Χαμηλότερη η ασφαλιστική κάλυψη των Ελλήνων από τις χώρες του ΟΟΣΑ

12/11/2017 09:04    ετήσια έκθεση
Παγκόσμιοι δευτεραθλητές όσον αφορά το κάπνισμα και πρωταθλητές στη συνταγογράφηση και κατανάλωση αντιβιοτικών είναι οι Έλληνες, σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του Ο.Ο.Σ.Α που αφορά στην Υγεία.

Ξεκινώντας από τα αντιβιοτικά, γι’ αυτά που συνταγογραφούνται – υπάρχουν κι αυτά που δεν συνταγογραφούνται- είμαστε οι πρώτοι στην κατανάλωση τους διεθνώς. Σύμφωνα με τα νεωτέρα στοιχεία που δημοσιεύονται στην έκθεση για το 2017, πάνω άπο 35 συνταγές ανα 1.000 άτομα του πληθυσμού στη χώρα μας παίρνει αντιβιοτικά με συνταγή γιατρού. Ενώ ο μέσος όρος συνταγογράφησης αντιβιοτικών στις χώρες του Ο.Ο.Σ.Α είναι 20.6 ανα 1.000 άτομα, στην Ελλάδα ο αριθμός αυτός είναι 36.1 ανά 1.000 άτομα. Η Γαλλία ακολουθεί στη δεύτερη θέση, με αναλογία 29.9 άτομα ανά 1.000. Τελευταίοι στην κατανάλωση αντιβιοτικών είναι οι Ολλανδοί, καθώς μόλις 10 στους 1.000 λαμβάνουν αντιβιοτικά.

Από την ίδια έκθεση, όπως διαβάζουμε στο newreport, προκύπτει ότι το 20% των γυναικών και σχεδόν το 35% των ανδρών, εξακολουθούν να καπνίζουν σε καθημερινή βάση στη χώρα μας, η οποία με ποσοστό 27,3% μαζί με την Τουρκία, είναι η δεύτερη χώρα μετά την Ινδονησία- ανάμεσα σε 43 χώρες όπου υπάρχουν στοιχεία- στην καθημερινή κατανάλωση καπνού, όταν ο μέσος όρος των χωρών του Ο.Ο.Σ.Α είναι 18,4%. Μετά την Ελλάδα και την Τουρκία, οι περισσότεροι καπνιστές καταγράφονται στην Ουγγαρία, την Κίνα και την Αυστρία, ενώ οι λιγότεροι στην Ιρλανδία, το Μεξικό και τη Βραζιλία, με ποσοστά καθημερινών καπνιστών που δεν ξεπερνούν το 8%.

Όσον αφορά το προσδόκιμο επιβίωσης στη χώρα μας, αυτό βρίσκεται σε σχετικά καλά επίπεδα. Για τους άνδρες είναι τα 78.5 έτη με μέσο όρο του Ο.Ο.Σ.Α τα 77.9 έτη και για τις γυναίκες είναι τα 83.7 έτη , με μέσο όρο τα 83.1 έτη. Οι άνδρες ζουν περισσότερο στην Ιρλανδία , 81.2 χρόνια και λιγότερο στη Λετονία , 69.7 χρόνια, ενώ η πιο μακρόβιες γυναίκες ζουν κατά μέσο όρο 87.1 έτη στην Ιαπωνία και οι λιγότερο μακρόβιες 77.7 έτη στο Μεξικό.

Η ασφαλιστική κάλυψη των Ελλήνων είναι η χαμηλότερη από τις χώρες του Ο.Ο.Σ.Α . Ασφαλιστική κάλυψη έχει το 86% του πληθυσμού, όταν ο μέσος όρων των χωρών του Ο.Ο.Σ.Α έχει ασφαλιστική κάλυψη σε ποσοστό που αγγίζει το 98%. H χώρα με καθολική ασφαλιστική κάλυψη 100% , είναι η Βρετανία.

Οι Έλληνες πληρώνουν αρκετά χρήματα, ποσοστό 4.4% από τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό για ιατρικές δαπάνες, όταν ο μέσος όρος του Ο.Ο.Σ.Α είναι 3%. Τα λιγότερα χρήματα από την τσέπη τους για δαπάνες υγείας πληρώνουν όσοι ζουν στο Λουξεμβούργο, μόλις 1,4% και τα περισσότερα οι Ελβετοί, ποσοστό 5,3% του οικογενειακού τους προυπολογισμού.

Η θέση της Ελλάδας, αναφορικά με το επιπλέον σωματικό βάρος του πληθυσμού, είναι πάνω από τον μέσο όρο του 34,5% που καταγράφεται στο σύνολο των χωρών του Ο.Ο.Σ.Α. Βρίσκεται στο 39,2%. Οι λιγότερο υπέρβαροι -παχύσαρκοι άνθρωποι, οριακά στο 20%, είναι οι Ιάπωνες, ένω οι άνθρωποι με τα περισσότερα επιπλέον κιλά συναντώνται στην ΗΠΑ και το Μεξικό. Όμως το πιο ανησυχητικό είναι ότι τα παιδιά με παραπάνω κιλά, στη χώρα μας παραμένουν ψηλά στη λίστα του Ο.Ο.Σ.Α. Περίπου 3 στα 10 παραμένουν υπέρβαρα και παχύσαρκα και συναγωνίζονται στο επιπλέον βάρος, παιδιά από τις ΗΠΑ το Μεξικό την Ισπανία και τη ΧΙλή.

Τέλος, στην κατανάλωση φρούτων, η Ελλάδα βρίσκεται λίγο κάτω από το μέσο όρο του Ο.Ο.Σ.Α που είναι 56,8%. Στη χώρα μας 55% των πολιτών τρώνε έστω και ένα φρούτο καθημερινά, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Αυστραλία είναι 95%! Τα λιγότερα φρούτα καταναλώνουν- σε ποσοστό που κυμαίνεται γύρω στο 30%- οι Λετονοί και οι Φινλανδοί. Στην κατανάλωση λαχανικών τα πάμε καλύτερα και είμαστε στο 62,2%, όταν ο μέσος όρος των χωρών του Ο.Ο.Σ.Α είναι στο 59%. Κoντα στο μέσο όρο βρισκόμαστε και όσον αφορά την εβδομαδίαια άσκηση, καθώς 6 στους 10 ενήλικες κάνουν κάποια μορφή γυμναστικής.





Επόμενο Προηγούμενο
 

Η Παιδική Θεατρική Παράσταση “Χωνάκι Παγωτό” στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης-Τεχνόκοσμος

Η Παιδική Θεατρική Παράσταση “Χωνάκι Παγωτό” στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης-Τεχνόκοσμος

18:00 30/4/2025

11 Μάι - 25 Μάι 2025

Ανθοέκθεση Θεσσαλονίκης 2025 στον Υπαίθριο Χώρο της ΔΕΘ-Helexpo

Ανθοέκθεση Θεσσαλονίκης 2025 στον Υπαίθριο Χώρο της ΔΕΘ-Helexpo

14:00 30/4/2025

26 Απρ - 11 Μάι 2025

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

09:00 30/4/2025

Τετάρτη 30/4

Με προσωπικό ασφαλείας τα δρομολόγια του ΟΑΣΘ την Πρωτομαγιά

Με προσωπικό ασφαλείας τα δρομολόγια του ΟΑΣΘ την Πρωτομαγιά

20:00 29/4/2025

24ωρη απεργία από τους εργαζόμενους

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Κηφισιά και στο Καραμπουρνάκι

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Κηφισιά και στο Καραμπουρνάκι

18:00 29/4/2025

Ο Δήμος Καλαμαριάς ενημερώνει ότι λόγω της εκτέλεσης των εργασιών

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Κηφισιά και στο Καραμπουρνάκι

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Κηφισιά και στο Καραμπουρνάκι

17:00 29/4/2025

Ο Δήμος Καλαμαριάς ενημερώνει ότι λόγω της εκτέλεσης των εργασιών

Ο Δήμος Καλαμαριάς τιμά τη Μουσική Ταυτότητα των Ελλήνων του Καρς με μία ξεχωριστή εκδήλωση

Ο Δήμος Καλαμαριάς τιμά τη Μουσική Ταυτότητα των Ελλήνων του Καρς με μία ξεχωριστή εκδήλωση

15:00 29/4/2025

30/04 - 7:00 μμ - 9:00 μμ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

09:00 29/4/2025

Τρίτη 29/4

Έκθεση Ζωγραφικής: «Ακουαρέλες από τη Σαντορίνη» στο Metropolitan Hotel Θεσσαλονίκη

Έκθεση Ζωγραφικής: «Ακουαρέλες από τη Σαντορίνη» στο Metropolitan Hotel Θεσσαλονίκη

20:00 28/4/2025

23 Απρ - 9 Μάι 2025

Η Παιδική και Εφηβική Γωνιά της 21ης Διεθνής Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2025

Η Παιδική και Εφηβική Γωνιά της 21ης Διεθνής Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2025

17:00 28/4/2025

8 Μάι - 11 Μάι 2025

Κλασικά Έπιπλα