Χωρίς το μέτρο της θερμομέτρησης για τους εισερχόμενους στο δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης και με τους δικηγόρους να πειθαρχούν στην πλειονότητά τους στα υγειονομικά μέτρα για τον περιορισμό διασποράς του κορονοϊού, επαναλειτούργησαν το Πρωτοδικείο και το Ειρηνοδικείο της πόλης για συγκεκριμένες διαδικασίες, οι οποίες προβλέπονται ρητά από τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, που ισχύει για τα δικαστήρια έως τις 15 Μαΐου. Καθυστερήσεις παρατηρήθηκαν, την ίδια ώρα, σε κάποια υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία εκτός κεντρικού δήμου.
Η προγραμματισμένη για σήμερα έναρξη του μέτρου της θερμομέτρησης, που αποφασίστηκε τις προηγούμενες μέρες ύστερα από σύσκεψη της επιτροπής δικαστικού μεγάρου, πήρε προς το παρόν αναβολή, καθώς οι αστυνομικοί -που ήταν προγραμματισμένο να κάνουν τους σχετικούς ελέγχους στην κεντρική πύλη των δικαστηρίων- δήλωσαν αναρμοδιότητα. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι εισαγγελικές και δικαστικές διοικήσεις αναζήτησαν εναλλακτική λύση και απευθύνθηκαν ήδη στον Ερυθρό Σταυρό ώστε τα επόμενα 24ωρα να διατεθούν εθελοντές για τη διενέργεια των θερμομετρήσεων.
Επιπλέον, η προστατευτική μάσκα καθίσταται υποχρεωτική από αύριο (Τετάρτη), σύμφωνα με νεότερες ανακοινώσεις του Πρωτοδικείου και του Εφετείου, ενώ άπαντες θα πρέπει να τηρούν το όριο απόστασης του 1,5 μέτρου (κατ' ελάχιστο) και το ανώτατο όριο ατόμων εντός των αιθουσών και γραφείων καθορίζεται σε ένα άτομα ανά 10 τ.μ. Την ίδια ώρα, απολυμαντικά υγρά έχουν ήδη τοποθετηθεί σε γραφεία και κοινόχρηστους χώρους των δικαστηρίων και συστήνεται σε όσους εισέρχονται στο κτίριο να τα χρησιμοποιούν.
Η προσέλευση του κόσμου πάντως σήμερα στο δικαστικό μέγαρο ήταν μικρή, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Στάθης Κουτσοχήνας, καθώς οι διαδικασίες που εξαιρέθηκαν με τη νέα ΚΥΑ είναι περιορισμένες και συνδέονται κυρίως με δίκες ασφαλιστικών μέτρων που έχουν ως αντικείμενο εγγυοδοσία, εγγραφή ή εξάλειψη ή μεταρρύθμιση προσημείωσης υποθήκης, συντηρητική κατάσχεση κινητής ή ακίνητης περιουσίας κ.ά. «Το σταδιακό άνοιγμα των διαδικασιών στα δικαστήρια δίνει τη δυνατότητα να προβλέπονται τα κενά και να συμπληρώνονται μέχρι να προχωρήσουμε σε ένα ευρύτερο άνοιγμα των διαδικασιών», τόνισε σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο κ. Κουτσοχήνας.
Από την πλευρά του, ο ταμίας του Συλλόγου Αναστάσιος Ντούγκας ανέφερε ότι «οι δικηγόροι συμμορφώθηκαν στα μέτρα προστασίας», ακολουθώντας τις υποδείξεις των αρμόδιων υγειονομικών υπηρεσιών. Κατά τον ίδιο, όμως, δεν έλειψαν τα προβλήματα σε κάποιες περιφερειακές Υπηρεσίες, όπως στα υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία της Καλαμαριάς και της Νεάπολης, όπου παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις για καταθέσεις εγγράφων και έρευνες, ενώ δεν αποφεύχθηκαν συνθήκες συνωστισμού στους χώρους αναμονής των δικηγόρων.
Αντίθετα, κατά τον κ. Ντούγκα, χωρίς προβλήματα και τηρώντας μέτρα προστασίας για την εξυπηρέτηση των συναλλασσόμενων δικηγόρων και πολιτών κύλησε η επανεκκίνηση στο Υποθηκοφυλακείο Θεσσαλονίκης (επί της οδού Σαπφούς 44) και στο Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης (Τσιμισκή 136), όπως επίσης στα Υποθηκοφυλακεία Βασιλικών και Λαγκαδά.