Kορωνοϊός: Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τη μετάδοση από τα κατοικίδια

18/3/2020 20:33    Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος
Σε μια σειρά ερωτημάτων απαντά ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος (ΠΚΣ), που αφορούν τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 και τα δεσποζόμενα, αλλά και τα αδέσποτα, ζώα συντροφιάς.

Θέλοντας, λοιπόν, να ενημερώσει τους πολίτες για τα ζώα συντροφιάς, άντλησε στοιχεία από δημοσιεύσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, της WSAVA (Παγκόσμια Κτηνιατρική Ένωση για τα Μικρά Ζώα), της FECAVA (Ομοσπονδία Κτηνιατρικών Ενώσεων Ζώων Συντροφιάς), της FVE (Πανευρωπαϊκή Ένωση Κτηνιάτρων), της AVMA (Αμερικανική Κτηνιατρική Ένωση) και της EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων).

Στη σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου αναφέρεται ότι η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα με στόχο την πρόληψη, αλλά και τη θεραπεία του νέου ιού, SARS-COV-2, που και επίσημα αποτελεί πανδημία.

Τι υποστηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Αναφέρεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), στο ερώτημα αν τα ζώα μπορούν να μεταδώσουν τον ιό ή όχι, δηλώνει ότι, επί του παρόντος, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα κατοικίδια κινδυνεύουν να μολυνθούν από τον νέο κορωνοϊό.

Οι κορωνοϊοί (Coronavirus) παρατηρούνται σε πολλά είδη ζώων: κανένας από αυτούς δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Στον άνθρωπο, την τελευταία εικοσαετία, εμφανίστηκαν κορωνοϊοί, όπως ο SARS και, φυσικά, ο κορωνοϊός SARS-COV-2. Αν και είναι πιθανό οι λοιμώξεις αυτές, που αφορούν ανθρώπους, να άρχισαν από κάποιο ζώο, κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί επαρκώς.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ δεν υπάρχουν ενδείξεις πως ζώα, όπως οι σκύλοι και οι γάτες, μπορούν να μολυνθούν με τον κορωνoϊό SARS-COV-2. Με τα σημερινά δεδομένα τα ζώα δεν αποτελούν πηγή μόλυνσης, ή δεξαμενές επιβίωσης του SARS-COV-2, αλλά ούτε νοσούν από αυτόν.

Οι άνθρωποι που χειρίζονται δεσποζόμενα ή αδέσποτα ζώα είναι απόλυτα ασφαλείς, αρκεί να τηρούν τα βασικά μέτρα υγιεινής, όπως, για παράδειγμα, το πλύσιμο των χεριών πριν και μετά την επαφή με ζώα, με το φαγητό τους, ή με αντικείμενα της ατομικής υγιεινής τους.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μία κατάσταση που εξελίσσεται διαρκώς και οι πληροφορίες θα ανανεώνονται, καθώς θα είναι διαθέσιμες. Αν κάτι είναι χρήσιμο αυτήν τη στιγμή, είναι να επιδείξουμε όλοι και όλες ψυχραιμία και να ακολουθούμε τους κανόνες που η διεθνής επιστημονική κοινότητα προτείνει. Για όλους οι μέρες είναι δύσκολες. Όμως, όπως έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν, είναι σαφώς αντιμετωπίσιμες.

Ο σκύλος που βρέθηκε με «ασθενώς θετικό» αποτέλεσμα στο Χονγκ Κονγκ

Σε ό,τι αφορά το πρόσφατο δημοσίευμα για την απομόνωση κορωνοϊού από έναν σκύλο, που ανήκει σε μια γυναίκα η οποία ασθενούσε από SARS-COV-2 στο Χονγκ Κονγκ, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο σκύλος δεν μολύνθηκε από την ιδιοκτήτρια, ή από κάποια μολυσμένη επιφάνεια.

Από τον σκύλο λήφθηκαν επιχρίσματα, από τη ρινική κοιλότητα και το στόμα του, τα οποία βρέθηκαν «ασθενώς θετικά» στον ιό SARS-COV-2.

Όμως, οι επιπτώσεις από ένα «ασθενώς θετικό» αποτέλεσμα εξέτασης είναι ασαφείς, και είναι άγνωστο αν η παρουσία του ιού οφείλεται σε λοίμωξη, περιβαλλοντική μόλυνση, διασταυρούμενη αντιδραστικότητα, ή, ακόμα, και σε πιθανά προβλήματα με την ίδια τη διαδικασία της εξέτασης.

