Τουλάχιστον οκτώ με δέκα χιλιάδες είναι όσοι έχουν μολυνθεί αυτή τη στιγμή στη χώρα μας από τον κορωνοϊό. Οι αριθμοί αυτοί προκύπτουν από τα μαθηματικά μοντέλα που συνεχίζουμε να παρακολουθούμε για την διασπορά του ιού στη χώρα μας ανέφερε στην ενημέρωσή του ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.
«Η καμπύλη της επιδημίας στην Ελλάδα δείχνει σαν να έχει βάλει κάποιο φρένο χαίρομαι που δεν βλέπω αυτή τη δραματική αύξηση, αγοράσαμε χρόνο, μακάρι να αγοράσουμε κι άλλο χρόνο, δεν μπορώ να πω ότι έχει μειωθεί, αλλά ούτε και ότι έχει αυξηθεί δραματικά» είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Επίσης εκτίμησε ότι η πορεία της Πανδημίας στην Ελλάδα είναι ανάλογη της τιτάνιας προσπάθειας που γίνεται για να την ελέγξουμε. «Ελπίζω ότι θα συνεχίσω να είμαι εντός των προβλέψεων είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:
«Ο αριθμός των σοβαρών περιπτώσεων που είναι το προϊόν από τα δύο άγνωστα μεγέθη, δηλαδή του πόσοι έχουν μολυνθεί ή νοσούν σοβαρά ή πεθαίνουν. Αυτός ο αριθμός γνωρίζουμε ότι αυξάνει δραματικά αν επιτρέψουμε στη νέα λοίμωξη να εξαπλωθεί», ανέφερε και είπε με έμφαση ότι αυτό το ξέρουμε με σιγουριά και αυτή τη στιγμή είναι πολύ σημαντικό να μην επιβαρυνθεί περισσότερο απ όσο αντέχει το σύστημα υγειάς. «Είναι πιο σημαντικό οι ασθενείς που νοσούν ελαφρά, να απομονώνονται παρά να ελέγχονται» γιατί χωρίς μέτρα έλεγχου ο αριθμός των κρουσμάτων θα αυξάνεται δραματικά έως ότου μολυνθεί το 50% του πληθυσμού. Ακόμα και σε χώρες με πολύ καλό σύστημα αυτό δεν έχει συμβεί πρόσθεσε.Για κάθε ένα ασυμπτωματικό ασθενή υπάρχει τουλάχιστον ένας ασυμπτωματικός ή ένας με ελαφρά συμπτώματα. Γι αυτό είναι σημαντικό μέτρο ο περιορισμός των επαφών.
«Τα μέτρα δεν πρέπει να χαλαρώσουν γιατί η μετάδοση θα αυξηθεί με μαθηματική ακρίβεια όπως και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων της νόσου» τόνισε.
Ο κύριος Τσιόδρας αναφερόμενος στα αριθμητικά δεδομένα εξέλιξης της επιδημία ανέφερε ότι το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 71 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στην Ελλάδα στα 695. Τα κρούσματα καταγράφηκαν κυρίως στην Αττική, αλλά κατανέμονται πλέον σε 28 γεωγραφικές ενότητες της χώρας. Το 56% αφορά άντρες. Από το σύνολο των θετικών στον κορωνοϊό, 114 νοσηλεύονται στα νοσοκομεία εκ των οποίων 35 σε ΜΕΘ, οι 34 άνδρες και μόλις μόνο μια γυναίκα. Ο μέσος όρος ηλικίας όσο νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι τα 68 έτη. Μέχρι σήμερα 17 άνθρωποι, 14 άντρες και τρεις γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 76 έτη, έχουν καταλήξει από επιπλοκές του κορωνοϊού. Οι περισσότεροι είχαν κι άλλα υποκείμενα νοσήματα.Τα καλά νέα είναι ότι 29 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία αναφοράς.
Ο κύριος Τσιόδρας είπε ακόμα ότι υπάρχουν πολλά που δε γνωρίζουμε για το νέο ιό, αλλά συνεχίζεται η παρατήρηση του με εντατικούς ρυθμούς σε διεθνές επίπεδο. Σε ερώτηση για τα άλλα πιθανά συμπτώματα πέραν του πυρετού και το βήχα που μπορεί να εμφανίζονται στην αρχή της λοίμωξης με κορωνοϊό, τόνισε ότι υπάρχουν νεότερα επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν ότι κάποιοι από αυτούς που μολύνονται με τον ιό, μπορεί να έχουν γαστρεντερικά προβλήματα. «Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο το γνωρίζουμε για τους κορονοϊούς, Αυτό που μας εκπλήσσει είναι η απώλεια όσφρησης που φαίνεται ότι καταγράφεται σε κάποιους».
