Θεοχάρης στο BBC: Στοχεύουμε να ανοίξουμε τον Ιούλιο

24/4/2020 13:51    υπουργός Τουρισμού
Στο μεσημεριανό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του BBC News προβλήθηκε συνέντευξη του υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη, με θέμα την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού εκ μέρους της Ελλάδας και τον αντίκτυπό της στον τουρισμό. Aρχικά, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, η παρουσιάστρια Martine Croxall ανέφερε ότι ένα κράτος-μέλος της ΕΕ που έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία την κρίση του κορωνοϊού είναι η Ελλάδα. Πήρε εγκαίρως μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας και της οικονομικής δραστηριότητας και ως τώρα έχει αναφέρει μόνο λίγο πάνω από 2.400 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 121 νεκρούς, σε πληθυσμό που φτάνει τα 11 εκατομμύρια. Αλλά η ελληνική οικονομία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό και αναμένει τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, για να λάβει κάποιες διαβεβαιώσεις για το πώς θα λειτουργήσει η τουριστική καλοκαιρινή σεζόν φέτος.

Στην ερώτηση, ποια προσέγγιση ακολούθησε η Ελλάδα ως προς τα περιοριστικά μέτρα, η οποία φαίνεται να έχει περιορίσει τον αριθμό των θυμάτων ο κ. Θεοχάρης είπε:

"Ήταν μια πολύ επιθετική, κατά κάποιο τρόπο, προσέγγιση, υπό την έννοια ότι ήμασταν προνοητικοί. Ο Πρωθυπουργός μας έλαβε νωρίς αποφάσεις για μη διεξαγωγή των καρναβαλικών εκδηλώσεων πριν ακόμα να έχουμε θύματα και κινηθήκαμε πολύ γρήγορα εγκαίρως στην καμπύλη κλείνοντας σχολεία, καταστήματα κλπ. Σε συνδυασμό με αυτό υπήρξε μια πολύ ακριβής και συνεπής πολιτική εκπαίδευσης-ενημέρωσης, που εξηγούσε στο κοινό γιατί έπρεπε να εφαρμόσει αυτό που του ζητείται και πώς αυτό θα βοηθούσε στην εξομάλυνση της καμπύλης και στην επίτευξη των στόχων μας. Αυτό ήταν πολύ επιτυχημένο και ανατέθηκε στους ειδικούς της υγείας, οι οποίοι καθησύχασαν το κοινό".

Σε ό,τι αφορά τον οικονομικό αντίκτυπο στην Ελλάδα ο κ. Θεοχάρης σημείωσε ότι, "είναι σημαντικός και, καθώς αντιμετωπίζουμε με επιτυχία την υγειονομική πλευρά της κρίσης, στρέφουμε την προσοχή μας στο πώς σταδιακά θα επαναλειτουργήσουν οι τομείς της οικονομίας, χωρίς να υπάρξει ο κίνδυνος να επιστρέψουμε σε καραντίνα. Φυσικά η επίδραση είναι μεγάλη. Ο τουρισμός έχει σταματήσει. Ξεκινήσαμε τους δύο πρώτους μήνες του έτους με ανάπτυξη +24%. Αυτό φυσικά σταμάτησε από τον Μάρτιο και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε διαδικασίες διασφάλισης της υγείας, ένα κοινό πλαίσιο κανόνων που θα επιτρέψουν σε διμερές ή πανευρωπαϊκό επίπεδο να μπορούμε να ταξιδεύουμε ή να κάνουμε κάποιου είδους διακοπές".

Στο σκέλος της βοήθειας και των διασφαλίσεων από την ΕΕ και τους εταίρους ο κ. Θεοχάρης είπε, μεταξύ των άλλων, ότι «το δημοσιονομικό πακέτο είναι πολύ σημαντικό, διότι αντιμετωπίζουμε μια κρίση που είναι πολύ οξεία. Είναι σημαντικό να έχουμε επαρκή εργαλεία στήριξης. Και το δεύτερο πράγμα που εγώ προσωπικά θα ήθελα να ακούσω είναι η αναγνώριση της σημασίας και της ειδικής περίπτωσης του τουριστικού τομέα. Η Ευρώπη είναι η περισσότερο τουριστικά αναπτυγμένη περιοχή παγκοσμίως. Χρειάζεται να κατανοήσουμε ότι, χωρίς την επανεκκίνηση του τουριστικού τομέα, δεν μπορούμε να δούμε μια σταθερή οικονομική επανεκκίνηση. Είναι σημαντικό να αναγνωριστεί αυτό και να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε αυτή την επανεκκίνηση που απαιτείται».

