Έρχονται αλλαγές στο καθεστώς των εκπτώσεων και των προσφορών

7/3/2020 11:06    νομοσχέδιο του υπουργείου
Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που θα αφορά στο παρεμπόριο ενδέχεται να περιλαμβάνεται και ρύθμιση για την κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων και την απελευθέρωση των προσφορών.

Όπως σημείωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη του υπουργείου, αυτό το διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος με τους εμπόρους και δεν αποκλείεται, εντός στου Μαρτίου, οπότε και σχεδιάζεται να πάει στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής το σχέδιο νόμου που θα αφορά στο παρεμπόριο, να περιλαμβάνονται σε αυτό και σχετικές ρυθμίσεις για τις προσφορές και τις εκπτώσεις.

Υπενθυμίζεται σχετικά με το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται ότι αφενός θα δώσει στο συντονιστικό όργανο για τον έλεγχο του παρεμπορίου, μεγαλύτερη αυτονομία και επαρκή επιχειρησιακή ικανότητα, ενώ θα προβλέπει και αυστηροποίηση των ποινών.

Οι έμποροι δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τα αποτελέσματα του θεσμού των ενδιάμεσων εκπτώσεων και με δεδομένους τους υψηλούς ρυθμούς μετασχηματισμού του λιανικού εμπορίου προσπαθούν να βρουν λύσεις.

Το υπουργείο παρακολουθεί το γενικό προβληματισμό που εκφράζεται έκ μέρους των εμπόρων. Δηλαδή, πόσο έτοιμο είναι το ελληνικό λιανικό εμπόριο να δεχτεί τους μετασχηματισμούς της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης; Ποιοι είναι οι κλάδοι που μπορούν ευκολότερα να ανταποκριθούν σε αυτήν; Υπάρχουν κλάδοι που μπορούν να συνεχίσουν επενδύοντας «ελάχιστα» στις νέες τεχνολογίες; Είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει ιστορικά το λιανικό εμπόριο; Επαρκούν οι υποδομές στις εμπορικές επιχειρήσεις για τις προκλήσεις των τεχνολογιών αιχμής; Ποια είναι η σχέση μεταξύ του ψηφιακού μετασχηματισμού και του μέλλοντος του λιανικού εμπορίου;

Χωρίς αμφιβολία, όπως σημειώνεται και στην ετήσια έκθεση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, η δομή και η διάρθρωση του λιανικού εμπορίου στην Ελλάδα έχουν ως κρίσιμο και διαφοροποιό χαρακτηριστικό το πολύ μικρό μέγεθος, αλλά συγχρόνως τον πολύ μεγάλο αριθμό των επιχειρήσεων.

Ως εκ τούτου αντιπροσωπεύει και ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό της απασχόλησης, είτε πρόκειται για μισθωτή απασχόληση είτε για αυταπασχόληση είτε για οικογενειακή βοήθεια και συμβοηθούντα μέλη. Η υψηλή ροπή για κατανάλωση, το ισχυρό αίσθημα ανεξαρτησίας σε συνδυασμό με το εμπορικό δαιμόνιο των Ελλήνων εμπόρων συνέβαλαν ώστε, παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες, να έχει επιβιώσει ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό επιχειρήσεων. Η κρίση έθεσε σε δοκιμασία αυτό το ιδιαίτερο γνώρισμα του λιανικού εμπορίου, αλλά ο κλάδος συνεχίζει να εμφανίζει μια ιδιότυπη ανθεκτικότητα.



Επόμενο Προηγούμενο
 
Καλαμαριά - Διήμερο φεστιβάλ: Δωρεάν είσοδος σε μουσική, γκράφιτι, και χορό και συναυλία Βήτα Πεις και Τζαμάλ!

Καλαμαριά - Διήμερο φεστιβάλ: Δωρεάν είσοδος σε μουσική, γκράφιτι, και χορό και συναυλία Βήτα Πεις και Τζαμάλ!

19:19 29/8/2026

Έρχεται το «GoodSide Festival»

Εξάρχου: Το Μετρό Καλαμαριάς έχει μοναδικές καινοτομίες στα τεχνικά χρονικά

Εξάρχου: Το Μετρό Καλαμαριάς έχει μοναδικές καινοτομίες στα τεχνικά χρονικά

17:55 29/8/2026

ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του AKTOR

Αγρότες: Με τα τρακτέρ στη Θεσσαλονίκη - «Κάνουμε συλλαλητήριο πρώτη φορά στη διάρκεια της ΔΕΘ»

Αγρότες: Με τα τρακτέρ στη Θεσσαλονίκη - «Κάνουμε συλλαλητήριο πρώτη φορά στη διάρκεια της ΔΕΘ»

17:38 29/8/2026

Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων

Θεσσαλονίκη: Αδιανόητο - 47χρονος πήγε στην ψυχολόγο και της έδειξε τα γεννητικά του όργανα

Θεσσαλονίκη: Αδιανόητο - 47χρονος πήγε στην ψυχολόγο και της έδειξε τα γεννητικά του όργανα

14:08 29/8/2026

συνελήφθη για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας

Μετρό Καλαμαριάς: Βανδάλισαν νέο σταθμό μόλις την δεύτερη ημέρα! (βιντεο)

Μετρό Καλαμαριάς: Βανδάλισαν νέο σταθμό μόλις την δεύτερη ημέρα! (βιντεο)

13:57 29/8/2026

Με ένα δυσάρεστο περιστατικό

Καλαμαριά - Χατζηδάκης: Το 2028 έτοιμο το νέο Παλατάκι - 600 νέες θέσεις πάρκινγκ στα όρια του δήμου

Καλαμαριά - Χατζηδάκης: Το 2028 έτοιμο το νέο Παλατάκι - 600 νέες θέσεις πάρκινγκ στα όρια του δήμου

13:34 29/8/2026

ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης

Μετρό Καλαμαριάς - Νοτοπούλου: Πόσο κόστισε τελικά η πολυετής καθυστέρηση

Μετρό Καλαμαριάς - Νοτοπούλου: Πόσο κόστισε τελικά η πολυετής καθυστέρηση

11:27 29/8/2026

κόστος που τελικά επωμίστηκε το Δημόσιο

Κλασικά Έπιπλα