Θηλασμός- Κορονοϊός : Οι οδηγίες της Ελληνικής Νεογνολογικής Εταιρείας

23/3/2020 14:10    αναπ. καθηγητής Νεογνολογίας
Ο θηλασμός αποτελεί προτιμώμενη επιλογή, εάν μια μητέρα έχει επιβεβαιωμένο Covid-19 χωρίς να εμφανίζει συμπτώματα ή βρίσκεται σε διαδικασία ανάρρωσης ή περιμένει το αποτέλεσμα του τεστ, σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες της Ελληνικής Νεογνολογικής Εταιρείας (ΕΝΕ). Στις οδηγίες αναφέρεται, μάλιστα, ότι προτιμώμενη είναι και η από κοινού νοσηλεία μητέρας και νεογνού στο ίδιο δωμάτιο απομόνωσης.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής Νεογνολογίας στο ΑΠΘ και πρόεδρος της Ελληνικής Νεογνολογικής Εταιρείας Γεώργιος Μητσιάκος, οι μητέρες που ανήκουν στις περιπτώσεις αυτές επιβάλλεται να ακολουθούν αυστηρά μέτρα πρόληψης της μετάδοσης του ιού, δηλαδή να φορούν μάσκα, να προστατεύουν το νεογνό από τις εκκρίσεις του αναπνευστικού, να πλένουν σχολαστικά τα χέρια πριν από τον θηλασμό, να μη φιλούν το νεογνό και να μην δέχονται επισκέψεις. Εάν το νεογνό παραμένει στο ίδιο δωμάτιο με τη μητέρα, η κούνια του θα πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων από τη μητέρα. Επίσης, αν η μητέρα αντλεί το γάλα της με χειροκίνητη ή ηλεκτρική αντλία επιβάλλεται το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών και ο σχολαστικός καθαρισμός της αντλίας πριν και μετά τη χρήση, καθώς και ο καθαρισμός των δοχείων αποθήκευσης του γάλακτος σε περίπτωση που δεν υπάρχουν αποστειρωμένα δοχεία μιας χρήσης, και το γάλα είναι καλύτερα να το δίνει στο νεογνό κάποιο άλλο πρόσωπο πέραν της μητέρας.

Στις οδηγίες της ΕΝΕ αναφέρεται ότι: εάν η μητέρα εμφανίζει σοβαρά συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (με πυρετό, βήχα και αναπνευστικές εκκρίσεις), το νεογνό θα πρέπει να νοσηλεύεται απομονωμένο από τη μητέρα προσωρινά, εν αναμονή του αποτελέσματος του real- time PCR (RT-PCR) για SARS-CoV-2 της μητέρας. Εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό θα πρέπει να απομονωθεί το νεογνό από τη μητέρα και να παρακολουθείται ανάλογα με την κλινική του κατάσταση.

Όσον αφορά τις επίτοκες, που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό SARS-CoV2 καθώς και όσες θεωρούνται ύποπτες για Covid-19, οι οδηγίες της ΕΝΕ αναφέρουν ότι ο τοκετός πρέπει να γίνεται σε αίθουσα τοκετού ή αίθουσα χειρουργείου με αρνητική πίεση και κατάλληλο εξοπλισμό απομόνωσης. Το νοσηλευτικό και το ιατρικό προσωπικό της αίθουσας τοκετών πρέπει να είναι εξοπλισμένο με τον ειδικό εξοπλισμό (σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ) κατά τη διαδικασία της αναζωογόνησης σε κάθε επιβεβαιωμένη ή/και ύποπτη για Covid-19 επίτοκο. Δεν συστήνεται, δε, καθυστερημένη απολίνωση του ομφαλίου λώρου.

«Το νεογνό θα πρέπει αρχικά να απομονώνεται σε δωμάτιο αρνητικής πίεσης ή σε περίπτωση που το νοσηλευτικό ίδρυμα δεν διαθέτει αυτό τον χώρο, τότε η απομόνωση να γίνεται σε δωμάτιο όπου ο αέρας του θα φιλτράρεται μέσω φίλτρων υψηλής απόδοσης αέρα (HEPA) και στη συνέχεια να διενεργείται ο έλεγχος για ανίχνευση του SARS-CoV-2. Ιδανικά, θα πρέπει να υπάρχουν τρεις ξεχωριστοί θάλαμοι: μετάβασης, απομόνωσης και γενικής διαχείρισης και η κατανομή πρέπει να γίνεται ανάλογα με την καταχώρηση του περιστατικού ως ύποπτου ή επιβεβαιωμένου. Η είσοδος και η έξοδος από τους θαλάμους απομόνωσης πρέπει να γίνονται βάσει πρωτοκόλλου υγιεινής και προστασίας καθώς και διαχείρισης του μολυσματικού εξοπλισμού. Δεν επιτρέπεται η επίσκεψη σε νεογνά με Covid-19. Η αντιμετώπιση στηρίζεται κυρίως στις γνώσεις από την κλινική εμπειρία σε ενήλικες και σε λίγες περιπτώσεις αντιμετώπισης παιδιών και νεογνών. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη φαρμακευτική θεραπεία για τον SARS-CoV-2, ακριβώς όπως τον MERS-CoV και τον SARS-CoV. Τα συμπωματικά και υποστηρικτικά μέτρα είναι ο βασικός άξονας της αντιμετώπισης των νεογνών με COVID-19 λοίμωξη», αναφέρουν -μεταξύ άλλων- οι οδηγίες.




Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki