Oυάσιγκτον
Του Θανάση Κ.Τσίτσα
Λίγο πριν αναχωρήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απο την Ουάσιγκτον για τις Βρυξέλλες, υψηλά ιστάμενη κυβερνητική πηγή τοποθετήθηκε για μια σειρά θεμάτων όπως ο εκσυγχρονισμός των F-16, το ΔΝΤ, τις ξένες επενδύσεις, το κοινωνικό μέρισμα, την Τουρκία και τη Σούδα.
ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΩΝ F-16
«Ο πρωθυπουργός είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να ενημερώσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Βέβαια θα προτιμούσε πρώτα να τον ρωτούν και μετά να βγάζουν ανακοινώσεις γιατί οδηγούνται σε αυτοδιαψεύσεις. Δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική δύναμη που να αμφισβητήσει την αναγκαιότητα να εκσυγχρονιστεί ο στόλος των F-16. Αν δεν συμβεί θα έχουμε έναν στόλο που δεν θα μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ΠΑ. Αν η αντιπολίτευση ζητήσει συζήτηση τότε ο πρωθυπουργός είναι στην διάθεση τους.
Για το κόστος δεν υπάρχει κάποια συμφωνία αυτή τη στιγμή. Υπάρχει μια συζήτηση με την αμερικανική πλευρά, που συζητάμε να δαπανήσουμε 1,1 δισ. ευρω σε βάθος δεκαετίας για τον εκσυγχρονισμό 85-90 αεροσκαφών. Από τα συνολικά 2,4 δισ. ευρώ, το 1,1 είναι καθαρό κόστος που θα επιβαρυνθούμε σε βάθος δεκαετίες. Το υπόλοιπο είναι φόροι και αντισταθμιστικά που αναλαμβάνει η άλλη πλευρά.
Θεωρώ ότι η αντιπολίτευση υπέπεσε σε διπλή γκάφα: Βγήκε εχθρικά απέναντι σε κάτι το οποίο αν είχαν ρωτήσει τους αρμόδιους θα τους έλεγαν ότι συζητείται εδώ και χρόνια. Η τελική συμφωνία θα είναι μπροστά μας περίπου την άνοιξη του 2018. Μιλάμε για μια συμφωνία που θα ξεκινήσει όταν θα έχουμε βγει από τα μνημόνια και θα αφορά 110 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Η Ελλάδα δεν μπαίνει σε μια κούρσα εξοπλισμών».
ΓΙΑ ΤΟ ΔΝΤ
«Η αλλαγή στάσης του ΔΝΤ εν πολλοίς οφείλεται στο γεγονός ότι η ίδια η ζωή έχει διαψεύσει πολλές φορές το τελευταίο διάστημα τις προβλέψεις του Ταμείου. Συνεπώς θα πρέπει να φροντίσει και το ίδιο από μια στιγμή και μετά την αξιοπιστία του. Και δεδομένου ότι η οικονομία αποκτά ρυθμούς ανάπτυξης, ότι διαμορφώνεται ένα πλαίσιο που διασφαλίζεται ότι θα πιάσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους δεν έχουν κανέναν λόγο να επιμένουν σε προβλέψεις ή απαιτήσεις που διαψεύδονται.
Αντιθέτως ακριβώς επειδή υπάρχει όλη αυτή η προϊστορία των λαθεμένων προβλέψεων και για λόγους αξιοπιστίας νομίζω θα επιμείνει να κερδίσει κάτι σημαντικό για να ανακτήσει την αξιοπιστία του κι αυτό νομίζω είναι το θέμα του χρέους.
Στο ΔΝΤ έχουν αποφασιστικότητα στο ότι αν δεν υπάρξει ανταπόκριση από την ευρωπαϊκή πλευρά να μην τραβήξει τη συζήτηση. Οι εξελίξεις, το παράθυρο ευκαιρίας που ανοίγεται μπροστά μας έχει ως ορίζοντα αφετηρίας τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία και ορίζοντα τερματισμού το τέλος του Φλεβάρη.
Θετική έκπληξη έκανε το γεγονός ότι η αμερικανική κυβέρνηση, όπως είχε κάνει και η προηγούμενη. Επιμένει στην ανάγκη και την υποστηρίζει να υπάρξουν περαιτέρω μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, γιατί η αρχική εντύπωση που μας είχε δοθεί είναι ότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν εμπλέκεται τόσο ενεργά και δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το θέμα του χρέους. Ήταν εξαιρετικά υποστηρικτικός ο Τραμπ στο θέμα του χρέους» .
ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από Αμερικανούς επιχειρηματίες σε πολλούς τομείς όπως real estate, τουρισμός, ενέργεια, τραπεζικός τομέας. Πολύ ενδιαφέρον σε ότι αφορά την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες. Η εικόνα του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι ο επιχειρηματικός κόσμος θεωρεί ότι αυτό που συμβαίνει είναι μια φυσική εξέλιξη που άργησε να συμβεί.
ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ
«Το ακριβές ποσό θα μπορέσουμε να το προσδιορίσουμε προς το τέλος Νοεμβρίου όταν έχουμε την πλήρη εικόνα για το υπερπλεόνασμα. Η εκτίμηση μας είναι ότι θα είναι περίπου κοντά στο 1 δισ. ευρώ. Θα κατευθυνθεί σ’ αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη κα με εισοδηματικά κριτήρια. Οι θεσμοί είναι ενήμεροι. Αυτό το θέμα το έχουμε συζητήσει ήδη με τους θεσμούς».
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΗΠΑ
Ο πρωθυπουργός εισέπραξε κατανόηση και αναγνώριση για τα εθνικά θέματα. Το αν θα υπάρξει κάποια παρέμβαση μένει να το δούμε. Εμείς πάντως καταθέσαμε την πρόθεση μας να ξεκινήσει νέος γύρος συνομιλιών, να μη σταματήσουν οι συνομιλίες και θέλουμε να ήμαστε σε διαρκή διάλογο με την τουρκική πλευρά.
ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ
«Ο Αλέξης Τσίπρας δεν ανέμενε μια πιο τολμηρή τοποθέτηση από τον Ντόναλντ Τραμπ. Το ενδιαφέρον του Μεγάρου Μαξίμου είναι περισσότερο να αντιληφθούν την αναγκαιότητα να τηρηθούν οι ισορροπίες, από το να έβγαινε ο Τραμπ να πει μια πιο τολμηρή ατάκα. Σκοπός του ταξιδιού δεν ήταν να φτιάξουμε μέτωπο με την Τουρκία, αλλά να πείσουμε».
ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΟΥΔΑ
«Δεν υπήρξε αντικείμενο συζήτησης για την Σούδα πέραν του ότι υπήρξε αναφορά στην αξία της, την σημασία της και στις πολύ ουσιαστικές διευκολύνσεις που δίνονται εκεί για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. Δεν ξέρω γιατί περιστράφηκε η συζήτηση γύρω από αυτό ζήτημα. Η Σούδα δεν αποτέλεσε αντικειμένου εκτεταμένου ενδιαφέροντος στις ΗΠΑ».
real