Καλαμαριά: Η Λαϊκή Συσπείρωση για το δημοτικό συμβούλιο και τη μετά κορονοϊού εποχή

23/4/2020 18:29     ''Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμαριάς''
Ανακοίνωση για τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καλαμαριάς, με θέμα ''Μέτρα, επεμβάσεις για τη μετά- κορονοϊού μέρα'', εξέδωσε η παράταξη ''Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμαριάς'', με επικεφαλής τον κ. Αντωνάκη Βικέντιο.

Διαβάστε αναλυτικά

Εν μέσω περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο της Καλαμαριάς στις 21/04/2020 με θέμα «Μέτρα, επεμβάσεις για τη μετά- κορονοϊού μέρα και στήριξη της τοπικής κοινωνίας για την επαναφορά στην κανονικότητα αλλά και την προοδευτική ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας».

Η συζήτηση ανέδειξε μεν τις τραγικές συνθήκες που διαμορφώνονται για την πλειοψηφία του λαού μας αλλά απέκρυψε, με εξαίρεση τη Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμαριάς, ότι αυτή η κατάσταση ήταν αναμενόμενη μετά την επιβράδυνση της οικονομίας στην ΕΕ και σε άλλες μεγάλες χώρες, και τώρα η πανδημία του κορονοϊού λειτουργεί ως καταλύτης για το ξέσπασμα της νέας οικονομικής κρίσης.

Έτσι σήμερα που με αφορμή την καταπολέμηση του ιού καλείται για άλλη μια φορά ο εργαζόμενος λαός να πληρώσει τα σπασμένα,που θεσμοθετούνται και γενικεύονται τα από καιρό επεξεργασμένα αντιδραστικά μέτρα (αναστολή συμβάσεων εργασίας, εκ περιτροπής εργασία, τηλεργασία, εκπαίδευση εξ αποστάσεως, υποχρεωτικές άδειες κ.λ.π.), και που συνοδεύονται από νέες μορφές χειραγώγησης, παρακολούθησης και αστυνόμευσης, το Δημοτικό Συμβούλιο κλήθηκε να πάρει μέτρα για να σωθεί ο εμπορικός κόσμος της πόλης και η Καλαμαριά να αποτελέσει μελλοντικά τουριστικό πόλο έλξης, σαν η ζωή της Καλαμαριάς να μην εξαρτάται από τις κεντρικές πολιτικές επιλογές. Να δημιουργηθεί δηλαδή μια πόλη –νησίδα ασφαλείας- προστατευμένη από εξωτερικούς κινδύνους και ικανή να φέρει κόσμο και πλούτο από όμορους δήμους και άλλες μακρινότερες περιοχές.

Η συζήτηση αυτή, πέρα από τον αποπροσανατολιστικό της χαρακτήρα και την απόκρυψη του πραγματικού ενόχου για την νέα κρίση και την ανέχεια του λαού, που είναι ο ίδιος ο καπιταλιστικός τρόπος οργάνωσης της οικονομίας, ανέδειξε πόσο μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων βρίσκονται οι άλλες παρατάξεις που εκπροσωπούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και πόσο καλοί είναι στις εκτιμήσεις και διαπιστώσεις για το ζοφερό μέλλον που περιμένει το λαό. Δεν πήραν σοβαρά υπόψη τους ούτε τη δραματική  οικονομική κατάσταση των εμπόρων όπως την περιέγραψε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Μηλιάδης, ο οποίος επισήμανε ότι μέσα σε λίγα χρόνια δέχονται δεύτερο πλήγμα και ότι έχουν συσσωρευθεί βουνά από υποχρεώσεις, ζητώντας προφανώς στήριξη και διεκδίκηση άμεσων μέτρων ( πχ για ενοίκια) από την κυβέρνηση.

Η συνεδρίαση όμως έδωσε τη δυνατότητα να αποκαλυφθεί η σύμπλευση ορισμένων παρατάξεων, όπως της παράταξης του Δημάρχου και του κ. Τεμεκενίδη. Παρά τις φαινομενικές και συχνά για λόγους εντυπωσιασμού συγκρούσεις και κυρίως για επιμέρους ζητήματα, στα θέματα στρατηγικής σημασίας όπου εμπλέκονται οικονομικά συμφέροντα και αξίες της ελεύθερης αγοράς, η συμφωνία είναι ορατή και δεδομένη. Ο κ. Τεμεκενίδης μάλιστα πίεζε για την έναρξη των μέτρων μέσα στον επόμενο μήνα!!

