Απεβίωσε ο δημοσιογράφος Γιάννης Καψής

13/11/2017 10:42    γεννήθηκε στην Αθήνα
Απεβίωσε, σε ηλικία 88 ετών, ο δημοσιογράφος και πρώην υπουργόςεπί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Καψής.

Ο Γιάννης Καψής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1929 και ήταν πατέρας του δημοσιογράφου και πολιτικού Παντελή Καψή και του δημοσιογράφου και σχολιαστή ειδήσεων Μανώλη Καψή. Σπούδασε στην Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Για ένα μικρό διάστημα άσκησε τη δικηγορία, αλλά τελικά αφοσιώθηκε εξ ολοκλήρου στη δημοσιογραφία, με την οποία ασχολούνταν επαγγελματικά από 17 ετών.

Ξεκίνησε ως βοηθός στο αστυνομικό ρεπορτάζ, αλλά πολύ γρήγορα ασχολήθηκε με όλα σχεδόν τα είδη του ρεπορτάζ με ειδίκευση τελικά στα πολιτικά και διπλωματικά θέματα. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της εφημερίδας Έθνος από το 1958 έως το 1970, οπότε καταδικάστηκε από ειδικό Στρατοδικείο της χούντας των συνταγματαρχών και φυλακίστηκε λόγω των άρθρων του υπέρ της δημοκρατίας. Μετά την αποφυλάκισή του, εργάστηκε ως β΄ αρχισυντάκτης στην εφημερίδα Το Βήμα και στη συνέχεια ως διευθυντής στο περιοδικό Ταχυδρόμος. Μετά τα γεγονότα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973, και για να αποφύγει τη σύλληψη, διέφυγε στο Λονδίνο μέχρι την πτώση της δικτατορίας. Εκτός από την εργασία του σε ελληνικές εφημερίδες, ο Καψής υπήρξε συνεργάτης διεθνών ΜΜΕ στην Ελλάδα, όπως το αμερικανικό περιοδικό Time. 

Με την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974, ανέλαβε διευθυντής της εφημερίδας Τα Νέα μέχρι το 1982. Αυτή την περίοδο, Τα Νέα καθιερώθηκαν ως η πρώτη σε κυκλοφορία καθημερινή εφημερίδα, με πανελλαδική κυκλοφορία γύρω στα 250.000 φύλλα, επιτυχία που πιστώθηκε σε μεγάλο βαθμό στον ίδιο.

Τον Απρίλιο του 1982, ανέλαβε υφυπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, παραμένοντας σε αυτή τη θέση και στην επόμενη κυβέρνηση μέχρι το Σεπτέμβριο του 1987. Στο μεταξύ, από τον Ιανουάριο του 1987 ήταν ταυτόχρονα υφυπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης και Εξωτερικών. Στη συνέχεια, μετά το Σεπτέμβριο του 1987 πήρε τη θέση του αναπληρωτή υπουργού εξωτερικών έως τον Ιούλιο του 1989. Στη διάρκεια της θητείας του, διαπραγματεύθηκε το γνωστό μορατόριουμ, μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, διαχειρίσθηκε, στο διπλωματικό πεδίο, την μεγάλη ελληνοτουρκική κρίση του 1987 και έγινε κυρίως γνωστός για τις σκληρές θέσεις του, ιδίως στα θέματα του Αιγαίου και της Κύπρου. Επίσης διαπραγματεύτηκε και υπέγραψε την συμφωνία για την απομάκρυνση των αμερικανικών βάσεων. Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία αναθεωρήθηκε από την επόμενη κυβέρνηση, ως προς το εισαγωγικό μέρος της, οι τεχνικές ρυθμίσεις παραμένουν σε ισχύ και περιλαμβάνουν την κατάργηση της ετεροδικίας , της AMAG και ενός πλέγματος 120 συμφωνιών.

Είχε τιμηθεί με 14 παράσημα. Μετά την συνταξιοδότηση του, αφοσιώθηκε στην συγγραφή βιβλίων. Είχε εκδώσει 15 συνολικά βιβλία, εκ των οποίων τα περισσότερα σημείωσαν μεγάλη εκδοτική επιτυχία, ενώ ιδιαίτερα δημοφιλές μέχρι σήμερα παραμένει το πρώτο του βιβλίο, Χαμένες Πατρίδες, που εξέδωσε το 1962.



skai

Επόμενο Προηγούμενο
 

Περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας στην οδό Πασαλίδη

Περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας στην οδό Πασαλίδη

15:00 15/3/2025

Κυριακή 16/3

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

10:00 15/3/2025

Σάββατο 15/3

Πρόγραμμα Προβολών του 27ου Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Πρόγραμμα Προβολών του 27ου Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

19:00 14/3/2025

Παρασκευή 14/3

Κλειστοί τρεις σταθμοί του μετρό

Κλειστοί τρεις σταθμοί του μετρό

15:00 14/3/2025

Παρασκευή 14/3

Δήμος Καλαμαριάς και ΑΠΘ ενώνουν δυνάμεις τους

Δήμος Καλαμαριάς και ΑΠΘ ενώνουν δυνάμεις τους

13:00 14/3/2025

Για τη φροντίδα και την ανάπτυξη των βρεφών

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

10:00 14/3/2025

Παρασκευή 14/3

Έκθεση φωτογραφίας για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο στο Remezzo

Έκθεση φωτογραφίας για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο στο Remezzo

19:00 13/3/2025

15/03 - 10:00 πμ - 8:00 μμ

Αντιδράσεις στην Καλαμαριά για μετατροπή σχολείων σε Πειραματικά

Αντιδράσεις στην Καλαμαριά για μετατροπή σχολείων σε Πειραματικά

16:39 13/3/2025

Γιατί αντιδρούν οι γονείς

Πρόγραμμα Προβολών του 27ου Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Πρόγραμμα Προβολών του 27ου Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

13:11 13/3/2025

Πέμπτη 13/3

Εκοιμήθη ο πρώην Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος

Εκοιμήθη ο πρώην Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος

13:00 13/3/2025

Σε ηλικία 91 ετών

Κλασικά Έπιπλα