Δάνειο 20 εκατ. ευρώ στο Δ. Θεσσαλονίκης για υποδομές εκπαίδευσης, περιβάλλοντος, ενέργειας

15/10/2017 09:07    ΕΤΕπ
Το όραμα του Δήμου Θεσσαλονίκης, να ενισχυθεί η ανάπτυξη και να βελτιωθεί η οικονομική και γεωπολιτική θέση της περιοχής σε σχέση με τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που εντάσσεται στη στρατηγική του για την αστική ανθεκτικότητα «Θεσσαλονίκη 2030», αποφάσισε να στηρίξει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) με δάνειο ύψους 20 εκατ. ευρώ.

Με αφορμή τη χρηματοδότηση αυτή, ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Τζόναθαν Τέιλορ δήλωσε: «Οι φιλικές και βιώσιμες αστικές υποδομές είναι ουσιαστικής σημασίας για την ανάπτυξη και την ευημερία των πόλεων. Το επενδυτικό πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης θα βελτιώσει την ελκυστικότητα της πόλης, ενώ θα διασφαλίσει την ανάπτυξη σε πολλούς τομείς της οικονομίας. Αυτό θα βοηθήσει όλους τους πολίτες της Θεσσαλονίκης».

Ο κ. Τέιλορ συνέχισε: «Η στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας, η βελτίωση των τουριστικών υποδομών και η αναβάθμιση της ενεργειακή αποδοτικότητας των δημόσιων κτιρίων βοηθούν επίσης να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των προσφύγων που φιλοξενούνται στην πόλη. Η στήριξη του επενδυτικού προγράμματος της δημοτικής Αρχής με τα οικονομικά μέσα και την τεχνογνωσία μας, ως του μεγαλύτερου πολυμερούς χρηματοπιστωτικού ιδρύματος στον κόσμο, είναι ένας ακόμα τρόπος που η Τράπεζα βοηθά την ελληνική οικονομία».

Οι συμφωνίες χρηματοδότησης υπογράφηκαν από εκπροσώπους της ΕΤΕπ και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος σχολίασε: «Η συμφωνία είναι το αποτέλεσμα του στρατηγικού μας σχεδίου για την αστική ανθεκτικότητα, με την οποία μπορούμε επίσης να αποδείξουμε την αξιοπιστία μας παρά την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Οι υποδομές, που αφορούν κυρίως την εκπαίδευση, το περιβάλλον και την ενέργεια, σίγουρα θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής των πολιτών και θα ενισχύσουν περαιτέρω την τουριστική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, που είναι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της διοίκησής μας».

Το επενδυτικό πρόγραμμα του Δήμου θα βελτιώσει τις αστικές υποδομές, την ποιότητα της ζωής των πολιτών της καθώς και την τουριστική ελκυστικότητα της πόλης, σε αντιστοιχία με τη θέση της στα Βαλκάνια, σε στενή συνεργασία με τους εμπλεκόμενους από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Το σχέδιο περιλαμβάνει μικρά προς μεσαία έργα, κυρίως στην αστική ανάπτυξη και την ενεργειακή αποδοτικότητα, την επιμελητεία και τις μεταφορές, τον τουρισμό και την πολιτιστική κληρονομιά. Το δάνειο της ΕΤΕπ θα επιτρέψει στο Δήμο να καλύψει τις δαπάνες επένδυσης, με κόστος που είναι χαμηλότερο από τις συμβατικές πηγές χρηματοδότησης, ενώ ο μακροπρόθεσμος χαρακτήρας του δανείου θα επιμερίσει τον δημοσιονομικό αντίκτυπο σε μεγαλύτερο διάστημα από το συνηθισμένο.

Στην Ελλάδα, οι τοπικές Αρχές αναλαμβάνουν αναβαθμισμένο ρόλο στα τοπικά έργα υποδομών, καθιστώντας τις υποδομές μεγαλύτερη προτεραιότητα. Η βοήθεια της ΕΤΕπ στη χρηματοδότηση των επενδυτικών προγραμμάτων της αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα έχει σημαντικό ρόλο στο μέλλον της περιοχής.




Επόμενο Προηγούμενο
 

Στη Θεσσαλονίκη σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στη Θεσσαλονίκη σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

15:05 19/2/2025

Το πρόγραμμα

Σε εξέλιξη επιχείρηση εξαπάτησης επιχειρηματιών της εστίασης στον Δήμο Καλαμαριάς

Σε εξέλιξη επιχείρηση εξαπάτησης επιχειρηματιών της εστίασης στον Δήμο Καλαμαριάς

11:06 19/2/2025

Ο Δήμος Καλαμαριάς ενημερώνει τους επιχειρηματίες της εστίασης

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

10:00 19/2/2025

Τετάρτη 19/2

To… όνειρο μιας ντίβας στο Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη»

To… όνειρο μιας ντίβας στο Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη»

05:57 19/2/2025

19/02 - 9:00 μμ - 11:00 μμ

Η θεατρική Παράσταση Το Θερμοκήπιο στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Σοφούλη

Η θεατρική Παράσταση Το Θερμοκήπιο στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Σοφούλη

20:00 18/2/2025

Παρασκευή 21/2

Ο Καραγκιόζης Καταζητούμενος Σεφ στο Θέατρο Αθήναιον

Ο Καραγκιόζης Καταζητούμενος Σεφ στο Θέατρο Αθήναιον

17:30 18/2/2025

Μια ξεκαρδιστική περιπέτεια γεμάτη απρόοπτα

Εκδήλωση για τα μνημεία της φύσης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Εκδήλωση για τα μνημεία της φύσης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

13:00 18/2/2025

Δευτέρα 24/2

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

10:00 18/2/2025

Τρίτη 18/2

Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία αγροτών με τρακτέρ

Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία αγροτών με τρακτέρ

21:00 17/2/2025

Τετάρτη 19/2

Μια Κυριακή μαζί στο Αισθητηριακό Πάρκο του Δήμου Καλαμαριάς και Πολυδράση γνωριμίας με το Sensory Garden

Μια Κυριακή μαζί στο Αισθητηριακό Πάρκο του Δήμου Καλαμαριάς και Πολυδράση γνωριμίας με το Sensory Garden

19:00 17/2/2025

23/02 - 11:00 πμ - 3:00 μμ

Κλασικά Έπιπλα