Ο Δήμος Καλαμαριάς κοντά στους νέους!

7/4/2025 14:20    Get Political
Get Political – Ο Δήμος Καλαμαριάς κοντά στους νέους!

Ο Δήμος Καλαμαριάς συμμετείχε στην εναρκτήρια συνάντηση του έργου Get Political, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 27 και 28 Μαρτίου στο Πόρτο της Πορτογαλίας.

Στη συνάντηση αυτή, οι εταίροι παρουσίασαν αναλυτικά τις δράσεις που έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα, συζήτησαν σχετικά με τους τρόπους αξιολόγησης και τους στόχους επικοινωνίας του, και επιπρόσθετα οργάνωσαν τα επόμενα βήματα υλοποίησης του.

Το έργο, το οποίο ξεκίνησε  τον Νοέμβριο του 2024 και πρόκειται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2026, συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα ERASMUS – YOUTH και υλοποιείται με την συμμετοχή 8 φορέων από την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Κύπρο, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και τη Σλοβενία.
Στόχος του η αντιμετώπιση της ολοένα και μεγαλύτερης απομάκρυνσης των νέων από τα πολιτικά δρώμενα και η  ανάκτηση της εμπιστοσύνης τους στη δημοκρατία και τους πολιτικούς θεσμούς.

Πιο συγκεκριμένα, το έργο «Get Political» έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τον πολιτικό αλφαβητισμό και την πολιτική δέσμευση μεταξύ των νέων ατόμων ηλικίας 15 έως 30 ετών, των εργαζομένων και των εκπαιδευτικών σε θέματα νεολαίας. Το έργο επικεντρώνεται σε καινοτόμες προσεγγίσεις, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών συζητήσεων, της έκδοσης εκπαιδευτικών οδηγών και εγχειριδίων, την υλοποίηση εκπαιδευτικών επισκέψεων κλπ. Στόχος του έργου είναι να ενδυναμώσει τους νέους μέσω συμμετοχικών μαθησιακών εμπειριών, ενώ παράλληλα ενισχύει την ικανότητα των εργαζομένων σε θέματα νεολαίας και των εκπαιδευτικών με την παροχή πρακτικών πόρων.

Στο πλαίσιο του έργου μέχρι σήμερα οργανώθηκαν στις 20 και 24 Φεβρουαρίου 2025 από τον Δήμο Καλαμαριάς δύο πολιτικές συζητήσεις με νέους ηλικίας μεταξύ 19 και 25 ετών, με στόχο την διερεύνηση της ενημέρωσης τους για τους θεσμικούς και μη θεσμικούς κανόνες του ελληνικού πολιτικού συστήματος, την καταγραφή των απόψεων τους για την πολιτική, της εκλογές, τις σύνθετες έννοιες της διακυβέρνησης, της εξουσίας κ.λπ. Οι συζητήσεις είχαν τη μορφή ελεύθερου διαλόγου σε κύκλο, και καθοδηγήθηκαν από ερωτηματολόγιο που αναπτύχθηκε προκειμένου να χρησιμοποιηθεί από όλους τους εταίρους στις δικές τους

Το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν στην Καλαμαριά συναντήσεις με αντικείμενο την διερεύνηση και καταγραφή καλών πρακτικών πολιτικής εμπλοκής των νέων στην Ελλάδα, με στόχο τη σύνταξη ενός εγχειριδίου που θα αξιοποιηθεί για την εκπαίδευση των νέων και των εργαζομένων-εκπαιδευτικών που απασχολούνται με θέματα νεολαίας. Επιπλέον τον προσεχή Οκτώβριο ο Δήμος Καλαμαριάς θα φιλοξενήσει νέους και νέες από τις υπόλοιπες 7 χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, προκειμένου να παρουσιαστούν οι καλές πρακτικές κάθε φορέα και να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για τους τρόπους ενεργοποίησης των νέων και ενίσχυσης της πολιτικής τους γνώσης.
Επόμενο Προηγούμενο
 

Αυτός είναι ο πιο επικίνδυνος δρόμος στην Ελλάδα και ο 10ος παγκοσμίως

Αυτός είναι ο πιο επικίνδυνος δρόμος στην Ελλάδα και ο 10ος παγκοσμίως

22:42 29/10/2017

video

Οι επιστήμονες παρακολουθούν έναν «επισκέπτη» από άλλο ηλιακό σύστημα

Οι επιστήμονες παρακολουθούν έναν «επισκέπτη» από άλλο ηλιακό σύστημα

22:31 29/10/2017

A/2017 U1

ΔΕΘ - Για 8η χρονιά η έκθεση τοπικών προϊόντων

ΔΕΘ - Για 8η χρονιά η έκθεση τοπικών προϊόντων

22:29 29/10/2017

«ΚΡΗΤΗ: Η Μεγάλη Συνάντηση-Toπικές Γεύσεις Ελλάδας»

«Έτσι θα είναι το μητροπολιτικό πάρκο στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά»

«Έτσι θα είναι το μητροπολιτικό πάρκο στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά»

22:27 29/10/2017

εικονες

Ρεκόρ επισκεπτών στο θωρηκτό «Αβέρωφ»!

Ρεκόρ επισκεπτών στο θωρηκτό «Αβέρωφ»!

22:24 29/10/2017

Θεσσαλονίκη

Στην τελική ευθεία για την αλλαγή λογισμικού στα μηχανήματα του ΟΑΣΘ

Στην τελική ευθεία για την αλλαγή λογισμικού στα μηχανήματα του ΟΑΣΘ

22:09 29/10/2017

0,50 ευρώ, 1 ευρώ, και 2 ευρώ

Πώς επηρεάζει τον ύπνο μας η αλλαγή της ώρας

Πώς επηρεάζει τον ύπνο μας η αλλαγή της ώρας

22:06 29/10/2017

Τι αναφέρουν οι ειδικοί

Θεσσαλονίκη: Πώς θα γιορτάσει η πόλη την επέτειο της 30ης Οκτωβρίου

Θεσσαλονίκη: Πώς θα γιορτάσει η πόλη την επέτειο της 30ης Οκτωβρίου

21:54 29/10/2017

Καθιέρωση ως επετείου απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης

Μετρό Θεσσαλονίκης: Ξεκινούν τα έργα στο Σταθμό Βενιζέλου!

Μετρό Θεσσαλονίκης: Ξεκινούν τα έργα στο Σταθμό Βενιζέλου!

21:44 29/10/2017

Τι αναφέρει η Αττικό Μετρό για τα έργα και άλλους σταθμούς

Πώς θα «χτίσετε» το αφορολόγητο με... POS

Πώς θα «χτίσετε» το αφορολόγητο με... POS

21:39 29/10/2017

Ποιοι εξαιρούνται και τα πρόστιμα

Κλασικά Έπιπλα