Ιερά Σύνοδος: Τα μέτρα που θα ισχύσουν από την ερχόμενη Κυριακή 17 Μαΐου

12/5/2020 16:58    σημερινή συνεδρίαση
«Την πικρία, τη λύπη και την εκ διαμέτρου αντίθεσή της προς όσα αναγράφονται, αναμεταδίδονται και παρουσιάζονται μέσω του Διαδικτύου κατά καιρόν σε σχέση με τη διακωμώδηση και τον διασυρμό των Ιερών Μυστηρίων της Αγίας Ορθοδόξου Χριστιανικής μας Εκκλησίας, και ιδιαιτέρως της Θείας Ευχαριστίας», εκφράζει με ανακοίνωσή της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος στην ανακοίνωσή της μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασής της.

Επιπλέον, η ΔΙΣ, που συνήλθε υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, «λαβούσα υπ' όψιν της τα δημοσιεύματα μέρους του τουρκικού Τύπου εναντίον του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, θεωρεί άδικη την επίθεση αυτή και εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της προς το σεπτό πρόσωπό του».

Επίσης, σύμφωνα με το ανακοινωθέν, αφού έλαβε υπόψη της «την από 28ης Απριλίου 2020 εξαγγελία της Πολιτείας περί της συμμετοχής των πιστών στις Θείες Λειτουργίες και στις Ιερές Ακολουθίες εντός των Ιερών Ναών, από της Κυριακής 17ης Μαΐου 2020, καθόρισε τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία των Ιερών Ναών με τη συμμετοχή των πιστών» και αποφάσισε να αποστείλει σχετικό διευκρινιστικό Εγκύκλιο Σημείωμα προς τους μητροπολίτες για τον καθορισμό των συγκεκριμένων μέτρων, όπως έχουν ορισθεί από τους αρμόδιους φορείς.

«Μιλήσαμε για την ασφάλεια της υγείας των ανθρώπων και δεχτήκαμε τα μέτρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Στέφανος, μετά το πέρας της συνεδρίασης της ΔΙΣ.

Αναφορικά με τα μέτρα που θα ισχύσουν από την ερχόμενη Κυριακή, είπε ότι στην είσοδο των ναών θα υπάρχει ένα σύστημα ελεγχόμενης αναμονής πιστών, ενώ απαραίτητη είναι η τήρηση αποστάσεων 1,5 μ., με μέγιστο αριθμό πιστών τα 50 άτομα.

Επίσης, όπως τόνισε ότι: Το πρόσωπο που θα ελέγχει στην είσοδο θα φοράει μάσκα και γάντια. Ανοιχτά θα είναι τα μεγάφωνα τις ώρες της Θείας Λειτουργίας. Θα τελούνται περισσότερες Θείες Λειτουργίες όπου υπάρχει η δυνατότητα. Οι ευπαθείς ομάδες να αποφύγουν την έξοδο από το σπίτι. Στην είσοδο των ναών θα υπάρχουν αντισηπτικά. Ο φυσικός εξαερισμός τους είναι υποχρεωτικός. Θα γίνεται συχνή και σχολαστική καθαριότητα. Τα συσσίτια θα εξακολουθούν να λειτουργούν με διανομή δεμάτων.

Οι πιστοί με προσωπική ευθύνη και μέριμνα συστήνεται να φοράνε μάσκα. Αποστάσεις μεταξύ πιστών κατά την προσέλευση της θείας μετάληψης.

Οι λιτανείες και οι μεταφορές ιερών λειψάνων αναστέλλονται μέχρι τις 5 Ιουνίου. Τα Ιερά Μυστήρια θα τελούνται εντός του ναού. Δεν θα γίνονται μυστήρια σε ιδιωτικούς ναούς.

ΑΜΠΕ

Επόμενο Προηγούμενο
 

Οι Beatles κέρδισαν μετά από δεκαετίες το πρώτο τους Grammy

Οι Beatles κέρδισαν μετά από δεκαετίες το πρώτο τους Grammy

12:41 4/2/2025

Στην 67η τελετή απονομής των Βραβείων Grammy

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

10:00 4/2/2025

Τρίτη 4/2

Το εμπορικό κέντρο της Καλαμαριάς στο επίκεντρο της τρίτης δημόσιας διαβούλευσης για τον δημόσιο χώρο

Το εμπορικό κέντρο της Καλαμαριάς στο επίκεντρο της τρίτης δημόσιας διαβούλευσης για τον δημόσιο χώρο

15:03 3/2/2025

Δευτέρα 3/2 στις 19:00

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

10:00 3/2/2025

Δευτέρα 3/2

«ΒΙΑ/ΖΩ» στο Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη»

«ΒΙΑ/ΖΩ» στο Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη»

20:00 2/2/2025

Η θεατρική παράσταση-ανθολογία «ΒΙΑ/ΖΩ»

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

10:00 2/2/2025

Κυριακή 2/2

Πάμε θέατρο στην Καλαμαριά

Πάμε θέατρο στην Καλαμαριά

19:00 1/2/2025

Μεγάλες παραστάσεις, σπουδαίοι ερμηνευτές στα Δημοτικά Θέατρα της πόλης

ΟΑΣΘ: Αλλάζει το ωράριο στη γραμμή Χ2

ΟΑΣΘ: Αλλάζει το ωράριο στη γραμμή Χ2

15:00 1/2/2025

Μισή ώρα νωρίτερα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

10:00 1/2/2025

Σάββατο 1/2

Παράταση στη ρύθμιση οφειλών σε έως και 60 δόσεις στον Δήμο Καλαμαριάς

Παράταση στη ρύθμιση οφειλών σε έως και 60 δόσεις στον Δήμο Καλαμαριάς

17:55 31/1/2025

Κλασικά Έπιπλα