Σε εγρήγορση προκειμένου να αποφευχθεί η προώθηση ενός σεναρίου που θα ομοιάζει με έναν «Εβρο Νο 2», αυτή τη φορά στο Αιγαίο βρίσκεται η Αθήνα. Τα τελευταία 24ωρα έχουν παρατηρηθεί μαζικές μετακινήσεις μεταναστών στα παράλια της Μικράς Ασίας υπό τη συνοδεία της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και αστυνομίας, ενώ, στην επιχείρηση συμμετέχει και η τουρκική αεροπορία, η οποία έφθασε στο σημείο να παρενοχλήσει βρετανικό αεροσκάφος του Frontex.
Το Σάββατο και την Κυριακή, επί δύο συνεχόμενες ημέρες τουρκικά μαχητικά έφθασαν να πετάξουν ακόμα και πάνω από την πόλη της Μυτιλήνης (παρότι σε μεγάλο ύψος). Ελληνικά F-16 σε επιχειρήσεις αναγνώρισης που έκαναν, φωτογράφισαν τους καταυλισμούς που έχουν στηθεί απέναντι από τη Λέσβο και τη Χίο, επιβεβαιώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο, τις πληροφορίες για μαζική μετακίνηση μεταναστών, μάλιστα από στρατόπεδα φιλοξενίας στην τουρκική ενδοχώρα αλλά και στον Εβρο, τα οποία είχαν τεθεί σε καραντίνα λόγω κρουσμάτων κορονοϊού.
Καλά πληροφορημένες πηγές τονίζουν ότι ακόμα και αν ουδείς από τους μετανάστες ή πρόσφυγες που διαπεραιώνονται δεν πάσχει από κορονοϊό, η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να τους θέσει σε 14ήμερη καραντίνα. Αν τις επόμενες ημέρες οι ροές αυξηθούν, η Αθήνα θα έλθει αντιμέτωπη με το εφιαλτικό σενάριο του να πρέπει να δημιουργήσει δίπλα στις υφιστάμενες δομές και αντίστοιχες για τη φιλοξενία όσων υποχρεωτικά πρέπει να τεθούν στην καραντίνα. Κάτι τέτοιο θα απειλούσε την αντοχή των υφιστάμενων δυνατοτήτων της Ελλάδας.
Ηδη, από το περασμένο Σάββατο το Λιμενικό Σώμα (Λ.Σ.) έχει ενισχυθεί και από μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.), προκειμένου να δοθεί σαφές και ισχυρό σήμα προς την Αγκυρα, ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε νέες πιέσεις στη θάλασσα, παρότι το συγκεκριμένο μέτωπο είναι πολύ πιο περίπλοκο. Σε ανώτατο υπηρεσιακό επίπεδο του υπουργείου Εξωτερικών, η Αθήνα έχει προχωρήσει στις απαραίτητες διαμαρτυρίες και έντονα διαβήματα προς την Αγκυρα, ιδιαίτερα για την τακτική των υπερπτήσεων οι οποίες λαμβάνουν ολοένα και πιο μόνιμα χαρακτηριστικά. Η χθεσινή ύφεση στη στρατιωτική κινητικότητα στο Αιγαίο δεν αξιολογείται παρά σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, το οποίο συνδέεται και με την αστάθεια στο εσωτερικό της Τουρκίας. Μόνο τις τελευταίες 48 ώρες ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε παραίτηση, εν συνεχεία την πήρε πίσω και ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εμφανίστηκε να «παίρνει πάνω του» τον πόλεμο κατά της πανδημίας.
Σημειώνεται, τέλος, ότι χθες, ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, με αφορμή συνέντευξη του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη («Εθνος»), κατηγόρησε την Αθήνα για διαστρέβλωση της πραγματικότητας «με στόχο την απόκρυψη των εγκλημάτων της Ελλάδας εναντίον των μεταναστών».
kathimerini