Έδωσε επίσης σε ορισμένους την ευκαιρία να αναπτύξουν μεγαλεπήβολα – προεκλογικού χαρακτήρα – σχέδια για την Καλαμαριά σαν να μην είχαν την ευθύνη της διοίκησης του Δήμου για πολλά χρόνια και κυρίως σαν να μην ευθύνονται για τα προβλήματα οι κεντρικές πολιτικές των κυβερνήσεων  που στήριζαν και συνεχίζουν να στηρίζουν!

Ενώ διαφαίνεται το εφιαλτικό μετά-κορονοϊού τοπίο με χιλιάδες εργαζόμενους να χάνουν τη δουλειά τους, με περικοπές μισθών, με χιλιάδες οικογένειες να προσπαθούν να ζήσουν με επιδόματα, το Δημοτικό Συμβούλιο συζητάει για δράσεις που αναβαθμίζουν το τουριστικό προϊόν της Καλαμαριάς με δημιουργία brandname και διάφορες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, εκδηλώσεις με χορηγούς, λευκές νύχτες!!Κι’ αυτό γίνεται σε μια εποχή που αποκαλύπτεται δραματικά πόσο ευάλωτη είναι η οικονομία μιας περιοχής όταν στηρίζεται κυρίως στον Τουρισμό και μάλιστα σε μια στιγμή που οι ίδιοι λένε ότι δεν μπορούν να προγραμματίσουν εκδηλώσεις γιατί δεν ξέρουν αν μπορούν να γίνουν.

Είναι αυταπάτη, για να μην πούμε καθαρή απάτη, να ξοδεύονται χρήματα σε μεγάλες διαφημιστικές εταιρείες προσδοκώντας μελλοντικά οφέλη για τα καταστήματα της πόλης, όταν οι εργαζόμενοι δεν θα έχουν να ξοδέψουν και θα  νοιάζονται μόνο για την εξασφάλιση των απολύτως αναγκαίων.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι μέσα από την εισήγηση επιβεβαιώθηκε η παροιμία «ο λύκος στην αντάρα χαίρεται», όταν ‘’σαν έτοιμοι από καιρό’’ διατυπώθηκαν προτάσεις για αλλαγή χρήσεων γης στην παραλιακή ζώνη, εξέλιξη που αφήνει εκτεθειμένη την παραλία στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα σε συνδυασμό και με την «αξιοποίηση» - ξεπούλημα της μαρίνας της Αρετσούς. Ο Δήμαρχος βέβαια προκειμένου να βγεί η παράταξή του από τη δύσκολη θέση αναγκάσθηκε να μιλήσει για παρερμήνευση των προθέσεων. Εξάλλου ακούστηκαν και φωνές, εκ μέρους της παράταξης του Δημάρχου,που ανερυθρίαστα υποστήριξαν ότι η πολυθρύλητη ανάπτυξη θα έλθει με την παραχώρηση της παραλίας σε 8-10 επιχειρηματίες για να φτιάξουν ένα ΝΑΜΜΟΣ όπως της Μυκόνου!! Έτσι θα έλθει ο πλούτος στην Καλαμαριά!!!

Η κρίση του κορονοϊού απέδειξε περίτρανα ότι για να λειτουργήσει η κοινωνία έχει ανάγκη από βιομηχανικούς εργάτες, από υπαλλήλους των Σούπερ Μάρκετ, από διανομείς, από επιστήμονες, από γιατρούς, από νοσηλευτές, από δασκάλους, από υπαλλήλους του Δήμου από καλλιτέχνες και όχι από μεγαλεμπόρους, μεγαλοεπιχειρηματίες και τραπεζίτες. Οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων και ένας σωστά οργανωμένος Δημόσιος Τομέας εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας.Το διάστημα που πέρασε, παρά την παραδεκτή και από την ίδια την Κυβέρνηση ανεπάρκεια του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, δεν είδαμε να παίρνονται μέτρα θωράκισης του ΕΣΥ (μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, επάρκεια στα μέσα ατομικής προστασίας, αύξηση των ΜΑΦ &ΜΕΘ).

