Ποια έργα επείγουν για την αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλονίκης

17/5/2018 01:33    Πρόεδρος ΤΕΕ/ΤΚΜ
Στα συρτάρια των αρμοδίων παραμένουν τα τελευταία 15 χρόνια οι μελέτες του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, όπως καταγγέλλει μέσω του Alpha 96,5 ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Πάρις Μπίλλιας.

“Είναι έργα τα οποία θα έπρεπε να είχαν ήδη ολοκληρωθεί. Από το 2003 είναι οι έρευνες και οι μελέτες που έχουμε διεξαγάγει” εξηγεί ο κ.  Μπίλλιας για το λεγόμενο Master Plan (σ.σ. Κύριο Σχέδιο) και παρότι έχουν κοινοποιηθεί σε αυτό το διάστημα στους αρμοδίους, εντούτοις “και λόγω οικονομικής κρίσης και ίσως και λίγο έλλειψης βούλησης από πλευράς των αρμοδίων, αυτά τα έργα έχουν μείνει σε πολύ μεγάλο βαθμό στα συρτάρια.”

Κάποια εξ’ αυτών παραμένουν σε φάση ωρίμανσης και κάποια στο στάδιο αναζήτησης χρηματοδότησης, συμπληρώνει ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ. “Το Master Plan το έχει ανακοινώσει, το έχει μελετήσει το υπουργείο Υποδομών. Τώρα μάλιστα ζητήσαμε στα πλαίσια του αναπτυξιακού συνεδρίου να γίνει επικαιροποίηση του Master Plan. Ο αρμόδιος υπουργός (Χρ. Σπίρτζης) δεσμεύθηκε ότι θα προχωρήσει στην εκπόνηση μελέτης και στη δημοπράτησή της. Άρα οι οικονομικοί πόροι θα πρέπει να δοθούν απ’ το υπουργείο”, γνωστοποιεί ο κ. Μπίλλιας.

Σε κάθε περίπτωση τα υπάρχοντα κονδύλια δεν επαρκούν, διότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, “από το ΕΣΠΑ τα χρήματα που έχει διαθέσιμα για έργα αποχέτευσης είναι περί τα 80 εκατομμύρια ευρώ, όταν το σύνολο των έργων του Master Plan ξεπερνάει τα 100 εκατομμύρια ευρώ”, προειδοποιεί ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ.

Αντίστοιχες ανάγκες για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας καταγράφονται και σε άλλες περιοχές της χώρας, υπενθυμίζει ο κ. Μπίλλιας, εκτιμώντας ακολούθως πως θα πρέπει να υλοποιηθεί βήμα-βήμα ο χάρτης των επικίνδυνων σημείων σε όλη την Ελλάδα. Ξέρουν οι αρμόδιες υπηρεσίες ποια είναι τα επικίνδυνα σημεία. Πρέπει να γίνει μία ιεράρχηση και σε βάθος χρόνου να αρχίσουμε να υλοποιούμε τις παρεμβάσεις που πρέπει προκειμένου να μειώσουμε τον αντίκτυπο από το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής”.

Κατά την εκτίμηση του προέδρου του ΤΕΕ/ΤΚΜ επείγει “να γίνει η επέμβαση στην περιοχή της Λαχαναγοράς, που αφορά και το ρέμα του Δενδροποτάμου. Είναι ένα έργο προϋπολογισμού 30 εκατομμυρίων ευρώ, όπου υπάρχουν έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης και αναζητείται χρηματοδότηση”.

Σε δεύτερη φάση, σημειώνει ο ίδιος, πρέπει να υλοποιηθούν έργα “στην περιοχή του δήμου Θερμαϊκού και στην περιοχή της Χαλκηδόνας”.

Ερωτηθείς για το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου, ο κ. Μπίλλιας υπογραμμίζει πως “πρέπει να γίνουν κάποια μικρά πράγματα μέσα στο δάσος” αν και “σε κάποιο βαθμό υλοποιήθηκαν τότε, μετά την πυρκαγιά του δάσους, αλλά ήταν πολύ λίγα σε σχέση με τις ανάγκες που υπάρχουν. Είναι έργα που δεν κοστίζουν πολύ. Κυρίως θα βοηθήσουν στη συγκράτηση των υδάτων, αλλά θα βοηθήσουν και τον υπόγειο ορίζοντα.”



dailythess

Επόμενο Προηγούμενο
 
Στην κορυφή η Καλαμαριά: Δύο χρυσά μετάλλια και μια ανάσα πριν το βάθρο - Ιφιγένεια και Ηλία σας ευχαριστούμε

Στην κορυφή η Καλαμαριά: Δύο χρυσά μετάλλια και μια ανάσα πριν το βάθρο - Ιφιγένεια και Ηλία σας ευχαριστούμε

08:22 27/8/2026

σάρωσαν οι αθλητές του Κολυμβητικού ομίλου

Καλαμαριά: 73 νέες θέσεις εργασίας στον δήμο - Ξεκινούν οι αιτήσεις

Καλαμαριά: 73 νέες θέσεις εργασίας στον δήμο - Ξεκινούν οι αιτήσεις

20:16 26/8/2026

δείτε όλες τις λεπτομέρειες

53χρονος σκότωσε τη 44χρονη γυναίκα του και νοσηλεύεται φρουρούμενος

53χρονος σκότωσε τη 44χρονη γυναίκα του και νοσηλεύεται φρουρούμενος

19:55 26/8/2026

τραυμάτισε θανάσιμα με μαχαίρι τη σύζυγό του

Σοβαρό τροχαίο στη Θεσσαλονίκη - Τέσσερις τραυματίες μετά από σύγκρουση 2 αυτοκινήτων

Σοβαρό τροχαίο στη Θεσσαλονίκη - Τέσσερις τραυματίες μετά από σύγκρουση 2 αυτοκινήτων

19:46 26/8/2026

το μεσημέρι

Ελεγκτικό: Υπεύθυνος ο Παπαγεωργόπουλος για το έλλειμμα 8,2 εκατ. ευρώ στο Δήμο Θεσσαλονίκης

Ελεγκτικό: Υπεύθυνος ο Παπαγεωργόπουλος για το έλλειμμα 8,2 εκατ. ευρώ στο Δήμο Θεσσαλονίκης

19:42 26/8/2026

επικυρώνει τελεσίδικα

Μετρό Καλαμαριάς: Όσα πρέπει να ξέρετε σε ένα βίντεο - Πρεμιέρα, συναυλία, εισιτήρια, αποκλειστικά πλάνα!

Μετρό Καλαμαριάς: Όσα πρέπει να ξέρετε σε ένα βίντεο - Πρεμιέρα, συναυλία, εισιτήρια, αποκλειστικά πλάνα!

19:31 26/8/2026

Το Μετρό φτάνει στην Καλαμαριά

Καλαμαριά: Κλάπηκε μηχανή - Μπορείς να βοηθήσεις;

Καλαμαριά: Κλάπηκε μηχανή - Μπορείς να βοηθήσεις;

11:01 26/8/2026

από πυλωτή οικοδομής

Κλασικά Έπιπλα