Στην ερώτηση πόσο σύντομα θεωρείτε ότι θα μπορεί η Ελλάδα να υποδεχτείτε και πάλι τουρίστες ο κ. Θεοχάρης υπογράμμισε, "ότι είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί με τους ειδικούς στον τομέα της υγείας. Είμαστε στη διαδικασία επεξεργασίας των πρωτοκόλλων που θα υποβληθούν στην επιτροπή ειδικών και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουν να μας δώσουν την έγκρισή τους για να ανοίξουμε σταδιακά. Στοχεύουμε να μπορέσουμε να ανοίξουμε κάποια στιγμή εντός του Ιουλίου. Φυσικά αυτό δεν μπορεί να γίνει για όλες τις χώρες, για όλους τους προορισμούς, το αναγνωρίζω αυτό, αλλά τουλάχιστον πρέπει να προσπαθήσουμε να ανοίξουμε τη διμερή επικοινωνία και τα ταξίδια με κάποιες χώρες".

Τέλος, η παρουσιάστρια ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη και ευχαριστώντας τον κ. Θεοχάρη είπε: Είμαι σίγουρη ότι θα υπάρχουν πάρα πολύ άνθρωποι πρόθυμοι να επισκεφθούν την Ελλάδα, όταν αυτό θα είναι ασφαλές.


ΑΠΕ

Επόμενο Προηγούμενο
 

Έξυπνες υπηρεσίες διαχείρισης νερού αναπτύσσουν Apifon και ΕΥΑΘ

Έξυπνες υπηρεσίες διαχείρισης νερού αναπτύσσουν Apifon και ΕΥΑΘ

12:24 15/9/2017

Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης

Ο καρκίνος του μαστού αφορά και τους άνδρες!

Ο καρκίνος του μαστού αφορά και τους άνδρες!

12:07 15/9/2017

επισημαίνει η Χειρουργός Μαστού Δρ. Φιορίτα Πουλακάκη

H Τουρκία δεσμεύει περιοχή ανάμεσα σε τρία ελληνικά νησιά!

H Τουρκία δεσμεύει περιοχή ανάμεσα σε τρία ελληνικά νησιά!

12:03 15/9/2017

Με νέα NAVTEX

Περισσότεροι επισκέπτες σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους τον Μάιο

Περισσότεροι επισκέπτες σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους τον Μάιο

11:59 15/9/2017

ΕΛΣΤΑΤ

Να αποφεύγεται το κολύμπι στις περιοχές που έχουν μολυνθεί

Να αποφεύγεται το κολύμπι στις περιοχές που έχουν μολυνθεί

11:57 15/9/2017

ΚΕΕΛΠΝΟ

«Έρχεται ισχυρός καύσωνας με 40άρια»

«Έρχεται ισχυρός καύσωνας με 40άρια»

11:55 15/9/2017

Τι προβλέπει ο Γιάννης Καλλιάνος

Η πετρελαιοκηλίδα συνεχίζει την καταστροφική της πορεία: Έφτασε μέχρι το Καβούρι

Η πετρελαιοκηλίδα συνεχίζει την καταστροφική της πορεία: Έφτασε μέχρι το Καβούρι

11:37 15/9/2017

Μετά τη βύθιση του «Αγία Ζώνη»

Ο ΠΑΟΚ μετακομίζει στο Καυτανζόγλειο

Ο ΠΑΟΚ μετακομίζει στο Καυτανζόγλειο

11:35 15/9/2017

όλα δείχνουν ότι δεν έχει άλλη επιλογή

1ο Παιδικό Φεστιβάλ Υγείας, Διατροφής και Αθλητισμού

1ο Παιδικό Φεστιβάλ Υγείας, Διατροφής και Αθλητισμού

11:20 15/9/2017

Σάββατο 7 Οκτωβρίου

Νέα εκτόξευση πυραύλου πάνω από την Ιαπωνία από τη Βόρεια Κορέα

Νέα εκτόξευση πυραύλου πάνω από την Ιαπωνία από τη Βόρεια Κορέα

11:17 15/9/2017

απάντησε στις ακόμη βαρύτερες κυρώσεις

Κλασικά Έπιπλα