Καλαμαριά: Μήνυση από τον δήμο για τους καταπατητές του Κόδρα

25/3/2020 18:29    τι ανέφερε ο Δήμαρχος

«Πρόκειται για υγειονομική βόμβα που είναι έτοιμη να σκάσει. Ευτυχώς δεν καήκαμε μέσα στο ίδιο μας το σπίτι». Με αυτό τον τρόπο περιγράφουν κάτοικοι της Καλαμαριάς και πιο συγκεκριμένα περίοικοι της οδού Παπάγου, τον δρόμο που περνά μπροστά από το πρώην στρατόπεδο Κόδρα, την κατάσταση που οδήγησε στην μεγάλη πυρκαγιά τα ξημερώματα της προηγούμενης Τετάρτης και προκλήθηκε από άστεγους που χρησιμοποιούν τις εγκαταλειμμένες εγκαταστάσεις για να κοιμηθούν.

Παρατημένα κτίρια του πρώην στρατοπέδου που έχουν αφεθεί στην τύχη τους χρησιμοποιούνται από συγκεκριμένα άτομα και έχουν μετατραπεί σε αποθήκες σκουπιδιών με τα απορρίμματα μέσα σε αυτά, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που έχει εξασφαλίσει η «ΜτΚ» να σχηματίζουν λόφους (όχι στο κτίριο που κάηκε αλλά σε περισσότερα) και να αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία. Δυστυχώς, ο χώρος -τμήμα του οποίου έχει αποδοθεί στον δήμο Καλαμαριάς για την δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου- έχει μετατραπεί σε… μητροπολιτικό σκουπιδότοπο, ενώ πολλές είναι οι αναφορές και για την παρουσία επικίνδυνων αδέσποτων που επιτίθενται σε περαστικούς.


Μητροπολιτικός σκουπιδότοπος το πρώην στρατόπεδο Κόδρα


Όπως αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής στη «ΜτΚ» η πρόσφατη πυρκαγιά είναι αφορμή για να μεριμνήσουν οι υπεύθυνοι ώστε να απομακρυνθούν τα παραβατικά στοιχεία και τα άχρηστα αντικείμενα που έχουν συγκεντρωθεί εδώ και μήνες σε διάφορα κτίρια του πρώην στρατοπέδου Κόδρα. «Στο παρελθόν η προηγούμενη διοίκηση επιχείρησε την διοικητική αποβολή καταπατητών του χώρου. Από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάτι αποτελεσματικό» αναφέρει ο Γ.Μ. κάτοικος της περιοχής. Σύμφωνα με άλλη ένοικο πολυκατοικίας στην οδό Παπάγου, την Ε.Π. καθημερινά μέσα στο χώρο μπαίνουν οχήματα που μεταφέρουν σκουπίδια, μέταλλα και ανακυκλώσιμα υλικά. «Άλλοι τα αφήνουν, άλλοι τα παίρνουν. Είναι υλικά που αφαιρούν συγκεκριμένες ομάδες από τους μπλε κάδους και τα εναποθέτουν εντός των κτιρίων του πρώην στρατοπέδου» αναφέρει χαρακτηριστικά. «Η καθημερινότητά μας είναι φρικτή. Παντού σκουπίδια, ακαθαρσίες, παιδάκια τσαλαβουτάνε μέσα σε λάσπες και βρωμιές. Αυτό δεν είναι Μητροπολιτικό πάρκο αλλά μητροπολιτικός σκουπιδότοπος» λέει ο Γ.Μ. Οι κάτοικοι, οι οποίοι έχουν ενημερώσει στελέχη της διοίκησης αλλά και της αντιπολίτευσης για αυτά που παρατηρούν να συμβαίνουν καθημερινά εντός του χώρου του πρώην στρατοπέδου, δίπλα ακριβώς από τις εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ, φοβούνται ακόμα και για την σωματική τους ακεραιότητα, καθώς όπως λένε εντός του χώρου κυκλοφορούν ελεύθερα επικίνδυνα αδέσποτα που επιτίθενται σε περαστικούς. Ομάδα κατοίκων μάλιστα, συλλέγει ήδη υπογραφές προκειμένου να γνωστοποιήσει το θέμα σε Εισαγγελέα, Αστυνομία, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και δήμο Καλαμαριάς και καταγγέλλουν «διαχρονική αδιαφορία».

kodra.jpg


Αεροφωτογραφία που τραβήχτηκε την προηγούμενη Κυριακή και δείχνει τα κτίρια γεμάτα με σκουπίδια.

