Κορονοϊός: Επίδομα 800 ευρώ για κάθε εργαζόμενο και καταβολή μέρους ενοικίων

18/3/2020 13:12    Τα δέκα μέτρα
Η υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής και του αγαθού της δημόσιας υγείας αποτελούν προτεραιότητες και έπεται η οικονομία, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων με φόντο την κρίση με τον κορονοϊό.

Παρουσιάζοντας τη δεύτερη δέσμη μέτρων, ο κ. Σταϊκούρας ανέπτυξε τους βασικούς άξονες, ανακοινώνοντας δέκα μέτρα. Σε αυτά περιλαμβάνονται αποζημίωση 800 ευρώ σε εργαζόμενους και μερική κάλυψη ενοικίου.

Βασικοί άξονες:

1. Αναστολές φόρων και εισφορών επιχειρήσεων. Αφορά όλες τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται δραστικά. Τα μέτρα είναι οριζόντια και αφορούν επιχειρήσεις είτε μένουν ανοιχτές είτε κλείνουν με κυβερνητική εντολή ή με δική τους επιθυμία Οι ΚΑΔ θα οριστούν από το υπουργείο Οικονομικών σε συνδυασμό με τις σχετικές αποφάσεις απαγόρευσης λειτουργίας. Η περίοδος εφαρμογής αφορά τον Μάρτιο και αν απαιτηθεί θα δοθεί παράταση.

Αναστέλλονται έως τέλη Ιουλίου καταβολή οφειλών ΦΠΑ πληρωτέες τον Μάρτιο
Αναστέλλονται βεβαιωμένες οφειλές στις ΔΟΥ
Αναστέλλεται η καταβολή δόσεων ή ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής.
Προϋπόθεση αναστολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

2. Χρηματοδότηση με διευρυμένο πλαίσιο χρηματοδότησης με τη μορφή επιστρεπτέων ποσών και περίοδο χάριτος, συνολικού ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Το ύψος της χρηματοδότησης θα λαμβάνει υπόψη τζίρο και μισθολογικό και η μισθολογικό κόστος.  Προϋπόθεση λήψης και πάλη η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

3. Εργαζόμενοι. Όλοι των οποίων αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση εργασίας λόγω αναστολής με κυβερνητική εντολή θα λάβουν αποζημίωση 800 ευρώ στην αρχή Απριλίου. Αφορά περίπου 500.000 εργαζόμενους και έχει συνολικό κόστος 400 εκατ. ευρώ. Το κόστος καλύπτει πλήρως ασφαλιστικά, συνταξιοδιοτικά και δικαιώματα υγείας των εργαζομένων και τις ασφαλιστικές εισφορές τους με βάση το σύνολο του ονομαστικού τους μισθού. Το δημοσιονομικό κόστος Μαρτίου και Απριλίου για τους περίπου 500.000 εργαζόμενους ανέρχεται περίπου στα 450 εκατ. ευρώ. Παράλληλα για αυτούς τους εργαζόμενους αναστέλλεται η πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων Μαρτίου για 4 μήνες.

Υπολογίζεται πως έχει ανασταλεί η λειτουργία 220.000 ιδιωτικών επιχειρήσεων με 600.000 εργαζόμενους, ενώ υπάρχουν κι άλλες που δεν έχουν κλείσει με κυβερνητική εντολή αλλά επηρεάζονται δραστικά.

4. Αυτοαπασχολούμενοι και ατομικές επιχειρήσεις κλάδων που παρουσιάζεται δραστική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας. Αναβάλλονται όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις για 4 μήνες.

5. Επιπλέον αυτών των 2 δισ. θα διατεθούν κι άλλα ποσά από το ευρωπαϊκό επενδυτικό ταμείο.

6. Μειώνεται στο 6% από 24% ο ΦΠΑ σε απαραίτητα προϊόντα όπως μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, μαντιλάκια, σαπούνι κ. ά.

7. Παρέμβαση στην αγορά ακινήτων σε μια λογική διαμοιρασμού του βάρους. Για τις επιχειρήσεις που διακόπτουν τη δραστηριότητα θα προβλεφθεί να καταβάλλουν το 60% του μισθώματος για Μάρτιο και Απρίλιο, το ίδιο και για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που διακόπτουν τη δραστηριότητά τους και αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας εφόσον πρόκειται για πρώτη κατοικία. Για τους ιδιοκτήτες προβλέπεται αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων για 4 μήνες

8. Παράταση της εκτιμητικής αύξησης στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης για τις αντικειμενικές αξίες, ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα βασιστεί στο προηγούμενο καθεστώς και οι νέες αντικειμενικές

9. Η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε άμεση αποπληρωμη όλων των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και σε απλοποίηση διαδικασιών για να μην στερείται ρευστότητα η ελληνική οικονομία.

