις των επιστημόνων. Συμπεριφορές μαζικών συναθροίσεων και πλήρους αγνόησης των μέτρων υγιεινής. Εμφάνιση νέων επιδημικών εξάρσεων της νόσου σε πολλές διαφορετικές χώρες».

Ο αριθμός όσων έχουν νοσήσει από κορονοϊό, ίσως είναι κάτω από 0,05% του πληθυσμού στην Ελλάδα

Ο Σωτήρης Τσιόδρας εκτίμησε πως η ανοσία που έχει χτίσει απέναντι στον κορονοϊό στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα χαμηλή και όπως είπε « εκτιμάται με τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα ότι μικρός αριθμός ατόμων έχουν νοσήσει από κορονοϊό, ίσως και κάτω από 0,05% του πληθυσμού».

Δεδομένα που θα πιστοποιήσουν αυτή την εκτίμηση είναι απαραίτητα όπως είπε ο καθηγητής και ανακοίνωσε 4 διαφορετικές μελέτες που έχουν ως στόχο να «δείξουν» το επίπεδο ανοσίας του πληθυσμού στη χώρα μας.

«Πρόκειται για μια προοπτική πληθυσμιακή μελέτη αντισωμάτων με στόχο να εξεταστεί το ποσοστό των ανθρώπων που πέρασαν τη νόσο και εμφάνισαν αντισώματα. Επίσης για μια οροεπιδημιολογική μελέτη σε 10.000 υγιείς αιμοδότες ηλικίας από 18 έως 65 ετών και μια επαναλαμβανόμενη μελέτη από εναπομείναντες ορούς - η οποία έχει ξεκινήσει από τις αρχές Μαρτίου με συλλογή 5000 δειγμάτων τα οποία θα αναλυθούν την επόμενη εβδομάδα.

Ακόμη στην Περιφέρεια Κρήτης ξεκινά την επόμενη εβδομάδα πληθυσμιακή μελέτη για τον κορονοϊό».



Επόμενο Προηγούμενο
 
Καλαμαριά - Διήμερο φεστιβάλ: Δωρεάν είσοδος σε μουσική, γκράφιτι, και χορό και συναυλία Βήτα Πεις και Τζαμάλ!

Καλαμαριά - Διήμερο φεστιβάλ: Δωρεάν είσοδος σε μουσική, γκράφιτι, και χορό και συναυλία Βήτα Πεις και Τζαμάλ!

19:19 29/8/2026

Έρχεται το «GoodSide Festival»

Εξάρχου: Το Μετρό Καλαμαριάς έχει μοναδικές καινοτομίες στα τεχνικά χρονικά

Εξάρχου: Το Μετρό Καλαμαριάς έχει μοναδικές καινοτομίες στα τεχνικά χρονικά

17:55 29/8/2026

ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του AKTOR

Αγρότες: Με τα τρακτέρ στη Θεσσαλονίκη - «Κάνουμε συλλαλητήριο πρώτη φορά στη διάρκεια της ΔΕΘ»

Αγρότες: Με τα τρακτέρ στη Θεσσαλονίκη - «Κάνουμε συλλαλητήριο πρώτη φορά στη διάρκεια της ΔΕΘ»

17:38 29/8/2026

Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων

Θεσσαλονίκη: Αδιανόητο - 47χρονος πήγε στην ψυχολόγο και της έδειξε τα γεννητικά του όργανα

Θεσσαλονίκη: Αδιανόητο - 47χρονος πήγε στην ψυχολόγο και της έδειξε τα γεννητικά του όργανα

14:08 29/8/2026

συνελήφθη για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας

Μετρό Καλαμαριάς: Βανδάλισαν νέο σταθμό μόλις την δεύτερη ημέρα! (βιντεο)

Μετρό Καλαμαριάς: Βανδάλισαν νέο σταθμό μόλις την δεύτερη ημέρα! (βιντεο)

13:57 29/8/2026

Με ένα δυσάρεστο περιστατικό

Καλαμαριά - Χατζηδάκης: Το 2028 έτοιμο το νέο Παλατάκι - 600 νέες θέσεις πάρκινγκ στα όρια του δήμου

Καλαμαριά - Χατζηδάκης: Το 2028 έτοιμο το νέο Παλατάκι - 600 νέες θέσεις πάρκινγκ στα όρια του δήμου

13:34 29/8/2026

ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης

Μετρό Καλαμαριάς - Νοτοπούλου: Πόσο κόστισε τελικά η πολυετής καθυστέρηση

Μετρό Καλαμαριάς - Νοτοπούλου: Πόσο κόστισε τελικά η πολυετής καθυστέρηση

11:27 29/8/2026

κόστος που τελικά επωμίστηκε το Δημόσιο

Κλασικά Έπιπλα