'Εφυγε από τη ζωή ο Πατέρας Γερβάσιος, ο "Αγιος των Φυλακισμένων"

6/3/2020 14:01     τα ξημερώματα
Έφυγε τα ξημερώματα από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών ο Πατέρας Γερβάσιος -κατά κόσμον Γεώργιος Ραπτόπουλος- γνωστός και ως ο "Άγιος των Φυλακισμένων". Παρά την προχωρημένη ηλικία του, επισκεπτόταν μέχρι πρόσφατα σωφρονιστικά ιδρύματα υψίστης ασφαλείας σε όλο τον κόσμο, για να σταθεί στο πλευρό των κρατουμένων.

Άλλοι τον αποκαλούσαν "παπά των φτωχών" ή "άγγελο για τους γιους του ασώτου". Από το 1987 που ξεκίνησε η δράση της Διακονίας των Κρατουμένων "Ο Άγιος Ληστής του Γολγοθά" αποφυλάκισε περισσότερους από 16.000 άπορους φυλακισμένους, πληρώνοντας τα πρόστιμά τους και δίνοντας πάνω από 5.000.0000 ευρώ, χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τις συνεισφορές συνανθρώπων.

Δεν δίστασε, μάλιστα, πριν από λίγα χρόνια να ταξιδέψει 25.000 χιλιόμετρα έως τα νησιά Φίτζι προκειμένου για να μεταφέρει τον λόγο του Θεού στους εκεί φυλακισμένους.

Σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο πατέρας Γερβάσιος είχε δηλώσει: "Εάν πεθάνω σε κάποια φυλακή θα είναι για μένα το μεγαλύτερο κέρδος. Θέλω να πεθάνω πάνω στο καθήκον, είτε στον δρόμο για κάποιο σωφρονιστικό ίδρυμα ή κατά την επιστροφή μου προς το σπίτι. Ο Χριστός πέθανε από αγάπη για τον άνθρωπο. Αυτό είναι το τέρμα, το τέλειο και το άριστο".

Ο πατέρας Γερβάσιος, με πάνω από 40 χρόνια έργου και προσφοράς σε χιλιάδες άπορους κρατούμενους, είχε συναντήσει κακοποιούς από τον Κωνσταντίνο Πάσσαρη έως και τα μέλη της "17 Νοέμβρη".

Σε όλα αυτά τα χρόνια δράσης, ο γέροντας έχει επισκεφτεί ως υπεύθυνος κλιμακίου της διακονίας των κρατουμένων, φυλακές ανδρικές, γυναικείες αλλά και ανηλίκων: οι περισσότερες επισκέψεις έγιναν εντός Ελλάδας και οι υπόλοιπες στο εξωτερικό Αίγυπτο, Αλβανία, Βουλγαρία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ιορδανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κύπρος, Μαδαγασκάρη, Νέα Ζηλανδία, Νησιά Φίτζι, Ουκρανία, Πολωνία, Ρουμανία και Ρωσία.

Η πρώτη επίσκεψη σε φυλακές του εξωτερικού πραγματοποιήθηκε το 1999 στην Αίγυπτο, όπου τον κάλεσαν οι τρεις καταδικασμένοι εις θάνατον διά αγχόνης Έλληνες ναυτικοί του μότορ σιπ “ Θανάσης”, που κρατούνταν στις φυλακές Ελ Κανάτερ.

"Πηγαίνουμε σε όλους, άσχετα από θρησκεία, φυλή ή χρώμα. Βαρυποινίτες, φονιάδες, ληστές, όλοι είναι παιδιά του Θεού, που πήραν τον κακό τον δρόμο γιατί... γιατί... γιατί... Για διαφορετικό λόγο ο καθένας", είχε τονίσει στην ίδια συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ με αφορμή την τιμητική διάκριση του από το Μορφωτικό Ιδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ, τον Δεκέμβριο του 2014.

Ο γέροντας Γερβάσιος ήταν υποψήφιος τα έτη 2012, 2013 και 2014 για το Νόμπελ Ειρήνης, Φιλανθρωπίας και Κοινωνικής Προσφοράς, ανάμεσα σε μεγάλες προσωπικότητες όλου του κόσμου, ενώ το 2008, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας τού απένειμε τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος. Επίσης, έλαβε πολλές ακόμη τιμητικές διακρίσεις.

Η εξόδιος ακολουθία του θα τελεστεί αύριο στις 11:30 στον Ιερό Ναό Αγίας Φοίβης της Διακόνου, ο οποίος βρίσκεται στον προαύλιο χώρο της χριστιανικής αδελφότητας «Η Οσία Ξένη» (20χλμ επαρχιακής οδού Θεσσαλονίκης - Ν. Μηχανιώνας)



Επόμενο Προηγούμενο
 
Καλαμαριά: Έρχονται τα Κηφισιώτικα - Γλέντι με ελεύθερη είσοδο για όλους!

Καλαμαριά: Έρχονται τα Κηφισιώτικα - Γλέντι με ελεύθερη είσοδο για όλους!

22:22 1/9/2026

Με μουσική και χορούς από Θράκη έως Κρήτη

Θρίαμβος για τους Καλαμαριώτες αθλητές - Σας ευγνωμονούμε και σας περιμένουμε (φωτο)

Θρίαμβος για τους Καλαμαριώτες αθλητές - Σας ευγνωμονούμε και σας περιμένουμε (φωτο)

21:55 1/9/2026

Πέτρο, Ζωή, συγχαρητήρια!

Καλαμαριά: Αγορά χωρίς μεσάζοντες την Κυριακή με χαμηλές τιμές

Καλαμαριά: Αγορά χωρίς μεσάζοντες την Κυριακή με χαμηλές τιμές

17:54 1/9/2026

στο Άλσος Ν. Κρήνης με μεγάλη ποικιλία

Καλαμαριά «ΣΥΖΩΗ»: Έρχεται ο «ΣΥΖΑΘΛΟΣ» Αγώνας βουνού στο Σέιχ Σου τρέχουμε ή περπατάμε για καλό σκοπό

Καλαμαριά «ΣΥΖΩΗ»: Έρχεται ο «ΣΥΖΑΘΛΟΣ» Αγώνας βουνού στο Σέιχ Σου τρέχουμε ή περπατάμε για καλό σκοπό

14:44 1/9/2026

Ο μεγαλύτερος, μέχρι σήμερα, αγώνας βουνού

Καλαμαριά: Κλείνει τμήμα δρόμου για ενάμιση μήνα - Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Καλαμαριά: Κλείνει τμήμα δρόμου για ενάμιση μήνα - Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

14:13 1/9/2026

Ο Δήμος Καλαμαριάς ενημερώνει τους πολίτες...

Καλαμαριά: Μαζεύουν ηλεκτρονικές υπογραφές για να ΜΗΝ καταργηθεί η γραμμή 6 - Υπογράψτε εδώ

Καλαμαριά: Μαζεύουν ηλεκτρονικές υπογραφές για να ΜΗΝ καταργηθεί η γραμμή 6 - Υπογράψτε εδώ

12:13 1/9/2026

δημιουργεί σοβαρές συνέπειες

Θεσσαλονίκη: Έπιασαν ανήλικους που έκλεβαν περαστικούς - Τραυματίστηκε ηλικιωμένος

Θεσσαλονίκη: Έπιασαν ανήλικους που έκλεβαν περαστικούς - Τραυματίστηκε ηλικιωμένος

11:20 1/9/2026

συνελήφθησαν χθες τα ξημερώματα

Κλασικά Έπιπλα