Κορονοϊός: Να αγοράσουν οι κυβερνήσεις τις πατέντες για τα τεστ ταχείας διάγνωσης

29/3/2020 22:13    ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος
Να αγοράσουν οι κυβερνήσεις τις πατέντες για τα τεστ ταχείας διάγνωσης, από όλες τις εταιρείες, και η συνολική επιστημονική έρευνα που έφερε σε τόσο μικρό διάστημα αυτό το αποτέλεσμα, να γίνει Δημόσιο Aγαθό και να μπορούν να παράγουν όλοι αυτά τα τεστ εγχώρια, προτείνει με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος.

Ο καθηγητής ο οποίος έχει οριστεί εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για ζητήματα που αφορούν στον κορονοϊό, επισημαίνει πως ο έλεγχος αυτής της πανδημίας μας έχει ήδη μάθει πόσο ανυπεράσπιστοι είμαστε όλοι απέναντι σε μια τέτοια απειλή και σημειώνει: «Μας κάνει μαθήματα για την αναγκαιότητα της κοινωνικής αλληλεγγύης και της επιστημονικής κατάρτισης. Τώρα είναι η ώρα να μας διδάξει τη σπουδαιότητα της αυτάρκειας της δημόσιας υγείας».

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Μόσιαλου που τιτλοφορείται: «Η επιστημονική έρευνα ως δημόσιο αγαθό - μια πρόταση για τον έλεγχο της πανδημίας»

«Παρακολουθώ καθημερινά από τον Ιανουάριο τη νόσο COVID-19, της οποίας οι επιπτώσεις έχουν υπερβεί, δυστυχώς, σε πολλές χώρες το δυναμικό των συστημάτων υγείας. Οι έγκριτες επιστημονικές ανακοινώσεις από τη συλλογή των αποτελεσμάτων στην πρώτη γραμμή, και των κλινικών δοκιμών που έχουν ήδη δημοσιευτεί, τροφοδοτούν τους επιστήμονες «στον πάγκο» για να περάσουν στην ανάπτυξη νέων διαγνωστικών τεστ.

Είναι η πρώτη φορά δηλαδή που βλέπουμε, σε αξιοσημείωτα μικρό χρονικό διάστημα και σε πραγματικό χρόνο, την δουλειά μέσα στο νοσοκομειακό περιβάλλον (κλινικό και εργαστηριακό), μέσω των γρήγορων διαδικασιών δημοσίευσης των επιστημονικών ανακοινώσεων, να επιταχύνει τις συνθήκες για να μεταφερθεί η πληροφορία στον πάγκο. Η ροή αλληλοτροφοδότησης είναι από τον πάγκο στην παραγωγή, όπου και μετά τα απαραίτητα τεστ θα επιστρέψει στην κλινική εν είδει τεστ ταχείας διάγνωσης, ώστε να διευκολύνει την διαχείριση ασθενών.

Ένα παράδειγμα τέτοιου τεστ είναι Το ID NOW Trademark της εταιρείας Abbott, όπου μπορεί σε θερμοκρασία δωματίου να ανιχνεύει σε 5 μόνο λεπτά εάν κάποιος ασθενής είναι θετικός στη νόσο (και σε 13 λεπτά εάν είναι αρνητικός). Η εταιρεία ελπίζει πως θα καταφέρει να παράγει 50.000 τεστ την ημέρα. Σύμφωνα όμως με την ανακοίνωση της εταιρείας η πλατφόρμα της Abbott εγκρίθηκε μεν από το FDA (την Αμερικανική Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων με άδεια Χρήσης Έκτακτης Ανάγκης (EUA)), αλλά θα διατίθεται μόνο στις Η.Π.Α.

Σε αυτό το διάστημα, από την πλευρά της πολιτικής της δημόσιας υγείας, δραστηριοποιούμαστε, κάνουμε ενστάσεις και παρεμβάσεις, και καταθέτουμε προτάσεις ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να γίνει το επόμενο βήμα από όσο περισσότερες χώρες γίνεται.

Να μία συγκεκριμένη πρόταση λοιπόν. Να αγοράσουν οι κυβερνήσεις τις πατέντες για όλα αυτά τα τεστ ταχείας διάγνωσης, από όλες τις εταιρείες, και η συνολική επιστημονική έρευνα που έφερε σε τόσο μικρό διάστημα αυτό το αποτέλεσμα, να γίνει Δημόσιο Aγαθό και να μπορούν να παράγουν όλοι αυτά τα τεστ εγχώρια.

Ο έλεγχος αυτής της πανδημίας μας έχει ήδη μάθει πόσο ανυπεράσπιστοι είμαστε όλοι απέναντι σε μια τέτοια απειλή. Μας κάνει μαθήματα για την αναγκαιότητα της κοινωνικής αλληλεγγύης και της επιστημονικής κατάρτισης. Τώρα είναι η ώρα να μας διδάξει τη σπουδαιότητα της αυτάρκειας της δημόσιας υγείας».


ΑΠΕ

Επόμενο Προηγούμενο
 

Ημέρες Θεάτρου 2025 με δωρεάν είσοδο

Ημέρες Θεάτρου 2025 με δωρεάν είσοδο

13:00 4/7/2025

Παρασκευή 4/7

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του Μιχάλη Χουρδάκη για τη σχολική στέγη

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του Μιχάλη Χουρδάκη για τη σχολική στέγη

11:16 4/7/2025

Και τις μαθητικές κατανομές στον Δήμο Καλαμαριάς

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

09:00 4/7/2025

Παρασκευή 4/7

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

20:00 3/7/2025

Σήμερα έως και Τετάρτη 9 Ιουλίου

Ο Δήμος Καλαμαριάς παρέλαβε δωρεάν ένα νέο απορριμματοφόρο ανακύκλωσης

Ο Δήμος Καλαμαριάς παρέλαβε δωρεάν ένα νέο απορριμματοφόρο ανακύκλωσης

17:41 3/7/2025

Mε ένα ολοκαίνουριο απορριμματοφόρο αποκλειστικά για τη συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών

Ημέρες Θεάτρου 2025 με δωρεάν είσοδο

Ημέρες Θεάτρου 2025 με δωρεάν είσοδο

12:00 3/7/2025

Πέμπτη 3/7

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Βυζάντιο, Ν. Κρήνη και Καραμπουρνάκι

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Βυζάντιο, Ν. Κρήνη και Καραμπουρνάκι

10:56 3/7/2025

Στο πλαίσιο του έργου «Αναπλάσεις πράσινων διαδρομών στο Δήμο Καλαμαριάς»

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

09:00 3/7/2025

Πέμπτη 3/7

Ιούλιος στην Καλαμαριά με «Μουσικές Πέμπτες δίπλα στη Θάλασσα»

Ιούλιος στην Καλαμαριά με «Μουσικές Πέμπτες δίπλα στη Θάλασσα»

18:34 2/7/2025

3/07 - 31/07

Στη Βουλή το θέμα των μαθητικών κατανομών στον Δήμο Καλαμαριάς

Στη Βουλή το θέμα των μαθητικών κατανομών στον Δήμο Καλαμαριάς

16:32 2/7/2025

Το θέμα των μαθητικών κατανομών στον Δήμο Καλαμαριάς

Κλασικά Έπιπλα