Μήνυση από το δήμο

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής, Γιάννη Δαρδαμανέλη το κτίριο στο οποίο εκδηλώθηκε πρόσφατα η μεγάλη πυρκαγιά δεν ανήκει στον δήμο, ωστόσο όπως υποστηρίζει «είναι ευκαιρία για να εισέλθουν εντός χώρου οι υπηρεσίες και να το καθαρίσουν». Ήδη, όπως ισχυρίζεται ο δήμαρχος Καλαμαριάς, μετά την φωτιά η διοίκηση του δήμου κατέθεσε μήνυση στο αστυνομικό τμήμα προκειμένου να απομακρυνθούν με την βοήθεια των Αρχών οι καταπατητές του χώρου. «Παίζουμε κρυφτό μαζί τους. Μπαίνουμε να τους εντοπίσουμε και αυτοί κρύβονται» λέει ο κ. Δαρδαμανέλης. Όπως σημειώνει ο καθαρισμός των κτιρίων που δεν έχουν παραχωρηθεί στο δήμο δεν είναι εύκολος, καθώς θα πρέπει να δοθεί άδεια είτε από το υπουργείο Άμυνας είτε από το υπουργείο Πολιτισμού και πιο συγκεκριμένα από την Εφορία Νεοτέρων Μνημείων καθώς πολλά από τα κτίσματα είναι χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο κ. Δαρδαμανέλης στη «ΜτΚ» γραφειοκρατικοί λόγοι είναι αυτοί που δεν επιτρέπουν στον δήμο να βάλει σε μια τάξη το πρώην στρατόπεδο, λέει ότι η αστυνομία μπαίνει μέσα στο χώρο και απομακρύνει άτομα με παραβατικές συμπεριφορές, οι οποίοι ωστόσο επιστρέφουν, ενώ ελπίζει πως όταν ανοίξει ο καιρός τα παραπάνω φαινόμενα θα περιοριστούν. «Για να πάρουμε άδεια από την εφορία και να μπούμε σε ένα κτίριο μας ζητούσαν… τοπογραφικό» σημειώνει ο κ. Δαρδαμανέλης και συμπληρώνει πως δεν μπορεί να δοθεί η ασφάλεια του ακινήτου και η περιφρούρησή του σε εταιρία security καθώς η έκταση είναι πολύ μεγάλη (περίπου 300 στρέμματα). «Πρέπει το στρατόπεδο να ενταχθεί στην καθημερινότητά μας για να περιοριστούν όλα τα παραπάνω φαινόμενα» υποστηρίζει ο κ. Δαρδαμανέλης.

kodra-stratopedo.jpg


«Δήμαρχε κάνε κάτι…»

«Δυστυχώς, ένα στολίδι για την Καλαμαριά, ένας πνεύμονας πρασίνου για όλη τη Θεσσαλονίκη, έχει αφεθεί στο έλεος καταπατητών, έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο και σε χώρο ανομίας, με τη διαχρονική ανοχή των διοικήσεων του δήμου μας. Ο δήμος Καλαμαριάς παρακολουθεί άπρακτος και αδρανής εδώ και χρόνια τη λειτουργία, εντός του χώρου του πρώην Στρατοπέδου, παράνομου κυνοκομείου, την παρουσία καταπατητών και ρακοσυλλεκτών, ενώ έχει ανεχτεί -ή και ακόμα και έχει συμμετάσχει κατά το παρελθόν- την παράνομη απόθεση μπάζων και ογκωδών υλικών» υποστηρίζει από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης «Καλαμαριά Πρώτη Μπροστά», Άρης Τεμεκενίδης.

