Έρχονται αλλαγές στα capital controls

24/5/2018 02:11    Ελληνική Ένωση Τραπεζών
Εντός των επόμενων ημερών η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) αναμένεται να υποβάλει στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και στο υπουργείο Οικονομικών αίτημα για άρση των capital controls.

Για το νέο πλαίσιο χαλάρωσης με αιχμή την άρση των περιορισμών στις συναλλαγές των εμπορικών επιχειρήσεων εξετάζονται σενάρια όσον αφορά τις δυνατότητες αύξησης του μηνιαίου ορίου ανάληψης για τα φυσικά πρόσωπα, το οποίο σήμερα ανέρχεται στα 2.300 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το μηνιαίο όριο ανάληψης από τα στοιχεία των τραπεζών προκύπτει ότι τα 2.300 ευρώ το μήνα δεν εξαντλούνται καθώς ο μέσος όρος ανάληψης ανά φυσικό πρόσωπο διαμορφώνεται στα 800-1.000 ευρώ. Ωστόσο, εξετάζονται διάφορά σενάρια όπως: το όριο να αυξηθεί στα 2.500 ευρώ από 2.300 που είναι σήμερα, στα 3.000 ευρώ και στα 3.500 ευρώ.

Ακόμη, όμως, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση καθώς δεν προέχει το θέμα των φυσικών προσώπων αλλά οι συναλλαγές των επιχειρήσεων.

Έτσι, σχεδιάζεται να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις που πληρώνονται για τις υπηρεσίες τους από το εξωτερικό και τα χρήματα μπαίνουν σε λογαριασμό που διατηρεί σε ελληνική τράπεζα να μπορούν να κάνουν ανάληψη αυτών στο 100%, χωρίς δηλαδή να υπόκεινται σε περιορισμούς.

Η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών φέρεται να έχει ζητήσει την αύξηση από τις 20.000 στις 40.000 ευρώ του ορίου για τη διεκπεραίωση των συναλλαγών που έχουν οι επιχειρήσεις με το εξωτερικό απευθείας μέσα από τα τραπεζικά καταστήματα. Οι τράπεζες δεν φαίνονται να επιθυμούν σε αυτή τη φάση την περαιτέρω αύξηση του ορίου αναλήψεων κρίνοντας ότι τα 2300 ευρώ είναι επαρκές όριο με δεδομένο και το μέσο υπόλοιπο στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Είναι πιθανό όμως να αποφασιστεί μια μικρή αύξηση της τάξεως των 100-200 ευρώ κυρίως για λόγους ψυχολογίας.

Οι προτάσεις της ΕΕΤ θα αποσταλούν στην Τράπεζα της Ελλάδος και στο υπουργείο Οικονομικών την προσεχή Δευτέρα, προκειμένου να ληφθούν υπόψη στο πλαίσιο των αποφάσεων για την περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων στη «μεταμνημονιακή» περίοδο.

Σε ότι αφορά στις επιχειρήσεις, η αύξηση στα 40.000 ευρώ του ορίου για τις συναλλαγές που πραγματοποιούν οι επιχειρήσεις απευθείας από το κατάστημα, χωρίς δηλαδή να απαιτείται έγκριση από τις επιτροπές των τραπεζών, εκτιμάται ότι θα διευκολύνει τις επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με το εξωτερικό και προτείνεται από την ΕΕΤ ως παράλληλο μέτρο σε συνδυασμό με άλλες διευκολύνσεις που αφορούν τις επιχειρήσεις που έχουν τουριστική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του fpress, στα μέτρα που θα ζητήσει η ΕΕΤ είναι να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις που πληρώνονται για τις υπηρεσίες τους από το εξωτερικό, όπως οι tour operators ή οι αεροπορικές εταιρείες και τα χρήματα μπαίνουν σε λογαριασμό που διατηρεί σε ελληνική τράπεζα, να μπορούν να κάνουν ανάληψη του συνόλου των μετρητών, χωρίς περιορισμό. Σήμερα ανάλογη δυνατότητα έχουν μόνο τα φυσικά πρόσωπα που φέρνουν χρήματα από το εξωτερικό ή από θυρίδα. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές η απελευθέρωση θα διευκολύνει σημαντικά τις εμπορικές επιχειρήσεις που έχουν τουριστική δραστηριότητα και οι οποίες σήμερα δεν μπορούν να κάνουν ανάληψη του συνόλου του ποσού που κατατίθεται από το εξωτερικό σε ελληνική τράπεζα, με αποτέλεσμα να κρατούν τα χρήματα σε τράπεζες του εξωτερικού.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Η Παράσταση «Εν Τόπω Χλοερώ» στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Σοφούλη

Η Παράσταση «Εν Τόπω Χλοερώ» στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Σοφούλη

20:00 9/5/2025

Δευτέρα 12/5

1ο Φεστιβάλ ΑμεΑ του Δήμου Θεσσαλονίκης  «Μία Γιορτή για Όλους»

1ο Φεστιβάλ ΑμεΑ του Δήμου Θεσσαλονίκης «Μία Γιορτή για Όλους»

16:04 9/5/2025

9 Μάι - 11 Μάι 2025

The Comic Con: Η μεγαλύτερη διοργάνωση υπερ-ηρώων επιστρέφει από σήμερα στη Θεσσαλονίκη

The Comic Con: Η μεγαλύτερη διοργάνωση υπερ-ηρώων επιστρέφει από σήμερα στη Θεσσαλονίκη

13:23 9/5/2025

Τη στολή σούπερ ήρωα θα φορέσει από σήμερα η Θεσσαλονίκη

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

09:00 9/5/2025

Παρασκευή 9/5

Μάνος Χατζιδάκις και Μίκης Θεοδωράκης: Τα Μεγάλα «Μ» της μουσικής μας στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Σταύρος Κουγιουμτζής»

Μάνος Χατζιδάκις και Μίκης Θεοδωράκης: Τα Μεγάλα «Μ» της μουσικής μας στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Σταύρος Κουγιουμτζής»

20:00 8/5/2025

11/05 - 8:00 μμ - 10:00 μμ

Θεσσαλονίκη: Μικρή Ολυμπιάδα στην Τριανδρία

Θεσσαλονίκη: Μικρή Ολυμπιάδα στην Τριανδρία

17:00 8/5/2025

Από Πέμπτη 8/5 - Σάββατο 10/5

Ενημέρωση για την λειτουργία του Κ.Ε.Π Καλαμαριάς

Ενημέρωση για την λειτουργία του Κ.Ε.Π Καλαμαριάς

15:24 8/5/2025

Κ.Ε.Π Καλαμαριάς Πόντου 85

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

09:00 8/5/2025

Πέμπτη 8/5

Street Tennis στην πλατεία Αριστοτέλους

Street Tennis στην πλατεία Αριστοτέλους

20:00 7/5/2025

Σάββατο 10/5

NEPENTHE: Season 3 Ep. 3 – 333 στο ONOMA Hotel SKG

NEPENTHE: Season 3 Ep. 3 – 333 στο ONOMA Hotel SKG

17:00 7/5/2025

Κυριακή 11/5

Κλασικά Έπιπλα