Εκπρόσωποι του Χονγκ Κονγκ δήλωσαν ότι ο σκύλος δεν είχε άλλα κλινικά συμπτώματα ασθένειας. Έχει τεθεί σε καραντίνα, δέχεται φροντίδα, και θα συνεχίσει να παρακολουθείται, αλλά και να εξετάζεται, έτσι ώστε να ελέγχεται η κατάστασή του.

Οι οδηγίες της Παγκόσμιας Κτηνιατρικής Ένωσης για τα Μικρά Ζώα

Ο ΠΚΣ παραθέτει τις οδηγίες της Παγκόσμιας Κτηνιατρικής Ένωσης για τα Μικρά Ζώα (WSAVA) για τη διαχείριση των κατοικίδιων, οι οποίες απαντούν σε τέσσερις ερωτήσεις:

1. Αν το κατοικίδιό μου έχει έρθει σε επαφή με κάποιον που νοσεί με SARS-CoV-2, μπορεί να μεταδώσει την ασθένεια σε άλλους ανθρώπους;

Παρόλο που δεν έχουμε με ασφάλεια αυτή την πληροφορία, υπάρχουν περιορισμένες ενδείξεις ότι τα ζώα συντροφιάς μπορούν να μολυνθούν και να μεταδώσουν τον SARS-Cov-2. Δεν γνωρίζουμε, επίσης, αν μπορούν να νοσήσουν από αυτόν τον νέο κορωνοϊό.

Επιπλέον, δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή αποδείξεις ότι τα ζώα συντροφιάς μπορούν να αποτελέσουν πηγή μόλυνσης για τους ανθρώπους.

2. Τι πρέπει να κάνω, αν το κατοικίδιό μου εμφανίσει μια ανεξήγητη ασθένεια και έχει έρθει σε επαφή με καταγεγραμμένη λοίμωξη από SARS-CoV-2;

Δεν γνωρίζουμε ακόμα αν τα ζώα συντροφιάς μπορούν να μολυνθούν από τον SARS-CoV-2, ή να νοσήσουν με SARS-CoV-

2. Αν το κατοικίδιό σας εμφανίσει κάποια ανεξήγητη ασθένεια και έχει έρθει σε επαφή με άτομο με SARS-CoV-2, επικοινωνήστε με το γιατρό που παρακολουθεί τον ασθενή. Αν στην περιοχή σας υπάρχει δημόσιος κτηνιατρικός φορέας, ο επαγγελματίας υγείας μπορεί να επικοινωνήσει μαζί του, ή με κάποιον άλλον αρμόδιο φορέα. Αν ο δημόσιος κτηνιατρικός φορέας της περιοχής σας, ή άλλος δημόσιος ιατρικός φορέας, σας συμβουλεύσει να πάτε το κατοικίδιό σας σε κτηνιατρική κλινική, επικοινωνήστε με την κλινική πριν από την επίσκεψή σας και ενημερώστε τους ότι φέρνετε κατοικίδιο που έχει εκτεθεί σε άτομο με SARS-CoV-2. Αυτό θα επιτρέψει στην κλινική να ετοιμάσει έναν χώρο απομόνωσης. Μη μεταφέρετε το ζώο σε κτηνιατρική κλινική, παρά μόνον αν έχετε λάβει σχετική οδηγία από υπάλληλο δημόσιου ιατρικού φορέα.

3. Τι ανησυχίες υπάρχουν σχετικά με τα κατοικίδια που έχουν έρθει σε επαφή με άτομα που έχουν μολυνθεί από αυτόν τον ιό;

Παρόλο που φαίνεται ότι ο SARS-CoV-2 προήλθε από ζωϊκή πηγή, πλέον εξαπλώνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η εξάπλωση αυτή θεωρείται ότι συμβαίνει, κυρίως, μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων που παράγονται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φταρνίζεται. Αυτή τη στιγμή δεν είναι σαφές πόσο εύκολα και με τι ισχύ αυτός ο ιός μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων. Το πιο σημαντικό είναι ότι υπάρχουν περιορισμένες ενδείξεις ότι τα ζώα συντροφιάς, συμπεριλαμβανομένων των κατοικιδίων, όπως οι σκύλοι και οι γάτες, μπορούν να μολυνθούν από τον SARS-CoV-2. Παρόλο που δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα κατοικίδια παίζουν ρόλο στην επιδημιολογία του SARS-CoV-2, θα πρέπει στην κλινική να τηρείται αυστηρή υγιεινή χεριών καθ’ όλη τη διάρκεια της κτηνιατρικής επαφής, ειδικά αν πρόκειται για ζώο που έχει έρθει σε επαφή με μολυσμένο άτομο.

