Υπέρ της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης η Γερμανία!

30/9/2017 17:27    Σημαντική εξέλιξη για την Θεολογική Σχολή
Σημαντική εξέλιξη για την Θεολογική Σχολή της Χάλκης! Θετική «ψήφος» από την Γερμανία και αισιοδοξία για ιστορικές εξελίξεις. Ο Γερμανός Πρόεδρος δέχθηκε τον επικεφαλής των ορθοδόξων εκκλησιών στη Γερμανία στο προεδρικό μέγαρο. Η συζήτηση αφορούσε θέματα της ορθοδοξίας, της ενσωμάτωσης αλλά και τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Με την ιδιότητα του προέδρου της Ορθοδόξου Επισκοπικής Συνέλευσης στη Γερμανίας (OBKD) ο Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος Λαμπαρδάκης συναντήθηκε την Παρασκευή το πρωί με τον Γερμανό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του κ. Σταϊνμάιερ στο προεδρικό μέγαρο Bellevue και διήρκεσε πάνω από μια ώρα.

Ανάλογες συναντήσεις έχει πραγματοποιήσει προηγουμένως ο Γερμανός πρόεδρος με τους επικεφαλής της προτεσταντικής και της καθολικής εκκλησίας. Οι δύο εκατ. ορθόδοξοι της Γερμανίας αποτελούν την τρίτη μεγαλύτερη ομάδα χριστιανών. Στην Ορθόδοξη Επισκοπική Συνέλευση που ιδρύθηκε το 2010 εκπροσωπούνται εκτός από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Πατριαρχείο της Αντιοχείας οι ορθόδοξες εκκλησίες της Ρωσίας, της Σερβίας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, της Γεωργίας.

«Οικείο κλίμα»

Μιλώντας με την Deutsche Welle τόσο συμμετέχοντες της εκκλησιαστικής πλευράς όσο και της προεδρίας εξήραν το κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση. Για «πολύ καλό και ευχάριστο κλίμα» μίλησαν οι μεν, για μια «πολύ οικεία ατμόσφαιρα» οι δε. Και με τους προκατόχους του κ. Σταϊνμάιερ, ο μητροπολίτης διατηρούσε πολύ καλές σχέσεις. Ένας από τους βασικούς λόγους αυτής της θετικής αντιμετώπισης που χαίρει η ορθόδοξη εκκλησία στη Γερμανία είναι η πολιτική ενσωμάτωσης που ακολουθεί εδώ και δεκαετίες. Θέση της είναι ότι οι ορθόδοξοι δεν είναι ξένο σώμα αλλά αδιάσπαστο κομμάτι της γερμανικής κοινωνίας. Το θέμα της ενσωμάτωσης και οι εμπειρίες της Μητρόπολης Γερμανίας ήταν ένα από τα κεντρικά σημεία της σημερινής συνάντησης. Ένα άλλο αφορούσε τον οικουμενικό διάλογο των εκκλησιών στη Γερμανία και παγκοσμίως. 

Η Μητρόπολη Γερμανίας που υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως εδώ και δεκαετίες συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια συνεννόησης των χριστιανικών εκκλησιών, πράγμα που δεν είναι πάντα εύκολο – ούτε και μεταξύ ορθοδόξων όπως έδειξαν οι απουσίες από την πρώτη παγκόσμια σύναξη των ορθοδόξων εκκλησιών στην Κρήτη το καλοκαίρι 2016. Ο κ. Σταϊνμάιερ ζήτησε να ενημερωθεί για αυτή τη σύνοδο αλλά και για άλλα θέματα της ορθοδοξίας ανά τον κόσμο.

Ο παράγοντας Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Ένα άλλο θέμα της συνομιλίας του Γερμανού προέδρου με τον Μητροπολίτη Γερμανίας αφορούσε την ορθοδοξία στην Ελλάδα. Όμως ο κ. Σταϊνμάιερ ζήτησε να ενημερωθεί και για τις συνθήκες που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Τουρκία. Εδώ η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στο θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η οποία παραμένει κλειστή από το 1971. Θεολογική Σχολή της Χάλκης Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Το ζήτημα δεν είναι άγνωστο στον Γερμανό πρόεδρο. Ανάλογη συζήτηση είχε κάνει και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο τον Ιούνιο στο Βερολίνο. Όπως και οι προκάτοχοι του, έτσι και ο κ. Σταϊνμάιερ στηρίζει το αίτημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για εκπαίδευση ορθοδόξων θεολόγων στην Τουρκία. Αυτή είναι άλλωστε και η στάση της γερμανικής κυβέρνησης αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης της απερχόμενης βουλής.




vimaorthodoxias

Επόμενο Προηγούμενο
 

O Δήμος Καλαμαριάς γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας

O Δήμος Καλαμαριάς γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας

19:00 19/3/2025

20/03 - 10:00 πμ - 12:30 μμ

Εγκαινιάζεται σήμερα η έκθεση με σπάνια κειμήλια της επανάστασης του 1821 στο ΥΜΑΘ

Εγκαινιάζεται σήμερα η έκθεση με σπάνια κειμήλια της επανάστασης του 1821 στο ΥΜΑΘ

17:00 19/3/2025

Τετάρτη 19/3 στις 20:00

Ομιλία με θέμα την αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ γονέων και παιδιών στον Συμβουλευτικό Σταθμό του Δήμου Καλαμαριάς

Ομιλία με θέμα την αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ γονέων και παιδιών στον Συμβουλευτικό Σταθμό του Δήμου Καλαμαριάς

12:45 19/3/2025

19/03 - 5:30 μμ - 6:30 μμ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

10:00 19/3/2025

Τετάρτη 19/3

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης συμμετέχει στην “Ώρα της Γης”

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης συμμετέχει στην “Ώρα της Γης”

21:49 18/3/2025

Σάββατο 22/3

Προσωρινές αλλαγές στο ωράριο του Μετρό

Προσωρινές αλλαγές στο ωράριο του Μετρό

19:00 18/3/2025

16 έως τις 20/3

Ο Δήμος Καλαμαριάς συμμετέχει στην Πανελλήνια εκστρατεία ενημέρωσης για τη γλαύκη

Ο Δήμος Καλαμαριάς συμμετέχει στην Πανελλήνια εκστρατεία ενημέρωσης για τη γλαύκη

16:10 18/3/2025

20/03 - 6:30 μμ - 9:00 μμ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Καλαμαριά

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Καλαμαριά

12:50 18/3/2025

Στο πλαίσιο των εργασιών για τις «Αναπλάσεις πράσινων διαδρομών στο Δήμο Καλαμαριάς»

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

10:00 18/3/2025

Τρίτη 18/3

«100 χρόνια Αγία Τριάδα»

«100 χρόνια Αγία Τριάδα»

19:00 17/3/2025

Δωρεάν Μουσικοχορευτικό αφιέρωμα

Κλασικά Έπιπλα