Λαχανικά που μειώνουν το σάκχαρο από το ΤΕΙ Θεσσαλίας

11/10/2017 02:23    Το πρότζεκτ αυτό «τρέχουν» δύο Λαρισαίοι επιστήμονες
Παίρνετε χάπι για να ρυθμίσετε το σάκχαρό σας; Ίσως σε λίγο καιρό το χάπι σας να αντικατασταθεί από ένα λαχανικό της αρεσκείας το οποίο τρώγοντάς το, νωπό ή αποξηραμένο θα κατεβάζει το δείκτη σακχάρου σας.

Το πρότζεκτ αυτό «τρέχουν» δύο Λαρισαίοι επιστήμονες του ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Ο Αναπληρωτής καθηγητής  Γεωπονίας και χημικός μηχανικός με εξειδίκευση στα τρόφιμα Κωνσταντίνος Πετρωτός και η Διδάκτωρ Γεωπονίας Χρυσούλα Παπαϊωάννου με την αεροπονία (η οποία είναι μέθοδος της ΝΑSΑ για την καλλιέργεια φυτών σε συνθήκες διαστήματος), κατάφεραν να παράξουν λαχανικά κατά του σακχάρου.

Η τεχνολογία που αναπτύχθηκε από την NASA – η αεροπονία και η υδροπονία- φαίνεται πως είναι η λύση για το μέλλον της αγροτικής παραγωγής.

Σε αυτή την μέθοδο δεν υπάρχει πουθενά χώμα. Οι ρίζες που κρέμονται κυριολεκτικά στον αέρα ψεκάζονται με ένα ανακυκλούµενο θρεπτικό διάλυμα, που στην ουσία είναι η τροφή του φυτού, χρησιμοποιώντας πραγματικά σταγόνες νερού.

Έτσι το φυτό παίρνει την ελάχιστη τροφή και το νερό που έχει ανάγκη για να αναπτυχθεί κάνοντας παράλληλα μεγάλη οικονομία.

«Όταν η ρίζα του φυτού είναι στον αέρα έχουμε πλεονεκτήματα. Η ρίζα θέλει οξυγόνο, το οποίο βρίσκει στον αέρα. Η αεροπονία λοιπόν έχει μεγαλύτερη παραγωγή από τη υδροπονία που τα φυτά είναι μέσα στο νερό. Το φυτό βρίσκει το καλύτερο περιβάλλον για να αναπτυχθεί. Προσπαθούμε να δούμε πόση τροφή και νερό χρειάζεται κάθε φυτό για να το ταΐσουμε επαρκώς», σημειώνει η κα Παπαϊωάννου.

Η αεροπονική μέθοδος δίνει παραγωγή έως και τέσσερις φορές μεγαλύτερη από τις κλασσικές μεθόδους. Το καλοκαίρι καλλιέργησαν μαρούλια και την περίοδο αυτή στο θερμοκήπιο καλλιεργούνται λάχανα και κουνουπίδια.

Η μέθοδος αυτή μπορεί να είναι χρήσιμη για το μέλλον της αγροτικής παραγωγής καθώς θα χρειάζονται ελάχιστοι φυσικοί πόροι για την καλλιέργεια προϊόντων αλλά και ελάχιστη λίπανση.

Καταναλώστε μαρούλι με βανάδιο!

Το βανάδιο ή αλλιώς vanadium είναι ένα ιχνοστοιχείο το οποίο μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης και βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Έτσι πολλά φάρμακα που σήμερα παίρνουν διαβητικοί για να κατεβάσουν το σάκχαρό τους περιέχουν στη χημική σύνθεσή τους βανάδιο.

Ο Αναπληρωτής καθηγητής  Γεωπονίας και χημικός μηχανικός με εξειδίκευση στα τρόφιμα κ. Κωνσταντίνος Πετρωτός που συνεργάζεται με την κα Χρυσούλα Παπαϊωάννου εφαρμόζει μια πρωτοποριακή μέθοδο «ταΐζοντας» φυτά αεροπονικής καλλιέργειας με ανόργανο βανάδιο.

Έτσι μπορούν να παραγάγουν μαρούλι, λάχανα ή κουνουπίδι που θα περιέχουν το πολύτιμο συστατικό το οποίο μπορεί να κατεβάσει το σάκχαρο σε όσους τα καταναλώνουν.

