Η προσφορά εκπτώσεων σε ποσοστό άνω του 50% για τα περισσότερα είδη, στο πλαίσιο και της ισχύος της ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου που θα διαρκέσει μέχρι και την προσεχή Παρασκευή 15 Μαίου 2020 είναι ο κοινός παρονομαστής, στην εικόνα της αγοράς, για όλους τους καταστηματάρχες, μικρούς, μικρομεσαίους αλλά και των πολυεθνικών αλυσίδων. Απαραίτητο αξεσουάρ για το καταναλωτικό κοινό, αλλά και τους ιδιοκτήτες εμπορικών καταστημάτων, τα γάντια,οι μάσκες και τα αντισηπτικά.
Αυτό τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Αυτό που είδα σήμερα στην αγορά είναι από τη μία πλευρά τους μικρομεσαίους καταστηματάρχες να «βαράνε μύγες» και από την άλλη, είδα ουρές να σχηματίζονται έξω από τα καταστήματα πολυεθνικών αλυσίδων». Ο ίδιος εκτίμησε ωστόσο ότι «ακόμη και οι ουρές που σχημάτισαν οι καταναλωτές έξω από τα καταστήματα πολυεθνικών αλυσίδων δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα μεταφραστούν σε υψηλούς τζίρους στα ταμεία» και πρόσθεσε πως «οι πολίτες βγήκανε μεν στα μαγαζιά, αλλά ούτε αγοραστική δύναμη υπάρχει, ούτε όμως και διάθεση και ψυχολογία για αγορές».
Ο κ. Φιλιππίδης ανέφερε ότι οι καταστηματάρχες σήκωσαν σήμερα ρολά «αποκλειστικά και μόνο βασιζόμενοι στις δικές τους δυνάμεις» κι εκτίμησε ότι χωρίς ρευστότητα και άλλα ευνοϊκά μέτρα (φορολογικά και ασφαλιστικά) « οι καταστηματάρχες θα κρατήσουν ως οφείλουν το προσωπικό τους για τις ημέρες που υποχρεούνται, βάσει του νόμου, αλλά δυστυχώς στη συνέχεια το 50% εξ αυτών θα απομακρυνθεί. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα είναι πολύ πιο δύσκολη έναντι και των μνημονιακών χρόνων που έζησε η χώρα». Όπως σημείωσε ο ίδιος στο δήμο Θεσσαλονίκης λειτουργούν 8.600 καταστήματα.
«Η κατάσταση είναι άθλια και ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης, υπενθυμίζοντας ότι το ΕΕΘ «εκφράζει» επαγγέλματα που είτε δεν έκλεισαν καθόλου, είτε δεν ξεκίνησαν ακόμη τη λειτουργία τους, είτε άνοιξαν την προηγούμενη εβδομάδα. Πάντως, όπως τόνισε, «όσα επαγγέλματα μπήκαν στο στίβο μάχης με την άρση των περιοριστικών μέτρων όπως ήταν αναμενόμενο δεν πάνε καλά».
Αναφερόμενος στον κλάδο εστίασης και στα επαγγέλματα που σχετίζονται με τον τουρισμό, ο κ. Ζορπίδης επισήμανε ότι « το νούμερο ένα ζητούμενο για την αποφυγή της καταστροφής, είναι η ενίσχυση της ρευστότητας.
Υπογραμμίζεται ότι οι τρεις άξονες των προτεινόμενων μέτρων από την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), για την λειτουργία της μικρομεσαίας εμπορικής επιχείρησης στη μετά κορονοϊό εποχή, αφορούν σε: ενέσεις χρηματοδότησης με «φθηνό χρήμα» από τραπεζικά, κρατικά και κοινοτικά κονδύλια, σε γενναίες ελαφρύνσεις υποχρεώσεων προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία με διασφάλιση ρευστότητας και σε νέα εργαλεία «ασφαλούς λειτουργίας επιχείρησης». Η ΕΣΕΕ απέστειλε σήμερα τις προτάσεις της στην κυβέρνηση και σε όλα τα πολιτικά κόμματα της χώρας.