10. Τράπεζες. Αναστέλλουν έως τον Σεπτέμβριο πληρωμές χρεολυσίων, αυτό μέχρι τώρα αφορά νομικά πρόσωπα που ανήκουν σε κλάδους που πλήττονται. Πρέπει όμως να προχωρήσουν και σε άλλες παρεμβάσεις για τα φυσικά πρόσωπα και μέσω των τραπεζών να ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων. «Ζήτησα και συνεννοηθήκαμε με την Ένωση Τραπεζών να καταρτιστεί λίστα με βασικές συναλλαγές για τις οποίες δεν απαιτείται φυσική παρουσία. Τα καταστήματα μένουν ανοιχτά αλλά θα περιοριστούν οι συναλλαγές ώστε να διασφαλιστεί η υγεία όλων» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

«Καλούμε όλους να επιδείξουμε ατομική ευθύνη, συλλογική συνείδηση και αλληλεγγύη για να ξεπεράσουμε την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο με το μικρότερο δυνατό κόστος» είπε σύμφωνα με το newsbeast ο κ. Σταϊκούρας, σημειώνοντας πως στο πεδίο της οικονομίας η κυβέρνηση ενεργεί μεθοδικά και αποτελεσματικά, κι αυτό αποδείχθηκε και με την απόφαση του Eurogroup.

«Η χώρα μας διαθέτει πλέον τους αναγκαίους βαθμούς ευελιξίας για να αναλάβει πρωτοβουλίες για τον περιορισμό των οικονομικών επιπτώσεων από τον κορονοϊό» τόνισε, και υπενθύμισε μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, όπως η ενίσχυση του υπουργείου Υγείας με επιπλέον χρηματοδότηση, η νομοθέτηση για τη διευκόλυνση εργαζόμενων γονέων με παιδιά και η δυνατότητα αναστολής πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Καταλήγοντας ο κ. Σταϊκούρας, πριν δώσει τον λόγο στον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, ανέφερε: «Ο εργοδότης αναλαμβάνει την υποχρέωση μη απολύσεων, ο εργαζόμενος την υποχρέωση να προσαρμοστεί στο δύσκολο εργασιακό περιβάλλον και το κράτος αναλαμβάνει την υποχρέωση δημιουργίας ασφαλούς περιβάλλοντος αντιμετώπισης των δύσκολων και έκτακτων συνθηκών. Την κρίση πρέπει να την περάσουμε ενωμένοι και με το κόστος δίκαια μοιρασμένο στην κοινωνία».



Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Δ. Θεσσαλονίκης: Φυτεύονται 500 δέντρα στη νέα παραλία

Δ. Θεσσαλονίκης: Φυτεύονται 500 δέντρα στη νέα παραλία

15:23 28/3/2024

Έρχονται δύο νέα πάρκα τσέπης

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

15:08 27/3/2024

Τετάρτη 27/03 και Πέμπτη 28/03

Ένωση Γονέων Καλαμαριάς: Επικίνδυνη η πρόταση για αθώωση Μίχου - Να προστατευτεί η 12χρονη

Ένωση Γονέων Καλαμαριάς: Επικίνδυνη η πρόταση για αθώωση Μίχου - Να προστατευτεί η 12χρονη

21:19 25/3/2024

Η ανακοίνωση της Ένωσης

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

12:46 22/3/2024

Παρασκευή 22/03, Σάββατο 23/03 και Κυριακή 24/03

Καλαμαριά: Δράσεις για την στοματική υγεία στον Φοίνικα και στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού

Καλαμαριά: Δράσεις για την στοματική υγεία στον Φοίνικα και στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού

23:18 20/3/2024

Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας

Καλαμαριά: Έρχονται 11 πάρκα, σιντριβάνια, πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομος!

Καλαμαριά: Έρχονται 11 πάρκα, σιντριβάνια, πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομος!

23:03 20/3/2024

έπεσαν οι υπογραφές

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

15:52 20/3/2024

Τετάρτη 20/03 και Πέμπτη 21/03

Θεσσαλονίκη: 1292 παραβάσεις σημείωσε η τροχαία σε δύο μέρες!

Θεσσαλονίκη: 1292 παραβάσεις σημείωσε η τροχαία σε δύο μέρες!

00:00 20/3/2024

αναλυτικά στοιχεία

Καλαμαριά: Δεκάδες κεραίες τηλεφωνίας δίπλα στα σχολεία! Τί καταγγέλλουν οι γονείς

Καλαμαριά: Δεκάδες κεραίες τηλεφωνίας δίπλα στα σχολεία! Τί καταγγέλλουν οι γονείς

23:49 19/3/2024

«Όχι στις κεραίες δίπλα στα σχολεία μας»

Η Καλαμαριά γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down

Η Καλαμαριά γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down

23:22 19/3/2024

«Μελίνα Μερκούρη»

Κλασικά Έπιπλα