 
Οι ρίζες του φυτού αναπτύσσονται στο αέρα με ελάχιστη τροφή και νερό

«Χρησιμοποιούμε τον μεταβολισμό του φυτού, την δυνατότητα δηλαδή να μετατρέπει ανόργανα υλικά σε οργανικά καθώς τρέφεται. Έτσι λιπαίνουμε το φυτό με ανόργανο βανάδιο, με σκοπό να μετατραπεί μέσω του μεταβολισμού του φυτού, σε οργανικό το οποίο αφού παραγάγει το λαχανικό είναι ένα εξαιρετικό φάρμακο για την ρύθμιση του σακχαρώδους διαβήτη», περιγράφει ο κ. Πετρωτός.

Τρώγοντας μια σαλάτα με λαχανικά που έχουν παραχθεί με αυτή την μέθοδο θα μπορείτε να ελέγξετε τις τιμές του σακχάρου χωρίς να παίρνετε χάπι.

Μάλιστα σύμφωνα με το κ. Πετρωτό αν το λαχανικό αυτό το καταναλωθεί αποξηραμένο τότε θα είναι ακόμη πιο αποτελεσματικό.

Όμως η έρευνα των δύο επιστημόνων συνεχίζεται για να μπορέσουν να αποκομίσουν μεγαλύτερα οφέλη. «Ψάχνουμε ποιες ομάδες φυτών μπορούν να έχουν καλύτερη απορρόφηση μετάλλων. Άρα να είναι ακόμη πιο αποτελεσματικά» τονίζει ο κ. Πετρωτός.

Η ομάδα ψάχνει και ποια φυτά θα μπορέσουν να αποτελέσουν φυσικά φάρμακα για συστατικά που λείπουν από τον άνθρωπο.

Έτσι ερευνούν ποια κατηγορία φυτών θα μπορέσουν να ταΐσουν με ασβέστιο, ώστε να φτιάξουν ένα λαχανικό που θα δίνει την δυνατότητα σε όποιον το καταναλώνει να του ανεβάσει τα επίπεδα ασβεστίου στον οργανισμό του.

Μάλιστα οι δύο επιστήμονες θέλουν να εφαρμόσουν αυτή την μέθοδο και για τα ζώα τα οποία έχουν ανάγκη από λήψη ψευδαργύρου.

Έτσι με αυτόν το τρόπο θα μπορούσε να παραχθεί κάποιο λαχανικό που να περιέχει το εν λόγω συστατικό βοηθώντας την ζωική παραγωγή.



larissanet

Επόμενο Προηγούμενο
 

Δήμος Καλαμαριάς και ΑΠΘ ενώνουν δυνάμεις τους

Δήμος Καλαμαριάς και ΑΠΘ ενώνουν δυνάμεις τους

13:00 14/3/2025

Για τη φροντίδα και την ανάπτυξη των βρεφών

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

10:00 14/3/2025

Παρασκευή 14/3

Έκθεση φωτογραφίας για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο στο Remezzo

Έκθεση φωτογραφίας για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο στο Remezzo

19:00 13/3/2025

15/03 - 10:00 πμ - 8:00 μμ

Αντιδράσεις στην Καλαμαριά για μετατροπή σχολείων σε Πειραματικά

Αντιδράσεις στην Καλαμαριά για μετατροπή σχολείων σε Πειραματικά

16:39 13/3/2025

Γιατί αντιδρούν οι γονείς

Πρόγραμμα Προβολών του 27ου Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Πρόγραμμα Προβολών του 27ου Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

13:11 13/3/2025

Πέμπτη 13/3

Εκοιμήθη ο πρώην Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος

Εκοιμήθη ο πρώην Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος

13:00 13/3/2025

Σε ηλικία 91 ετών

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

10:00 13/3/2025

Πέμπτη 13/3

Τροποποίηση των βραδινών δρομολογίων του Μετρό

Τροποποίηση των βραδινών δρομολογίων του Μετρό

16:10 12/3/2025

από 16 έως 20/3

Δράσεις του Δήμου Καλαμαριάς για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας

Δράσεις του Δήμου Καλαμαριάς για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας

13:37 12/3/2025

Μήνας αφιερωμένος στην καταπολέμηση μιας σύγχρονης μάστιγας

Παναγιώτης Κούδας Stand Up Show: Δεν Είναι Αυτό που Περιμένεις στη Θεσσαλονίκη

Παναγιώτης Κούδας Stand Up Show: Δεν Είναι Αυτό που Περιμένεις στη Θεσσαλονίκη

12:44 12/3/2025

Πέμπτη 13/3

Κλασικά Έπιπλα