Ένας στους δέκα κολλάει το νέο κορονοϊό από κάποιον που δεν έχει ακόμη συμπτώματα

14/3/2020 10:38    μια νέα μελέτη
Πάνω από το 10% των ασθενών με το νέο κορονοϊό - δηλαδή τουλάχιστον ο ένας στους δέκα - τον κολλάει από κάποιον άλλο άνθρωπο που έχει τον ιό αλλά δεν έχει ακόμη συμπτώματα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη επιστημόνων από τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Γαλλία και το Χονγκ Κονγκ. Ο χρόνος που μεσολαβεί ανάμεσα σε δύο διαδοχικά περιστατικά στην «αλυσίδα» μετάδοσης είναι λιγότερο από μία εβδομάδα (στην Κίνα ήταν περίπου τέσσερις μέρες).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια βιολογίας Λόριν 'Ανσελ Μέγιερς του Πανεπιστημίου του Τέξας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Emerging Infectious Diseases» του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, επεσήμαναν ότι η ταχύτητα εξάπλωσης μιας επιδημίας εξαρτιέται από δύο πράγματα: πόσους ανθρώπους μολύνει κάθε φορέας του ιού και πόσο χρόνο (διαδοχικό χρονικό διάστημα) χρειάζεται ένας φορέας για να μεταδώσει τη νόσο σε ένα άλλο άνθρωπο. Στην περίπτωση της νόσου Covid-19, που προκαλείται από τον ιό SARS-CoV-2, το χρονικό αυτό διάστημα θεωρείται σύντομο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, πράγμα που βοηθάει στη γρήγορη επέκταση των κρουσμάτων και στη δυσκολία ανάσχεσης τους.

«Ο ιός Έμπολα, με χρόνο αρκετών εβδομάδων ανάμεσα σε διαδοχικά περιστατικά, είναι πολύ πιο εύκολος στην αντιμετώπιση του από ό,τι η γρίπη με διάστημα μόνο λίγων ημερών στην αλυσίδα μετάδοσης. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο νέος κορονοϊός εξαπλώνεται όπως η γρίπη. Αυτό σημαίνει πως είναι ανάγκη να κινηθούμε γρήγορα και επιθετικά για να ανακόψουμε την αναδυόμενη απειλή του», δήλωσε η δρ Μέγιερς.

Οι ερευνητές ανέλυσαν περισσότερα από 450 περιστατικά λοίμωξης από 93 πόλεις της Κίνας και βρήκαν σαφείς ενδείξεις πως οι άνθρωποι χωρίς συμπτώματα μεταδίδουν τον ιό (η λεγόμενη προσυμπτωματική μετάδοση). Όπως εκτιμούν, περισσότερες από μία στις δέκα περιπτώσεις Covid-19 προέρχονται από ανθρώπους μολυσμένους από τον ιό, αλλά οι οποίοι δεν νιώθουν άρρωστοι ακόμη.

«Αυτό φαίνεται να δικαιολογεί τη λήψη εκτεταμένων μέτρων ελέγχου, όπως απομόνωση, καραντίνα, κλείσιμο σχολείων, ταξιδιωτικούς περιορισμούς και ματαίωση όλων των μαζικών συναθροίσεων», δήλωσε η Μέγιερς και επεσήμανε ότι «η ασυμπτωματική μετάδοση σίγουρα κάνει τον περιορισμό της νόσου πιο δύσκολο». «Τα ευρήματα μας επιβεβαιώνονται από περιστατικά σιωπηλής μετάδοσης και τα αυξανόμενα κρούσματα σε εκατοντάδες πόλεις του κόσμου. Αυτό μας λέει πως το ξέσπασμα της νόσου Covid-19 απαιτεί ακραία μέτρα», πρόσθεσε.


ΑΠΕ

Επόμενο Προηγούμενο
 
Καλαμαριά: Έρχεται το πανηγύρι του Φοίνικα - Περιφορά εικόνας και Ιερά Λείψανα Αγίων για προσκύνηση

Καλαμαριά: Έρχεται το πανηγύρι του Φοίνικα - Περιφορά εικόνας και Ιερά Λείψανα Αγίων για προσκύνηση

21:27 9/8/2026

Πανηγυρίζει ο Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Θεσσαλονίκη: Τσουχτερό πρόστιμο σε άντρα που έκαιγε σκουπίδια στο οικοπεδό του

Θεσσαλονίκη: Τσουχτερό πρόστιμο σε άντρα που έκαιγε σκουπίδια στο οικοπεδό του

20:36 9/8/2026

από ανακριτικούς υπαλλήλους

Τη ζωή της έχασε 65χρονη λουόμενη στους Αμμόλοφους Καβάλας

Τη ζωή της έχασε 65χρονη λουόμενη στους Αμμόλοφους Καβάλας

20:19 9/8/2026

επιχειρήθηκε ΚΑΡΠΑ

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε τρεις δήμους της Χαλκιδικής

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε τρεις δήμους της Χαλκιδικής

20:15 9/8/2026

πεζών και τροχοφόρων οχημάτων

Καλαμαριά: Έρχεται ο Φέρρης στο γήπεδο του Απόλλωνα - Μια συναυλία που θα ταρακουνήσει την πόλη!

Καλαμαριά: Έρχεται ο Φέρρης στο γήπεδο του Απόλλωνα - Μια συναυλία που θα ταρακουνήσει την πόλη!

17:39 8/8/2026

στο πλαίσιο της περιοδείας «Όσο Θα Γυρίζει Η Γη»

Καλαμαριά: Σφραγίστηκε πάρκο, δεν έχει μέρος για τα παιδιά - ''Ο δήμος υποσχέθηκε λύση αλλά μπήκαν λαμαρίνες''

Καλαμαριά: Σφραγίστηκε πάρκο, δεν έχει μέρος για τα παιδιά - ''Ο δήμος υποσχέθηκε λύση αλλά μπήκαν λαμαρίνες''

16:05 8/8/2026

Υπογραφές κατοίκων για να παραμείνει χώρος πρασίνου

Θεσσαλονίκη: Είχε στην αυλή του δενδρύλλια κάνναβης!

Θεσσαλονίκη: Είχε στην αυλή του δενδρύλλια κάνναβης!

14:43 8/8/2026

τον συνέλαβαν

Κλασικά Έπιπλα