Αναφερόμενος στην θεραπεία είπε ότι ήδη έχουν δοθεί οι κατευθυντήριες γραμμές από την ελληνική εταιρεία λοιμώξεων στους γιατρούς για το πως θα χρησιμοποιούν τα φάρμακα στους ασθενείς με κορωνοϊό. Σε άλλη ερώτηση για το αν η χορήγηση των φαρμάκων στο πρώτο 48ωρο μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να μην νοσήσουν βαριά, είπε ότι αυτό αποτελεί ένα από τα μεγάλα άγνωστα στοιχεία του ιού και της αντιμετώπισης του και κατέληξε ότι είναι σημαντικό για τους ασθενείς που νοσούν βαριά να θεραπεύονται όσο γίνεται πιο σωστά και άμεσα.
Ο κος Τσιόδρας επίσης αναφέρθηκε σε μία μεγάλη μελέτη που κάνει ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας την «αλληλεγγύη» με τέσσερα διαφορετικά είδη θεραπειών, την συνδυαστική με δύο φάρμακα, ένα νέο φάρμακο που χρησιμοποιείται για τον ιό Έμπολα και την χλωροκίνη. Όπως εξήγησε, με βάση τα διεθνή στοιχεία το 50% των διασωληνωμένων, καταφέρνουν να βγουν από την μηχανική υποστήριξη και να βελτιώσουν σημαντικά την κατάσταση της υγείας τους και συμπλήρωσε πως «έχουμε δει ασθενείς και στη χώρα μας που με τις θεραπείες βελτιώθηκα και οριακά απέφυγαν την διασωλήνωση».
Κοινωνική ευθύνη, αλληλεγγύη και πατριωτισμό ζήτησε από τους πολίτες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας
Κοινωνική ευθύνη, αλληλεγγύη και πατριωτισμό ζήτησε από τους πολίτες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας παρουσιάζοντας το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στην αύξηση των κλινών ΜΕΘ και των απλών κλινών για την νοσηλεία ασθενών με Covid 19, στα νοσοκομεία που έχουν ορισθεί για την αντιμετώπιση της επιδημίας σε ολόκληρη την χώρα και στις προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Έδωσε ιδιαίτερη σημασία στη συνεργασία με την Επίτροπο Υγείας της ΕΕ και τον ΠΟΥ και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση έδωσε τεράστια μάχη για να εξασφαλίσει ιατροφαρμακευτικό υλικό και μέσα ατομικής προστασίας και ευχαρίστησε εκ μέρους της κυβέρνησης τόσο την Κίνα που απέστειλε υλικό όσο και τους υπόλοιπους δωρητές.
Κάλεσε τέλος τους πολίτες που επιθυμούν να προσφέρουν εθελοντικά διοικητική τεχνική και όποια άλλη υποστήριξη είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της επιδημίας.
«Από τον Ιανουάριο ορίσαμε τα 13 νοσοκομεία αναφοράς και πραγματοποιήσαμε υπό τον συντονισμό του ΕΚΑΒ, ασκήσεις ετοιμότητας» σημείωσε ο υπουργός Υγείας ευχαριστώντας θερμά τον Σωτήρη Τσιόδρα για ό,τι έχει προσφέρει και θα συνεχίσει να προσφέρει στη μάχη κατά του κορωνοϊού ανοίγοντας τη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας προς τους ιατρικούς συντάκτες για την εξέλιξη της πανδημίας COVID -19 στην Ελλάδα.
Όπως είπε ο υπουργός συνεχίζεται η σταδιακή λειτουργία νέων ΜΕΘ σημειώνοντας ότι «πριν από δύο μήνες το ΕΣΥ είχε 565 κλίνες ΜΕΘ, σε αυτό προσθέσαμε 80 από τον ιδιωτικό τομέα για την έξαρση της γρίπης. Έχουμε προσθέσει στο σύστημα 38 κλίνες ΜΕΘ από τα στρατιωτικά νοσοκομεία καθώς και ολόκληρο το ΝΙΜΙΤΣ που θα χρησιμοποιηθεί ως νοσοκομείο για τον κορωνοϊό».
Συνολικά υπολογίζεται πως 2158 κλίνες έχουν δεσμευθεί για ασθενείς με COVID -19 και όπως είπε ο κ. Κικίλιας, Παμακάριστος, ΝΙΜΙΤΣ, πτέρυγες του Αγία Βαρβάρα και το θεραπευτήριο «Άττικα» στην Ελευσίνα θα δέχονται αποκλειστικά ασθενείς με COVID-19. «Είναι στο χέρι σας να συνεχίσει να αντέχει το εθνικό σύστημα υγείας» σημείωσε ο υπουργός Υγείας και συμπληρώνοντας ότι θα γίνουν όσες προσλήψεις χρειαστούν για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
real