Δυστυχώς το Δημοτικό Συμβούλιο, αν και το θέμα ήταν η μετακορονοϊoύ εποχή, δεν ασχολήθηκε καν με αυτό το ζήτημα, σαν να μην έβγαλε κανένα συμπέρασμα για την ανεπάρκεια του συστήματος Υγείας και στην περιοχή μας και σαν μην κατάλαβε ότι τα λίγα θύματα  από τον ιό που είχαμε ως κοινωνία οφείλονται στα μέτρα εγκλεισμού και στην υποδειγματική αυτοπειθαρχία του λαού μας.Το επόμενο διάστημα χωρίς σύστημα πρόληψης, χωρίς ανοσία για το μεγάλο μέρος του πληθυσμού και με ανοιχτά σύνορα, είναι κρίσιμο!

Η Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμαριάς βάζοντας στο επίκεντρο τις πραγματικές ανάγκες του λαού,σε αντίθεση με τις άλλες παρατάξεις, καταψήφισε την εισήγηση της Διοίκησης.

Ζητάμε εδώ και τώρα ο Δήμος μας να διεκδικήσει από την κυβέρνηση:

1. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης ώστε να αντεπεξέλθει στις επιπλέον ανάγκες όπως έχουν προκύψει.
2. Στελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου (καθαριότητα, κοινωνικές υπηρεσίες, πολιτική προστασία) με μόνιμο προσωπικό όπως προβλέπεται από τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας.
3. Επέκταση μονάδων του νοσοκομείου ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ, επαναλειτουργία του νοσοκομείου ΠΑΝΑΓΙΑ και των Π.Φ.Υ.
4. Να δοθεί προτεραιότητα στη χρηματοδότηση για την κατασκευή έργων που θωρακίζουν την πόλη και τους κατοίκους της από κινδύνους φυσικών καταστροφών, έργων για την παιδεία, την πρόνοια, τον πολιτισμό.
5. Να ληφθούν μέτρα από την κυβέρνηση για τις φορολογικές, ασφαλιστικές και άλλες ελαφρύνσεις για τους μικρούς εμπόρους και αυτοαπασχολούμενους της χώρας.


Για να δείτε την πλήρη τοποθέτηση και τις προτάσεις που κατάθεσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Καλαμαριάς στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου πατήστε εδώ: https://lskalamarias.blogspot.com/2020/04/21042020.html
Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

15:08 27/3/2024

Τετάρτη 27/03 και Πέμπτη 28/03

Ένωση Γονέων Καλαμαριάς: Επικίνδυνη η πρόταση για αθώωση Μίχου - Να προστατευτεί η 12χρονη

Ένωση Γονέων Καλαμαριάς: Επικίνδυνη η πρόταση για αθώωση Μίχου - Να προστατευτεί η 12χρονη

21:19 25/3/2024

Η ανακοίνωση της Ένωσης

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

12:46 22/3/2024

Παρασκευή 22/03, Σάββατο 23/03 και Κυριακή 24/03

Καλαμαριά: Δράσεις για την στοματική υγεία στον Φοίνικα και στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού

Καλαμαριά: Δράσεις για την στοματική υγεία στον Φοίνικα και στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού

23:18 20/3/2024

Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας

Καλαμαριά: Έρχονται 11 πάρκα, σιντριβάνια, πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομος!

Καλαμαριά: Έρχονται 11 πάρκα, σιντριβάνια, πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομος!

23:03 20/3/2024

έπεσαν οι υπογραφές

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

15:52 20/3/2024

Τετάρτη 20/03 και Πέμπτη 21/03

Θεσσαλονίκη: 1292 παραβάσεις σημείωσε η τροχαία σε δύο μέρες!

Θεσσαλονίκη: 1292 παραβάσεις σημείωσε η τροχαία σε δύο μέρες!

00:00 20/3/2024

αναλυτικά στοιχεία

Καλαμαριά: Δεκάδες κεραίες τηλεφωνίας δίπλα στα σχολεία! Τί καταγγέλλουν οι γονείς

Καλαμαριά: Δεκάδες κεραίες τηλεφωνίας δίπλα στα σχολεία! Τί καταγγέλλουν οι γονείς

23:49 19/3/2024

«Όχι στις κεραίες δίπλα στα σχολεία μας»

Η Καλαμαριά γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down

Η Καλαμαριά γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down

23:22 19/3/2024

«Μελίνα Μερκούρη»

Θεσσαλονίκη: Δεκάδες έλεγχοι για την πρόληψη της παραβατικότητας των ανηλίκων

Θεσσαλονίκη: Δεκάδες έλεγχοι για την πρόληψη της παραβατικότητας των ανηλίκων

22:30 18/3/2024

Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων

Κλασικά Έπιπλα