Ενιαία παρουσία από ομοσπονδίες και σωματεία στις εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία των Ποντίων

18/5/2018 01:15    στις 19 Μαΐου
Ενιαία παρουσία στις εκδηλώσεις μνήμης, στις 19 Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων θα υπάρξει, φέτος, από τις ομοσπονδίες και τα σωματεία του ποντιακού χώρου, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, όπως ανακοινώθηκε από εκπροσώπους τους, το μεσημέρι, σε συνέντευξη τύπου, σε αίθουσα της ΕΣΗΕΜΘ.

Στο πλαίσιο της ενιαίας διοργάνωσης για τη «μνήμη» και τη διεκδίκηση της «διεθνούς αναγνώρισης» της γενοκτονίας των ποντίων εντάσσονται η συγκέντρωση, το Σάββατο, στις 18:30, στην πλατεία Αγίας Σοφίας,  όπου θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση και θα ακολουθήσει η κεντρική ομιλία από τον «αυτοεξόριστο» συγγραφέα και ακτιβιστή Ταμέρ Τσιλιγκίρ, καθώς και η επίσημη τελετή υποστολής της σημαίας, στο Λευκό Πύργο, στις 20:30, από ποντιακό και στρατιωτικό τιμητικό άγημα, παρουσία κόσμου και των «λαβάρων» των σωματείων. Αμέσως μετά, από την πλατεία Αγίας Σοφίας, στη Θεσσαλονίκη, στις 21.45 θα ξεκινήσει η  ενιαία πορεία διαμαρτυρίας προς το τουρκικό προξενείο.

Συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί και στην Αθήνα την ίδια μέρα και ώρα, το Σάββατο 19 Μαΐου, στις 18:30, στην πλατεία Συντάγματος και θα ακολουθήσει πορεία στην τουρκική πρεσβεία. Τις εκδηλώσεις για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων, με σύνθημα: «Συμμετέχουμε – Τιμούμε – Διεκδικούμε» συνδιοργανώνουν η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων των Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων από την πρώην ΕΣΣΔ.

Εκπρόσωποι των τριών ομοσπονδιών έδωσαν το μεσημέρι, κοινή συνέντευξη τύπου, σε αίθουσα της ΕΣΗΕΜΘ, υπογραμμίζοντας ότι εφαρμόζουν την απόφαση των πρωτοβάθμιων σωματείων τους, για κοινή παρουσία και συμμετοχή – μετά από δεκατέσσερα χρόνια – στις εκδηλώσεις μνήμης και διεκδίκησης της διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας των ποντίων.

«Υπήρξε μια συνεννόηση ώστε να συμμετέχουν όλες οι ομοσπονδίες, είμαστε όλοι εδώ, όλοι μαζί διεκδικούμε, είναι κοινή η διεκδίκηση για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των ποντίων. Να πάψει πια να υπάρχει αυτό το “άλλοθι” περί “διαχωρισμού” – από επίσημα και ανεπίσημα χείλη – αναφορικά με τη συνδρομή για την αναγνώριση της γενοκτονίας, ότι, δήθεν, οι πόντιοι σε αυτή τη διεκδίκηση δεν είναι ενωμένοι» είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕ Χρήστος Τοπαλίδης. Ο κ. Τοπαλίδης πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρξει μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις και «είναι υποχρέωση όλων, ποντίων και μη, να συστρατευτούν στον αγώνα, αγωνιζόμαστε για τις πανανθρώπινες αξίες και το διεθνές δίκαιο και, φυσικά, και ως απόγονοι των ποντίων ελλήνων για τη δικαίωση της μνήμης των γενοκτονηθέντων προγόνων μας».

«Βρήκαμε τους κοινούς βηματισμούς, ήταν η απαίτηση των πρωτοβάθμιων σωματείων, που είναι οι πρωταγωνιστές και η φωνή της βάσης. Συμμετέχουμε, λοιπόν, όλοι μαζί, τιμούμε, διεκδικούμε» τόνισε η πρόεδρος της ΠΟΠΣ Χριστίνα Σαχινίδου. Η κ. Σαχινίδου επεσήμανε, ότι αυτό είναι και ένα μήνυμα που απευθύνεται προς τη γειτονική χώρα και προς τη διεθνή κοινότητα, για την αποφασιστικότητα του αγώνα για τη διεκδίκηση της αναγνώρισης της γενοκτονίας των ποντίων, ώστε «να μην επαναληφθούν τέτοια εγκλήματα», καθώς και σε όλους τους «αρνητές» της γενοκτονίας των ποντίων.

Τέλος, ο εκπρόσωπος της ομοσπονδίας παλιννοστούντων ελληνοποντίων από την πρώην ΕΣΣΔ, Σέργιος Καλπαζίδης υπογράμμισε ότι ήταν και είναι επιθυμία όλων στη βάση του ποντιακού κινήματος, η από κοινού συμμετοχή στις εκδηλώσεις και η διεκδίκηση της διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας των ποντίων.



ΑΠΕ
Επόμενο Προηγούμενο
 

1ο Φεστιβάλ ΑμεΑ του Δήμου Θεσσαλονίκης  «Μία Γιορτή για Όλους»

1ο Φεστιβάλ ΑμεΑ του Δήμου Θεσσαλονίκης «Μία Γιορτή για Όλους»

16:04 9/5/2025

9 Μάι - 11 Μάι 2025

The Comic Con: Η μεγαλύτερη διοργάνωση υπερ-ηρώων επιστρέφει από σήμερα στη Θεσσαλονίκη

The Comic Con: Η μεγαλύτερη διοργάνωση υπερ-ηρώων επιστρέφει από σήμερα στη Θεσσαλονίκη

13:23 9/5/2025

Τη στολή σούπερ ήρωα θα φορέσει από σήμερα η Θεσσαλονίκη

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

09:00 9/5/2025

Παρασκευή 9/5

Μάνος Χατζιδάκις και Μίκης Θεοδωράκης: Τα Μεγάλα «Μ» της μουσικής μας στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Σταύρος Κουγιουμτζής»

Μάνος Χατζιδάκις και Μίκης Θεοδωράκης: Τα Μεγάλα «Μ» της μουσικής μας στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Σταύρος Κουγιουμτζής»

20:00 8/5/2025

11/05 - 8:00 μμ - 10:00 μμ

Θεσσαλονίκη: Μικρή Ολυμπιάδα στην Τριανδρία

Θεσσαλονίκη: Μικρή Ολυμπιάδα στην Τριανδρία

17:00 8/5/2025

Από Πέμπτη 8/5 - Σάββατο 10/5

Ενημέρωση για την λειτουργία του Κ.Ε.Π Καλαμαριάς

Ενημέρωση για την λειτουργία του Κ.Ε.Π Καλαμαριάς

15:24 8/5/2025

Κ.Ε.Π Καλαμαριάς Πόντου 85

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

09:00 8/5/2025

Πέμπτη 8/5

Street Tennis στην πλατεία Αριστοτέλους

Street Tennis στην πλατεία Αριστοτέλους

20:00 7/5/2025

Σάββατο 10/5

NEPENTHE: Season 3 Ep. 3 – 333 στο ONOMA Hotel SKG

NEPENTHE: Season 3 Ep. 3 – 333 στο ONOMA Hotel SKG

17:00 7/5/2025

Κυριακή 11/5

Θεσσαλονίκη: Ανοίγει το Cine Alex με δωρεάν είσοδο

Θεσσαλονίκη: Ανοίγει το Cine Alex με δωρεάν είσοδο

15:00 7/5/2025

Τετάρτη 7/5

Κλασικά Έπιπλα