4. Τι πρέπει να γίνει με τα κατοικίδια ζώα σε περιοχές όπου ο ιός είναι ενεργός;

Επί του παρόντος, υπάρχουν περιορισμένες ενδείξεις ότι τα κατοικίδια μπορούν να μολυνθούν από τον νέο κορωνοϊό. Παρόλο που δεν έχουν αναφερθεί κατοικίδια ή άλλα ζώα που να έχουν νοσήσει με SARS-CoV-2, μέχρι να γνωρίζουμε περισσότερα, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων θα πρέπει να αποφεύγουν να έρχονται σε επαφή με άγνωστα ζώα και πάντα να πλένουν τα χέρια τους πριν και μετά την επαφή τους με ζώα. Αν οι ιδιοκτήτες νοσήσουν με SARS-CoV-2, θα πρέπει να αποφύγουν την επαφή με τα κατοικίδιά τους, όπως το να τα χαϊδεύουν, να τα αγκαλιάζουν, να τα αφήνουν να τους φιλούν, ή να τους γλείφουν, να μοιράζονται το ίδιο φαγητό. Αν πρέπει οπωσδήποτε να φροντίσουν το κατοικίδιό τους, ή να έρθουν σε επαφή με ζώα όσο είναι άρρωστοι, θα πρέπει να πλένουν τα χέρια τους πριν και μετά την επαφή μαζί τους και να φορούν μάσκα.Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος - ygeiamou
Επόμενο Προηγούμενο
 
Social Media - Thessaloniki
Μαζικοί έλεγχοι στην Ξάνθη λόγω συνεχών κρουσμάτων κορονοϊού

Μαζικοί έλεγχοι στην Ξάνθη λόγω συνεχών κρουσμάτων κορονοϊού

12:19 4/6/2020

τι αποφασίστηκε

Συναγερμός για κινητικότητα μεταναστών στον Έβρο

Συναγερμός για κινητικότητα μεταναστών στον Έβρο

12:14 4/6/2020

τι λένε κυβερνητικές πηγές

Θεσσαλονίκη: 34χρονη ήρθε αντιμέτωπη με τον κλέφτη του σπιτιού της

Θεσσαλονίκη: 34χρονη ήρθε αντιμέτωπη με τον κλέφτη του σπιτιού της

12:09 4/6/2020

Γενική Αστυνομική Διεύθυνση

Τώρα - Έκτακτη διακοπή νερού στην Καλαμαριά

Τώρα - Έκτακτη διακοπή νερού στην Καλαμαριά

11:38 4/6/2020

ΕΥΑΘ

Ο καιρός σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Ο καιρός σήμερα στη Θεσσαλονίκη

11:34 4/6/2020

πρόγνωση

Ο δολοφόνος της δασκάλας: Αν καταφέρεις να τον βρεις από μια ασήμαντη λεπτομέρεια, τότε είσαι διάνοια

Ο δολοφόνος της δασκάλας: Αν καταφέρεις να τον βρεις από μια ασήμαντη λεπτομέρεια, τότε είσαι διάνοια

01:27 4/6/2020

Μήπως είσαι γεννημένος ντετέκτιβ

Νέα τροπή στην υπόθεση της μικρής Μαντλίν: Ταυτοποιήθηκε ύποπτος για την εξαφάνισή της

Νέα τροπή στην υπόθεση της μικρής Μαντλίν: Ταυτοποιήθηκε ύποπτος για την εξαφάνισή της

23:44 3/6/2020

βιντεο

Κορονοϊός: Στους 382.016 οι νεκροί σε όλον τον κόσμο

Κορονοϊός: Στους 382.016 οι νεκροί σε όλον τον κόσμο

23:23 3/6/2020

πάνω από 6,4 εκατ. τα κρούσματα

Θεσσαλονίκη: Εγκρίθηκε το πολεοδομικό σχέδιο για την ανάπλαση της ΔΕΘ

Θεσσαλονίκη: Εγκρίθηκε το πολεοδομικό σχέδιο για την ανάπλαση της ΔΕΘ

22:38 3/6/2020

"πράσινο φως"

12/12 ούτε με αίτηση: Θα βρεις τη σειρά από το μέρος που δούλευε ο πρωταγωνιστής της;

12/12 ούτε με αίτηση: Θα βρεις τη σειρά από το μέρος που δούλευε ο πρωταγωνιστής της;

22:11 3/6/2020

Εργασία και χαρά...

Κλασικά Έπιπλα