Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το υπουργείο Περιβάλλοντος καταφεύγουν οι περίοικοι του κόλπου Δημητρού στη Σιθωνία Χαλκιδικής, καταγγέλλοντας τη λειτουργία και ζητώντας την απομάκρυνση του ιχθυοτροφείου που λειτουργεί τα τελευταία 28 χρόνια.
Στο θέμα είχε αναφερθεί με εκτενές δημοσίευμα η «Εφ.Συν.» «(Ιχθυο)καλλιέργεια «πολεμικού» κλίματος, 11.08.2017» καταγράφοντας τον πολυετή αγώνα του συλλόγου «Λατούρα» του δήμου Σιθωνίας και άλλων τοπικών συλλόγων όσο και του ιδιοκτήτη της μονάδας.
Ο πρόεδρος του συλλόγου «Λατούρα» Μιχάλης Λιάτσος και ο πρόεδρος του συλλόγου «Διαπόρου» Χρήστος Παπάς επανέρχονται τώρα με νέες καταγγελίες και απευθύνονται στον αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κώστα Γιουτίκα για μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων από την ιχθυοκαλλιέργεια της «Ι. Χορόζογλου & Σια Ο.Ε.» καθώς όπως υποστηρίζουν «δεν τηρεί τους όρους που η ίδια η εταιρεία αναφέρει στην Μ.Π.Ε. σύμφωνα με την οποία εγκρίθηκαν οι όροι για τη λειτουργία της μονάδας».
Στο έγγραφο με ημερομηνία 12.9.2017 καταγγέλλουν ότι «δεν τηρείται ο όρος της εξυπηρέτησης της θαλάσσιας μονάδας από την προβλήτα του Όρμου Παναγιάς που έθεσε η ίδια η εταιρεία στην Μ.Π.Ε. στην οποία βασίστηκε η Ε.Π.Ο. του ΥΠΕΚΑ» για να εκδώσει την σχετική άδεια και ότι «η εταιρεία συνεχίζει αδιαλείπτως ως σήμερα να εξυπηρετείται από την παράνομη προβλήτα με την κατάλληλη διαμόρφωση της ακτής για την διευκόλυνση των φορτοεκφορτώσεων από τα θαλάσσια μέσα στα φορτηγά αυτοκίνητα».
Και όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά «δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι η προβλήτα του Όρμου Παναγιάς είναι σε σχετική εγγύτητα από τη θαλάσσια μονάδα, καθώς η απόσταση δεν πρέπει να μετρηθεί σε ευθεία από πλωτή μονάδα στην προβλήτα του Όρμου Παναγιάς, όπως παραπλανητικά η εταιρεία αναφέρει, αλλά με τη συντομότερη διαδρομή που επιτρέπει ένα θαλάσσιο μέσο να την επιτελέσει η οποία, όπως προαναφέρθηκε είναι 5 χλμ. Η απόσταση των 5 χλμ δεν μπορεί να θεωρηθεί «σχετική εγγύτητα», εκ των οποίων μάλιστα τα 3,5 είναι σε ανοιχτή θάλασσα».
Όπως τονίζουν μάλιστα η γνώμη τους δεν έχει καταγραφεί γεγονός που «είναι προσβλητικό για την τοπική αυτοδιοίκηση και τον θεσμό, να αγνοούνται οι φορείς που εκφράζουν την τοπική κοινωνία» γι' αυτό και εκφράζουν «τη βαθύτατη δυσαρέσκειά για την απαξίωση της γνώμης των τοπικών φορέων εκ μέρους της Περιφέρειας Χαλκιδικής» ενώ παρατηρούν πως «ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Ιωάννης Γιώργος δεν απάντησε ως σήμερα σε σχετική ερώτηση που καταθέσαμε».
Θυμίζουν τέλος πως «η μονάδα υποβαθμίζει κατάφωρα μια άκρως τουριστική περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους» αλλά και ότι «ο υπεύθυνος της μονάδας έχει ήδη καταδικαστεί δύο φορές τελεσιδίκως από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χαλκιδικής για υποβάθμιση περιβάλλοντος».
Ο κ. Γιουτίκας ρωτήθηκε από την «Εφ.Συν.» και αρκέστηκε να δηλώσει πως «το θέμα έχει διαβιβαστεί στις αρμόδιες υπηρεσίες για να γίνει αυτοψία και έκθεση και στη συνέχεια θα τοποθετηθούμε».
Οι σύλλογοι απευθυνόμενοι παράλληλα στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλο, καταγγέλλουν ότι «δεν τηρείται ο όρος της εξυπηρέτησης της θαλάσσιας μονάδας από την προβλήτα του Όρμου Παναγιάς που έθεσε η ίδια» παρά ταύτα «η εταιρεία συνεχίζει αδιαλείπτως ως σήμερα να εξυπηρετείται από την παράνομη προβλήτα με την κατάλληλη διαμόρφωση της ακτής για την διευκόλυνση των φορτοεκφορτώσεων από τα θαλάσσια μέσα στα φορτηγά αυτοκίνητα και ουδέποτε χρησιμοποίησε για ελλιμενισμό τον
Όρμο Παναγιάς».
Και φυσικά υπογραμμίζουν ότι «το πιο σημαντικό είναι ότι η μονάδα υποβαθμίζει κατάφωρα μια άκρως τουριστική περιοχή και ακυρώνει το συγκριτικό μας πλεονέκτημα».
efsyn