Ο σύντροφός σας ροχαλίζει; Αν ναι, τότε ο ύπνος σας προβλέπεται ανήσυχος και η επόμενη μέρα θα σας βρει πιθανώς εξαντλημένους από την αϋπνία. Είναι όμως αυτό το μοναδικό πρόβλημα;
Όπως διαβάζουμε στο
ygeiamou, ο κακός ύπνος εξαιτίας του ροχαλητού του συντρόφου δεν συνοδεύεται απλώς από καυγαδάκια το πρωί αλλά και σοβαρά προβλήματα υγείας.
Η μελέτη που εκπονήθηκε από τη Σχολή Ιατρικής Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ και δημοσιεύτηκε στο Oxford Academic, έδειξε πως ένας στους επτά ανθρώπους που ροχαλίζουν παράγουν ήχο έντασης ικανής να αυξήσει την αρτηριακή πίεση του συντρόφου τους.
Πώς όμως το ροχαλητό επηρεάζει την αρτηριακή πίεση; Η πίεση μπορεί να αυξηθεί όταν η προβληματική αναπνοή εξαιτίας της υπνικής άπνοιας προκαλεί αυξημένο καρδιαγγειακό στρες, οδηγώντας στο σώμα στην απελευθέρωση περισσότερης αδρεναλίνης, με συνακόλουθη αύξηση των καρδιακών παλμών και της αρτηριακής πίεσης.
Η παραπάνω κατάσταση, την οποία η έλλειψη ύπνου δύναται να οξύνει καθώς το σώμα αγωνίζεται να ρυθμίσει την παραγωγή των ορμονών του στρες (αδρεναλίνη) αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση, μπορεί να προκληθεί τόσο σε αυτόν που ροχαλίζει όσο και σε εκείνον που ακούει το ροχαλητό.
Μιλώντας με αριθμούς, τα ευρήματα έδειξαν πως το 14% από τους 162 υπό μελέτη συμμετέχοντες με πρόβλημα ροχαλητού, παρήγαν ήχο μεγαλύτερο από 53 ντεσιμπέλ, όσο σχεδόν η ένταση του ήχου σε ένα θορυβώδες κατάστημα, ένταση ικανή να προκαλέσει έμφραγμα, σύμφωνα με άλλη γερμανική έρευνα του 2016.
Στα δύο τρίτα του δείγματος, η ένταση του ροχαλητού έφτανε τα 45 ντεσιμπέλ, όσο δηλαδή ένα πλυντήριο.
Ροχαλητό και υπνική άπνοια
Η επιστημονική κοινότητα επισημαίνει τη σοβαρότητα του ροχαλητού, το οποίο κάθε άλλο παρά αμελητέο πρόβλημα αποτελεί. Αντιθέτως, αποτελεί πηγή αύξησης της ηχορύπανσης, όσο παράδοξο και αν ακούγεται.
Μόλις εσχάτως το πρόβλημα της ηχορύπανσης αναγνωρίστηκε ως μείζον πρόβλημα για τη δημόσια υγεία, με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος να της αποδίδει 12.000 πρόωρους θανάτους και 48.000 περιπτώσεις καρδιοπαθειών στην Ευρώπη.
Επιπλέον, το δυνατό ροχαλητό έχει συνδεθεί άμεσα με την παχυσαρκία και την υπνική άπνοια που προκαλεί η συσσώρευση λίπους γύρω από την περιοχή του λαιμού. Η υπνική άπνοια συντελείται όταν η αναπνοή σταματά απότομα και επανεκκινεί κατά τη διάρκεια του ύπνου. Έναν τρόπο αντιμετώπισης αποτελεί η χρήση ειδικής συσκευής μιας μάσκας τη νύχτα που ωθεί αέρα στον λαιμό για να το κρατά ανοιχτό (ρινική συσκευή αερισμού με συνεχή θετική πίεση).
Εναλλακτικά, και ως ένα σημαντικό μέτρο προφύλαξης της υγείας, οι επιστήμονες συνιστούν τη χρήση ωτοασπίδων.