kodra-stratopedo-fotia.jpg


Μιλώντας στη «ΜτΚ» ο κ. Τεμεκενίδης υποστηρίζει πως κάθε δεκαπενθήμερο σημειώνεται και μια επίθεση σκυλιών σε βάρος κάποιου περαστικού. «Είναι δημόσια έκταση. Ο καθένας δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει» σημειώνει και ζητά να εκδιωχτούν οι καταπατητές. «Καλούμε τη διοίκηση του δήμου να πράξει τα δέοντα και να μην αναλωθεί για άλλη μια φορά σε δικαιολογίες και υπεκφυγές. Σε κάθε περίπτωση, ο δήμαρχος και η διοίκηση είναι υποχρεωμένοι να κατονομάσουν όσους θεωρούν ότι στέκονται ως εμπόδια στις αναγκαίες ενέργειες καθαρισμού, απομάκρυνσης των καταπατητών και ευπρεπισμού του χώρου, ώστε να είναι στη διάθεσή όλων των Καλαμαριωτών» σχολιάζει ο κ. Τεμεκενίδης.


makthes

Επόμενο Προηγούμενο
 
Social Media - Thessaloniki
Η UNICEF για πρώτη φορά ιδρύει μόνιμο γραφείο στην Ελλάδα

Η UNICEF για πρώτη φορά ιδρύει μόνιμο γραφείο στην Ελλάδα

20:10 20/11/2020

εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου

Η Pfizer και η BioNTech καταθέτουν αίτημα αδειοδότησης για το εμβόλιο του κορονοϊού

Η Pfizer και η BioNTech καταθέτουν αίτημα αδειοδότησης για το εμβόλιο του κορονοϊού

20:03 20/11/2020

Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων

Οκτώ κλίνες ΜΕΘ-COVID κενές στη Θεσσαλονίκη

Οκτώ κλίνες ΜΕΘ-COVID κενές στη Θεσσαλονίκη

19:59 20/11/2020

45 στην Αττική, 96 στην επικράτεια

Θεσσαλονίκη: Σε ρητή δικάσιμο οι έξι κατηγορούμενοι για την κινητοποίηση του Πολυτεχνείου

Θεσσαλονίκη: Σε ρητή δικάσιμο οι έξι κατηγορούμενοι για την κινητοποίηση του Πολυτεχνείου

19:55 20/11/2020

Εισαγγελία Πρωτοδικών

Θεσσαλονίκη: Δύο κλινικές επιτάχθηκαν από το Υπουργείο Υγείας

Θεσσαλονίκη: Δύο κλινικές επιτάχθηκαν από το Υπουργείο Υγείας

19:52 20/11/2020

οι κλινικές Σαραφιανού και Γενική

Καλαμαριά: Νέοι θα ταξιδέψουν στην Ευρώπη στα χνάρια του 1821! Κάνε την αίτηση

Καλαμαριά: Νέοι θα ταξιδέψουν στην Ευρώπη στα χνάρια του 1821! Κάνε την αίτηση

18:31 20/11/2020

από 18 έως 21 ετών

Βρες τη σειρά απ’ τον guest star της: Θα κάνεις το 10/10 στο πιο δύσκολο τηλεοπτικό κουίζ όλων των εποχών;

Βρες τη σειρά απ’ τον guest star της: Θα κάνεις το 10/10 στο πιο δύσκολο τηλεοπτικό κουίζ όλων των εποχών;

15:36 20/11/2020

Ναι, είναι το πιο δύσκολο όλων των εποχών

Πάνω από 2 λάθη ντροπή: Αν δεν ξέρεις τι σημαίνουν αυτές οι 10 αγγλικές λέξεις, τότε δώσε το Lower σου πίσω

Πάνω από 2 λάθη ντροπή: Αν δεν ξέρεις τι σημαίνουν αυτές οι 10 αγγλικές λέξεις, τότε δώσε το Lower σου πίσω

15:35 20/11/2020

θα τα καταφέρεις;

Κύριοι, σε λίγο θα πηδάμε απ’ τα μπαλκόνια…

Κύριοι, σε λίγο θα πηδάμε απ’ τα μπαλκόνια…

15:29 20/11/2020

πώς δεν το ’χουμε κάνει ακόμα;

Σκληρό ροκ: Τα 2 μέτρα που έρχονται από Δευτέρα για να κάνουμε Χριστούγεννα χωρίς lockdown

Σκληρό ροκ: Τα 2 μέτρα που έρχονται από Δευτέρα για να κάνουμε Χριστούγεννα χωρίς lockdown

14:30 20/11/2020

τα κρουσματα δε λενε να πέσουν

Κλασικά Έπιπλα